Hoe komt de gele slak aan zijn kleur?

Gele tuinslak eet bloemblaadje van de gele puntwederik

Slakken met een geel huisje kunnen beter tegen hitte en droogte dan slakken met een donkerder onderkomen. Dit blijkt uit onderzoek van Naturalis naar stadsslakken en plattelandsslakken en de kleurschakeringen van hun huisjes. Binnensteden zijn doorgaans enkele graden Celsius warmer dan het platteland. Om te voorkomen dat ze op warme dagen worden gestoofd, hebben stadsslakken zich aangepast.

Dat is aardig om te weten, maar blijkbaar heeft nog geen enkele wetenschapper zich aan de ‘Hoe dan?’-vraag gewaagd. Althans, ik zie nergens een verklaring staan. Wat wel wordt vermeldt, is dat de kleur van het huisje genetisch is bepaald. Dus even snel van huiskleur wisselen, is er niet bij.

Tenzij. Tenzij je als slak ervoor zorgt dat je voldoende gele kleurstoffen binnen krijgt. Uit de bloemblaadjes van de gele puntwederik, bijvoorbeeld. Ik heb geen idee of mijn veronderstelling klopt. Maar voor geïnteresseerde wetenschappers lijkt mij dit een mooi onderwerp voor vervolgonderzoek.

2 gedachtes over “Hoe komt de gele slak aan zijn kleur?

  1. Kees Groen

    Goede overpeinzing. Of puntwederikgeel de oplossing is weet ik niet, maar een hypothese over wat de basi en hoe het geel wordt voor een huisje, is op zijn plaats. Kunnen mensen ook nog wat van leren, voor zichzelf.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.