Het spookbeeld van de tuin

Luchtdansend spook in de tuin

Zeven jaar ben ik nu bezig om een groene oase te maken van een voormalige stenen massa. Dit jaar is alles mooi volgroeid en staan de planten er beter bij dan ooit. Toch is tuinieren hier een continu gevecht tegen de bierkaai. In de zanderige ondergrond zakt het water veel te snel weg. De meeste planten en struiken komen uit Mediterrane en subtropische oorden, maar hebben wel voldoende water nodig om tot bloei te komen en er gezond uit te blijven zien.

In mijn tuin kan ik een microklimaat creëren. Schaduwdoek beschermt het jonge loof en de bloemen tegen de felste zonnestralen en de regenton vangt elke druppel op van het dak. Pas een keer heb ik in 2022 met kraanwater moeten sproeien. Tot vorige week viel er steeds een plensbui wanneer die hoognodig was. Alleen gisteren niet. En nu staat de volgende warme droogteperiode voor de deur. Daarom heb ik tijdig foto’s genomen, als toekomstige herinnering.

‘Het spook in de speeltuin.’ Die titel zit in mijn geheugen gegrift. Het bijbehorende logje stamt uit 2014 en heb ik later gewist. ‘Een spook in de tuin’, dacht ik, bij het langzaam opwaaiende en sierlijk bewegende schaduwdoek. Een balletdanseres in slow motion.

Suspirium, opnieuw.

Gevolgd door ‘Het spookbeeld van de tuin’. In dorre bruintinten, vanwege de versnelde klimaatverandering.

Een gedachte over “Het spookbeeld van de tuin

  1. Ik herken dat, met die droge grond, een mooi bloeiend tuintje kost soms heel wat hoofdbrekens en gepieker. Complimenten hoor voor het resultaat en de opzet… een prachtige bloemenzee, en slim gecreëerde beschutting. Ik hoop met je mee dat het de hitte doorstaat, al heb je daar niks aan.😊

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.