De vuilnisman die bloemen rondstrooide

Vreemd genoeg heeft archiefonderzoek een stoffig en saai imago. Zodra ik vertel dat ik met ‘loopgraven’ bezig ben, krijgt menigeen een glazige blik in de ogen. Weinig mensen beseffen wat een rijkdom er schuilt in stapels papier en archiefmateriaal.

Maar eenieder die ooit serieus historisch onderzoek heeft verricht, weet wel beter. Tussen de voor mij relevante passages stuit ik op prachtige verhalen, komische anekdotes en doldwaze situaties. En dat terwijl het toch een dramatische oorlogsgeschiedenis betreft.

Want na geruchten over de geallieerde luchtlandingen, is dit hoe het verhaal over de Slag om Arnhem aldaar en in Oosterbeek begint:

Echt, in archieven wachten nog tientallen kant-en-klare filmscripts op ontdekking.

4 gedachtes over “De vuilnisman die bloemen rondstrooide

 1. Ingrid van Bouwdijk Bastiaanse

  Mooi verhaal. Bij loopgraven dacht ik niet aan goudsbloemen maar aan klaprozen. De klaproos werd het symbool van de 1ste Wereld oorlog. Als de aarde omgewoeld wordt gaan de klaprooszaadjes groeien.

  In Flanders Fields

  John McCrae

  Ik kom er nu achter dat John McCrae een Canadese legerarts was in de 1ste Wereld oorlog die een vriend verloor, een luitenant die een Duitse gasaanval niet overleefde.

  1. Klopt. De Britse bezoekers van de Airbornebegraafplaats en andere gedenkwaardige locaties in Arnhem en omgeving leggen steevast kransen en rememberance kruisjes met klaprozen neer.
   De vuilnisman uit het verhaal is echter een Nederlander en oranje staat voor het Huis van Oranje, ofwel, het was de protestkleur in de Tweede Wereldoorlog. Toen even later op die dag de Duitse soldaten terug bleken te keren, werd alles wat oranje was (lintjes, vlaggen, etc), zo snel mogelijk weer weggestopt.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.