Voldoening uit onderzoek

Deze week vermaak ik mij weer prima met het loopgravenonderzoek. Bij het vorige archiefbezoek heb ik veel documenten gefotografeerd en daarmee kan ik thuis verder. Informatieverwerking is tijdens de lockdown een ideale dagbesteding. Het vereist alleen een computer met internetverbinding. Dit laatste voor vertaling van Duitse teksten en om details na te trekken.

Zo typte ik vandaag het volgende stukje over uit een verhoor in 1947 door het Ministerie van Oorlog (dat we toen hadden): ‘ … Voor verdediging werden inmiddels ingericht: 1e. de z.g. “Panter” stelling, lopende van Bunschoten in Z.O. richting, en wel met veel veldversterkingen en 21 zware bunkers, voor 8,8 cm pak; deels met inundatiën; …’

Kijk, dan wil ik natuurlijk wel even weten wat ‘8,8 cm pak’ betekent. Tegenwoordig ontdek je dit eenvoudig en binnen twee tellen. Copy/paste de tekst in een zoekveld van Google en jawel, daar heb je het: ‘De Pak 43 was een Duits 88 mm antitankkanon ontwikkeld in competitie met de Rheinmetall FlaK 41 88 mm luchtafweer­geschut en gebruikt tijdens de Tweede Wereld-oorlog. Het was het krachtigste antitankkanon van de Wehrmacht.’ Bron: Wikipedia.

Dit vind ik geweldig aan internet. Er staat zelfs een foto bij, dus je ziet zo’n antitankkanon meteen voor je. En wat handig dat de ‘FlaK’ wordt genoemd, want die moest ik ook natrekken.

Het onderzoek begon aanvankelijk klein. Namelijk met een oude luchtfoto van een loopgraaf hier in onze achtertuinen. Maar stukje bij beetje komt nu de halve Europese (krijgs)geschiedenis tevoorschijn.

De loopgraven vormen het zesde onderwerp waarin ik mij grondig verdiep. Elk onderzoek brengt mij meer kennis. Dankzij genealogisch onderzoek ken ik mijn familiegeschiedenis en weet ik iets over de plaatsen waar we vandaan komen. Via onderzoek naar polygamie heb ik geleerd over familierecht en culturen wereldwijd. Ook heb ik onderzoek verricht naar microfinanciering in post-crisissituaties en naar duurzaam toerisme. Vooral dat laatste omvat zo ongeveer alles: economie en toerisme in alle facetten, geografie, milieu, cultuur- en maatschappijkennis, politiek, rechten en communicatie. Vorig jaar tot slot, volgde de geschiedenis van onze 100-jarige straat, waardoor ik meer buren leerde kennen.

Bovendien levert onderzoek mij de nodige (extra) vaardigheden en werkervaring. Zoals: de weg weten in officiële archieven en oud schrift kunnen lezen. Artikelen en boeken schrijven, vormgeven en in eigen beheer uitgeven. Website bouwen en onderhouden. En, zoals vorig jaar: een foto-expositie met bijeenkomsten organiseren en publiciteit verzorgen.

Onderzoek verrichten geeft mij veel voldoening. Het geeft ook zin en invulling aan mijn dagen zonder betaald werk. Onderzoek brengt mij in contact met mensen uit allerlei vakgebieden en daarvoor kom ik nog eens ergens. Van werkgevers moet ik het echter niet hebben. Vijf van de zes onderwerpen doe of deed ik vrijwillig en onbezoldigd. Hopelijk verandert dat in de toekomst.

Een gedachte over “Voldoening uit onderzoek

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.