Met weemoed denkend aan de wederopbouw

Het is overdreven om te stellen dat ons land nu voor een even grote uitdaging staat als in 1945, bij de wederopbouw. Toch vragen de woningmarkt, de arbeidsmarkt, de klimaatcrisis en andere grote dossiers weer om een algehele toekomstvisie op ons land. Veel mensen roepen dat Rutte geen visie heeft, maar die heeft hij wel. Het belang van het bedrijfsleven gaat voor. Klaar. Dat is de eenvoud en de armoede van zijn regeerstijl.

Wie als oudere Nederlander verlangt naar eenvoud en alomvattend overheidsbeleid, denkt vast met weemoed terug aan de wederopbouw. Die periode waarin het alleen maar beter kon worden en iedereen de handen uit de mouwen stak.

Onlangs las ik hoe de wederopbouw in Arnhem bestuurskundig werd aangepakt. Er kwamen geen consultants of externe adviseurs aan te pas. Bestuurders hadden zelf kennis van hun vakgebied. Zij zagen waaraan behoefte was, spraken de belangrijkste zaken af, en gingen aan de slag. Wat een verademing lijkt mij dat.

Een gedachte over “Met weemoed denkend aan de wederopbouw

  1. johmar

    Ik woon in Zwolle en las de laatste tijd veel over nieuwbouw van kantoren. Het rare aan het verhaal is dat zeker na corona thuiswerken vaker gepromoot gaat worden. Niet alleen dat , ik maak schoon in een kantoren locatie waar al voor corona veel verdiepingen leegstonden en dat is na corona alleen maar toegenomen. En weet van andere mensen dat dit niet de enige kantoren panden zijn die leeg staan. Dus waar zijn al die nieuwe kantoren dan voor nodig? Het lijkt erop dat de gemeente Zwolle bezig is met het imago van de stad op te bouwen, niet voor inwoners, maar voor het zakenleven. En ik vrees dat dit niet alleen geldt voor Zwolle , maar ook voor andere steden. Er werd door mensen al geopperd om deze leegstaande kantoren geschikt te maken voor bewoning, maar dit is meestal niet haalbaar vanwege de hoge kosten van een dergelijke ingreep.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.