De adressenlijst in Excel

Voor het verzenden van kerstkaarten is een goed bijgewerkte adressenlijst onmisbaar. Ik hou de mijne sinds jaren in een Excel-bestand bij. Een adressenlijst bijwerken lijkt een neutrale bezigheid. Maar feitelijk lopen de emoties soms hoog op. Want: wie leeft er nog? Deze vraag gaat spelen vanaf een zekere leeftijd. En wie zijn er nog bij elkaar? In geval van scheiding: stuur je dan een kaartje naar ieder apart? Misschien heb je slechts met een van beiden een hechte band. Wat dan? Jaarlijks verandert 10% van alle data in een willekeurig adressenbestand.

Voor elke afzonderlijke kerst moet je opnieuw keuzes maken: wie krijgt dit jaar een kerstkaart, en wie niet (meer). Ik ken mensen die dat bepalen aan de hand van aparte lijstjes waarop ze bijhouden van wie ze het voorgaande jaar een kaartje hebben ontvangen. De jaarlijkse kerstkaartenverzending kan daardoor een heuse afrekening worden. Zo van: ‘Jij hebt al sinds januari niks meer van je laten horen en nu hoeft het ook niet meer van mij.’

Dit jaar had ik een specifiek probleem. Een deel van de kaarten stuur ik per post en de rest gaat via e-mail. Van een aantal mensen waren de mailadressen echter verdwenen. Ze stonden in het e-mailprogramma op mijn vorige laptop en waren niet vanzelf meegekomen naar mijn nieuwe laptop. Deze mensen ken ik van groepswandelingen. Ons e-mailverkeer verloopt via een website die onze gegevens afschermt. Prima natuurlijk. Maar hierdoor worden de e-mailadressen pas zichtbaar nadat we elkaar via de website berichten sturen en die rechtstreeks beantwoorden.

Afijn, uit alle hoeken en gaten moesten de nieuwste contactgegevens komen. Van losse briefjes en uit de contactenlijst op mijn mobiele telefoon. Uit een agenda en – na verzending van kale tekstberichtjes – via de bewuste site. Die stamt uit het digitale jaar nul, dus kon er geen mooie foto bij. Toch reageerden deze ontvangers bijzonder enthousiast. Want het is onder ons geen gebruik om elkaar kerstkaarten te sturen. Daarom waren juist zij het meest aangenaam verrast.

2 gedachtes over “De adressenlijst in Excel

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.