NIET BETREDEN, staat er

‘NIET BETREDEN. Verboden toegang. ART.461.WETB.v.STRAFR.’, staat er op dit bordje. Het is geplaatst bij een klein poeltje. Een vennetje in het Bilderbergbos, langs de rand van een heideveldje. Het vennetje bevindt zich in een hoek bij een kruispunt van twee wandelpaden. Eenzelfde bordje staat ook langs de rand van het andere pad. En bij dat pad, dat andere pad, staat zelfs nóg een bordje. Een bordje met uitleg over waarom dat vennetje zo bijzonder is. Er leven zeldzame dieren en organismen in. Die willen graag met rust gelaten worden. Maar een aantal van mijn medelanders heeft daar, getuige de vele voetstappen, weer compleet maling aan.

Of nee, het kwam niet door hen. Nee, het kwam door de hond. Die ging daar toevallig naar toe. En toen moesten ze er natuurlijk wel achteraan gaan.

Er staan in dit gebied nog meer bordjes. Ze staan bij elke ingang. Ze staan letterlijk bij ieder pad. En op die bordjes staat onder meer het volgende: ‘honden onder controle’. Voor mij als niet-hondenbaasje is dat nogal cryptisch taalgebruik. Betekent dit: ‘honden mogen los, maar uitsluitend als ze extreem goed zijn opgevoed’? Of betekent dit: ‘honden mogen nooit en te nimmer los, want hondenbaasjes beheersen zichzelf niet eens goed?’

Oh, sorry, ik liet mij even gaan. Misschien komt dat door de recente berichtjes in onze buurtapp. Over loslopende honden op landgoed Warnsborn. Waar regelmatig de hartverscheurende angstkreten van reetjes klinken, die, terwijl zij in hun eigen leefgebied verblijven en door gure weersomstandigheden verzwakt zijn, maar wel zelf voor hun kostje zorgen, door volgevreten honden worden opgejaagd en gegrepen. En wat denken die baasjes dan? Kijk die hond van mij eens; wat een oerinstinct.

Op Radio Gelderland smeekte een boswachter uit Wenum-Wiesel bijna om honden aan de lijn te houden. Ze zouden geen partij zijn voor de wolf of wolven die daar rondlopen. Nou, dat mag ik dan zeker hopen. Afgelopen weekend moesten de toegangswegen naar de Posbank worden afgesloten. De toeloop van mensen en automobilisten was te groot geworden. En dan brengt het NOS Achtuurjournaal een nieuwsitem over de massa’s vogels die nu naar de Biesbos trekken, omdat het water daar nog open is. Mijn God zeg, zwijg daar toch over! Je kan dit soort aankondigingen niet meer doen in een land met zo veel idioten.

En denken we nu echt dat hier ooit nog een Elfstedentocht kan worden gereden? Die legendarische Tocht der Tochten? De laatste keer, in 1997, heerste er al totale gekte. Het massaal toegestroomde publiek was niet meer weg te houden. Sindsdien zijn er in dit land twee miljoen mensen bij gekomen. De volgende keer red je het niet meer met wat vrijwillige toezichthouders en een paar politiekorpsen. De volgende keer moet het leger er met explosieven aan te pas komen. Want ja, het kan wel eens de laatste keer worden, dus willen we er allemaal bij zijn.

Komende maand zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Ik kan kiezen uit een stel rechtse partijen die heilig geloven in economische groei. Dat vereist, volgens hun filosofie, het binnenhalen van nog meer bedrijven, arbeids-migranten en consumenten. De huizenmarkt laten ze intussen over aan de grote internationale beleggers. Of ik kan kiezen uit een stel linkse partijen die stuk voor stuk meer asielzoekers willen toelaten en aan het Sinterklaas-syndroom leiden.

Er is niet één partij die zegt: wij gaan voor een milde dictatuur om een werkelijk duurzame economie, een sociale maatschappij én een geleidelijke bevolkingsafname te bereiken. Terwijl ik onderhand geen enkele andere optie meer zie voor een leefbare samenleving.

9 gedachtes over “NIET BETREDEN, staat er

 1. Dat laatste, ik wil ook op zo’n partij stemmen. Welke komt het dichtst in de buurt? Nu stem ik op de PvDD vanwege afkeer van de bio industrie. En wat sneu voor die reeën trouwens, er is zoveel domheid en egoïsme, om moedeloos van te worden. Waar begint de vrijheid van de een en stopt die van de ander en welke ‘wint’? Nu helaas de meest brutale.

 2. Domheid regeert, dat zien we telkens weer. Ik rep niet meer over de mooie wilde orchideeën vlakbij huis sinds ik het platgetreden gras en de akelig lege plek zag waar de dag daarvoor nog volop paars (van afstand) te zien was. Verbaas me over de 100den vogelliefhebbers (!) die afkomen op 1 zeldzaam vogeltje.
  Wat ik ga stemmen weet ik nog niet. Links of rechts zijn de vooruitzichten niet al te vrolijk, om nog maar te zwijgen over de mogelijkheid de wereld te resetten. Voorlopig maar genieten van de zon en de sneeuw. En komt de TdT er toch, dan kijk ik naar de tv.

 3. Nu leef ik even met je mee. Ik snap ook niet (als honden”eigenaar”) dat mensen er lak aan hebben om hun hond aan de leiband te houden. Onlangs dacht ik aan hoever de “algemene verheerlijking van assertiviteit” (vanuit Nederland volgens mij naar Vlaanderen gewaaid) doorgeslagen is. Dat zie je elke dag weer. Komt daar nog bovenop dat elk van ons overal effectief zelf bij geweest wil zijn. Ik prijs me elke dag gelukkig met ons eigen deftig stukje grond. Daar komt geen hond (katten kunnen we niet tegenhouden) op.

 4. Ik ben een echte hondenliefhebber. Als honden nergens los zouden mogen zou ik niet eens een hond willen. Ik hou haar aan de lijn waar dat moet, maar er zijn hier ook plekken waar het niet hoeft, maar waar toch wild loopt. Honden onder controle is belachelijk. Honden zijn niet onder controle. 99% niet. Dat betekent niet dat die niet luisteren, maar dat ze in sommige situaties niet luisteren. Dat van die wolf is allemaal bangmakerij van de boswachter. Een wolf zal een hond + baas mijden, een hond voelt aan dat hij met een wolf niet moet sollen. Ze zijn van hetzelfde soort. Boswachters weten niks van wolven, ze hebben er meestal nooit een gezien. Ze roepen dit om angst te zaaien zodat iedereen naar ze luistert.

  Neemt allemaal niet weg dat je niet wilt dat je hond achter wild aangaat. Mij is het ook gebeurd, twee keer mijn eigen fout. Ik zag het wild en dacht dat de hond het niet in de gaten zou hebben. Ook nog een keer in het losloopgebied trouwens, daar liep een ree. Hond totaal kansloos. De ree is op de hei zoveel sneller. Mijn hond was nog driftig een spoor aan het volgen, ik zag de ree al honderden meters verder op zijn gemak een pad oversteken.

  Verder lijk je een beetje moedeloos in dit logje. En er zijn helemaal geen tweede kamer verkiezingen. Tenminste, daar ga ik vanuit. En zo wel, dan hoef ik de rest van de coronaregels ook niet meer serieus te nemen.

  1. Er zijn hier in de omgeving genoeg landgoederen en grote parken waar honden los mogen lopen. Het wild is daar al lang verdwenen.
   Ben soms inderdaad een beetje moedeloos. Maar zolang ik dit soort logjes schrijf, hebben ‘ze’ mij er nog niet onder gekregen.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.