Verwachtingen

Voor mijn gevoel wordt het weer tijd voor een logje. Ik had bij aanvang van dit blog eigenlijk niet bedacht dat ik voortaan zou moeten gaan voldoen aan een verwachting. De verwachting onder volgers van de regelmatige verschijning van een nieuw logje.

Hoe vaak in ons leven proberen we te voldoen aan verwachtingen? Verwachtingen die we van onszelf hebben. Verwachtingen die anderen van ons hebben. En hoe vaak gaat het daarbij om verwachtingen die nooit worden uitgesproken, maar die we wel voelen? Die reëel zijn, of die we ons inbeelden.

Van de vele vormen van vrijheid, waarnaar we kunnen streven, is vrij zijn van verwachtingen er één van.

PS: Het kunstwerk hierboven is een watervalletje op zijn kant, gefotografeerd door de eigengereide camera van mijn smartphone, die zelf zijn ding doet wanneer hij daar zin in heeft.

5 gedachtes over “Verwachtingen

 1. Ingrid van Bouwdijk Bastiaanse

  Als ik erover nadenk kom ik tot verschillende soorten verwachtingen. Als je lage verwachtingen hebt van jezelf, van je eigen capaciteiten, kan dat ook remmend zijn. In die zin, zou het goed zijn om reële verwachtingen te hebben, of misschien zelfs iets hoger. Dan haal je zoveel mogelijk eruit wat erin je zit. Waarom zou dat eigenlijk moeten; zoveel mogelijk eruit halen wat er in je zit? Misschien om aan het eind van je leven voldoening te hebben?
  Ik probeer me nooit te erg te verheugen op een vakantie en er ook geen beeld van te hebben, dan valt het ook niet tegen (indekken) en het is een manier om je te laten verrassen.
  Soms is het heel lastig om geen verwachtingen te hebben. Ik ben vier keer zwanger geweest van een derde kind, dat er nooit is gekomen. En ook de vierde keer, ging de molen in mijn hoofd direct aan het werk toen de zwangerschapstest positief was: wat zou het worden? Jongen/meisje? Ik zag ons direct voor me met 3 kinderen. Iedere keer moest ik me er weer actief aan herinneren dat het weer fout kan gaan, maar het lukte me niet om geen verwachting te hebben.
  Aan verwachtingen van de buitenwereld voldoen heeft ook een functie: je hoeft niet het wiel uit te vinden en de wereld wordt iets voorspelbaarder voor iedereen, en dat geeft wat houvast. Het zou vermoeiend zijn om steeds heel origineel en authentiek te willen zijn. Sommigen denken wel heel authentiek te zijn, maar zij bieden ook koffie of thee aan als ik op bezoek kom, want dat is de verwachting van ons beiden. Niks mis mee.
  Hoe dan ook is goed om de grenzen te verkennen en zelf te blijven nadenken waarom je iets doet.

  1. Ha Ingrid, Ik kan mij voorstellen dat het woord ‘verwachtingen’ bij jou de nodige gedachten losmaakt, vanwege die vier laatste zwangerschappen. Daarbij vloeiden hoop en verwachting samen, denk ik.
   Het bovenstaande logje heb ik binnen enkele minuten geschreven, kort voor het slapen gaan. Zoals jij aangeeft, zijn er nog meer aspecten, zoals het streven naar, het voorspelbare, en vooral datgene wat je in de laatste zin beschrijft.
   Naast verwachtingen betreffende onszelf, hebben we meestal ook verwachtingen van anderen. In hoeverre laat je die blijken en hoe ver mag je daarin gaan? Ook dit heeft met grenzen te maken.
   Ik ervaar de druk van iemand die wil dat ik mij op een bepaalde manier – volgens standaardnormen – sociaal wenselijk gedraag, terwijl ik dat in dit geval niet vanzelfsprekend vind. Het valt mij niet mee om hier de juiste toon bij te vinden.

 2. Pingback: Wat wil “Met een kijk op de wereld” wel brengen – Some View on the World

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.