Overstap van boek naar site

Deze week heb ik een grote ommezwaai gemaakt in mijn denkproces over het historische onderzoek. Want wat was het geval? Er lag en ligt een prachtige verzameling materiaal. De boekindeling heb ik duidelijk voor ogen en inhoudelijk is alles al keurig gerangschikt. Tot op sub-kopniveau staan de tekstfragmenten uit tientallen bronnen bij elkaar. Ik hoef ze slechts in mijn eigen woorden aan elkaar te praten, dan is het klaar.

Vijfhonderd pagina’s. Dit heb ik eerder gedaan. En toch. Toch zag ik er als een berg tegenop.

Met het nieuwe jaar 2022 kwam de nieuwe afweging. Want: ik kan braaf in eenzame afzondering vijfhonderd pagina’s informatie aan elkaar rijgen, maar dat duurt nog minimaal een jaar. En al die tijd mis ik de broodnodige respons. Terwijl er wel meteen feedback komt op een website of een blog. Het mag duidelijk zijn: voor mij is het tijdperk van analoog geschrijf voorbij.

Bovendien: ik ben dol op websites! Ieder jaar komen er nieuwe mogelijkheden bij. Websites zijn flexibel. Als je een foutje maakt of wat vergeet, is dat zo gecorrigeerd. Niemand die het ziet. En dan de lay-out. De foto’s komen zo veel mooier op een breed scherm uit.

Dus nu heb ik een gloednieuwe website. Deze heeft het Radcliffe thema van mijn favoriete ontwerper, Anders Norén. Met zijn thema Lovecraft is ook Raam Open gemaakt. En verder heb ik direct twee extra domeinnamen met .nl. extensie geclaimd. Een met de naam afgekort en een met de naam voluit. Zo kan het mij nooit meer overkomen dat iemand met mijn originele websitenaam aan de haal gaat, omdat daarachter .com of .org i.p.v. .nl staat.

Resteert de kwestie dat een website doorgaans geen geld oplevert. Inmiddels heb ik ruim een jaar fulltime werk aan dit onderzoek besteed. Mijn website wordt informatief en krijgt ook een bescheiden maatschappelijke functie.

Nu heb ik een sponsorplan opgesteld. Wat denken jullie? Zullen er mensen of organisaties zijn, die een particulier project over een regionale en sociale geschiedenis willen sponsoren? Tenslotte wordt het resultaat direct zichtbaar. Op de website!

5 gedachtes over “Overstap van boek naar site

 1. Kees Groen

  Over sponsoring. Waarom wil je sponsors en wie wil zijn naam verbinden aan jou of je onderwerp. En wat willen sponsors er voor terug. Als je dat helder op een rij krijgt kun je een plan maken.
  En er is nog een belangrijk iets. Een boek maken is een immense klus, maar op een moment wel af. Een website niet. Die moet er fris uit blijven zien. Hoe ga je dat doen?

  1. Ha Kees. Je stelt relevante vragen … waar ik als voormalig beoordelaar van honderden projectvoorstellen uiteraard over heb nagedacht. Het verschil is, dat ik geen stichting of organisatie ben, maar een particulier die om sponsoring vraagt.
   Wat het boek betreft, zijn de rollen nu omgedraaid. Ik schrijf het boek via de logjes voor de website. Die berichten helpen mij om te focussen en kan ik t.z.t. bundelen in boekvorm. 😉
   En de website blijft fris en fruitig. Tenslotte bestaat Raam Open ook al bijna negen jaar. Een boek echter, heeft tegenwoordig in de reguliere boekhandel een aanzienlijk kortere levensduur.

 2. Wat een tof idee om het zo te doen.
  En leuk dat je voor jouw site Radcliffe gekozen hebt.
  Heb zelf vorige week bij het kiezen voor mijn nieuwe blog aan dit thema gedacht maar uiteindelijk toch voor Scratchpad gekozen omdat dit toch beter bij mijn opzet past.
  Voor sponsoren en donaties zou je ook eens bij Petje af kunnen kijken.
  Ik sponsor daarmee bijvoorbeeld een componist
  Veel succes en ben benieuwd naar jouw nieuwe site

  1. Ha Sabine, Dank voor het compliment en voor de verwijzing naar Petje af. Ik ga er eens naar kijken.
   Scratchpad is een helder, speels en vrolijk thema. Ik kan mij voorstellen dat je daar graag mee werkt.

 3. Pingback: Nog even over die website – Raam Open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.