In de familie

Natuurlijk besef ik dat het gevoelig ligt. Wanneer ik contact opneem met familieleden van mensen van wie ik dagboekaantekeningen en brieven in mijn boek verwerk. Nabestaanden zijn het, allemaal. De personen in kwestie leven niet meer.

Het is altijd spannend wanneer ik contact zoek. Ik kijk op internet en doe een gok. Hopend dat mijn toenadering goed valt. De een gaat direct akkoord. De ander gooit mijn vraag eerst in de familiegroep.

Maar dat is niet wat ik bedoel met dat het gevoelig ligt. Je weet nooit hoe de onderlinge verhoudingen zijn. Je weet nooit wat er binnen een familie speelt. Je weet nooit wat de positie is van degene die je als eerste raadpleegt. En je weet nooit welke verborgen belangen er zijn. Aan de buitenkant kan het allemaal zo mooi zijn.

Toevallig heb ik ook familie, dus weet ik wat de gevoeligheden kunnen zijn.

In mijn familie is een soort transitie aanstaande. Een overgang. Een definitieve afsluiting. Een begin van een nieuwe fase, zonder.

Van de weeromstuit heb ik een draad opgepakt die twintig jaar was blijven liggen. Ik ben opnieuw op zoek gegaan. En deze keer heb ik het gevonden. Het kindje, waarover eens werd gesproken, maar dat geen naam gekregen had. Gewoon op WieWasWie.

De moeder van het kindje is jong overleden, vermoedelijk bij de eerstvolgende bevalling. Als zij niet zo jong was gestorven, was mijn opa nooit met mijn oma getrouwd, en dan zou de helft van mijn familie er niet zijn geweest.

Vreemd idee. Dat komt er nu van als je met families bezig bent.

Een gedachte over “In de familie

  1. Ingrid van Bouwdijk Bastiaanse

    Inderdaad kan het heel gevoelig liggen.
    Wel boeiend om zo stukjes puzzel bij elkaar te zoeken. Wij hebben ooit gezocht naar de vermeende halfbroer van mijn moeder. Hoe dichter we bij het vuur kwamen hoe meer we het idee kregen dat het een akelig mannetje was, omdat we inderdaad op allerlei gevoeligheden stuitten en cynische opmerkingen, waarna we de zoektocht hebben gestaakt. In het appartement van mijn moeder woonden mensen waarmee zij goed contact had met de achternaam van de halfbroer. Tijdens haar leven durfde mijn moeder het onderwerp niet aan te snijden bij hen. Na het overlijden van mijn moeder vorig jaar, ben ik er wel achteraan gegaan en kreeg te horen dat hij was overleden in de gevangenis vanwege sexueel misbruik. Volgens deze mensen was het geen halfbroer van mijn moeder, daar rees al twijfel over toen ze nog leefde tijdens onze eigen zoektocht, maar daar wilde mijn moeder toen niet aan. Ik denk dat ze het lastig vond altijd te hebben moeten dealen met het idee van een halfbroer en nu bleek dat plotseling nog maar de vraag. Met de nieuwe kennis van dat hij in de gevangenis zat vanwege misbruik, was ze denk ik blij geweest met het besef dat het zeer waarschijnlijk geen familie was.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.