Vol goede moed

‘Fijne kerstdagen en vol goede moed, vertrouwen en positiviteit het nieuwe jaar in! Groetjes, J.’ staat er op het kaartje dat een straatbewoonster eind 2020 bij mij in de bus stopt. We kennen elkaar van de feestcommissie. Toen ik bij het samenstellen van de foto-expositie op een bijzonder detail uit het verleden stuitte, was zij degene die de meeste interesse toonde in het vervolg van mijn zoektocht en het uiteindelijke verhaal.

De foto-expositie is voor mij een project van uitersten gebleken. Het was naar buiten toe een regelrecht succes. Tegelijkertijd ik heb ook meerdere hoofdpijndossiers voor mijn kiezen gekregen. En met één van die dossiers ben ik nog steeds bezig.

We worden allemaal weleens geconfronteerd met kwesties waaraan veel haken en ogen zitten. Soms loop je tegen complicerende regels aan. Daar kan je misschien creatief mee omgaan. Soms tref je iemand die dwarsligt uit volle overtuiging. Dan kan behoedzaam gemanoeuvreer en diplomatie helpen. Vooral bewust bot en onachtzaam gedrag vind ik echt storend en onverdraaglijk.

Of je behendig met hindernissen om kan gaan, hangt sterk af van je eigen vitaliteit. Voor wat dat inhoudt, grijp ik terug op een stukje tekst uit een oud log:

‘Er staat thuis al weken een mailtje in mijn inbox. Het is van een coaching bureau waarbij ik ooit een persoonlijk balanstraject heb gevolgd. Ik bewaar er goede herinneringen aan. Cees van den Eijnden is de auteur en hij schrijft over vitaliteit. Kort samengevat:

Vitaliteit omvat drie dimensies:

 • Energie: de mate waarin je je energiek, sterk en daadkrachtig voelt.
 • Motivatie: de mate waarin je doelen stelt in het leven en er naar streeft die te bereiken.
 • Veerkracht: de mate waarin je in staat bent om met de (dagelijkse) problemen en uitdagingen om te gaan.

 Vitaliteit wordt gevoed door drie bronnen:

 • Mentaal: je staat sterk in je schoenen.
 • Fysiek: je voelt je sterk en gezond.
 • Sociaal: je voelt je verbonden met je omgeving en de maatschappij.

Daarnaast word je beïnvloed door sociaal-demografische kenmerken, je omgeving en leefstijlfactoren (bewegen, voeding, ontspannen, en de balans daarin).’

Mijn vitaliteit is tegenwoordig minder dan ik zou willen. Daarom verwacht je dat de woorden van de buurtbewoonster hierboven voor mij bestemd zijn. Maar ik twijfel. Soms wensen we een ander datgene toe wat we onszelf toewensen. Goede moed, vertrouwen en positiviteit in het nieuwe jaar. Het zijn de woorden van iemand die toen wachtte op de uitslag van een test. Dit jaar zal waarschijnlijk haar laatste worden.

7 gedachtes over “Vol goede moed

 1. En ik vraag me wel eens af, waarom doen we dat wensen eigenlijk? Het moet een soort steunbetuiging of medelijden zijn, want helpen doet het niet. Ik kan tenminste niet het verband ontdekken tussen een wens, en dat die dan uitkomt. Of ben ik nu gewoon te negatief en spelen er bij een wens krachten mee die we niet kennen? Die straatbewoonster heeft dan wel een hele negatieve test gekregen als het gelijk over en uit is.

  1. [Tweede poging, want mijn eerdere reactie is ineens verdwenen.] Voor mij maakt het veel uit of een reactie welgemeend is en dat hangt weer samen met hoe goed een onderlinge relatie is. De persoon in kwestie is heel hartelijk en mag ik graag.

 2. Ingrid van Bouwdijk Bastiaanse

  Een kaartje met een wens tot voorspoed doet wel iets met de ontvanger. Ik denk dat het de meeste mensen een goed gevoel geeft. Sowieso maar tijdelijk, maar dat is met alles. Soms kan het ontroeren, ook al weet je dat het onzin is. In de tijd dat ik soms met mijn man mee ging naar diensten van het internationale studentenpastoraat werd er als iemand afscheid nam, altijd een Keltische liedje (Celtic blessing) gezongen met een zin: “May the wind blow always at your back, (…), until we meet again.” Het staat op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=JhVNW6PwVhY
  Onzin natuurlijk, het kan niet dat je altijd wind mee hebt, maar toch ook wel mooi dat je dat wordt toegewenst.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.