Binnenoogpretjes met gasbelletjes

Vandaag moest ik naar het ziekenhuis voor een injectie met gas in mijn oog. Als dat het maculagat niet verhelpt, moet mijn oog alsnog worden geopereerd. Vooraf vond ik het nogal eng, maar eenmaal in het ziekenhuis waren ze binnen tien minuten met mij klaar. Nu drijven er acht zwarte bolletjes in mijn vizier.

Die gasbelletjes zijn best grappig om te zien. Ze zijn zwart gerand en grijs in het midden. Ik kan er vaag doorheen kijken. Beweeg ik mijn ogen, dan bewegen de bolletjes op geheel eigen wijze mee. Voor hen geldt een andere natuurkundige wetmatigheid.

In het midden drijft een grote bol met zeven kleinere bolletjes er half onder en omheen. Zodra ik mijn hoofd buig, zweeft de hele cluster omhoog naar het midden van mijn blikveld toe. Dat is vergelijkbaar met wat luchtbelletjes in een waterfles doen. De kleinere bolletjes hergroeperen zich dan aan de onderkant van die grote bol. Kijk ik omhoog, dan drijven ze zijwaarts van hun grote broer. De grote bol werkt als een magneet voor de hele groep.

Ik kan er al spelletjes mee doen. Kijk ik naar links, dan drijft het meest rechter bolletje omhoog, maar het verlaat de grote bol nooit. Verder kan ik kleine bolletjes tegen elkaar laten tikken of draaien zoals tandwielen doen. Na wat oefening lukt het zelfs om drie kleine bolletjes bovenlangs over te rollen naar de andere kant van de grote bol.

Jammer dat niemand anders dit kan zien, want ik ben er best behendig in. De foto met tekening benadert ongeveer mijn huidige zicht met bolletjes. Alleen is mijn zicht vooralsnog veel waziger dan hier.

22 gedachtes over “Binnenoogpretjes met gasbelletjes

 1. Ja ik herken het. In maart 2020 net toen de lock down begon kreeg ik het in mijn rechteroog. Mijn huisarts waar ik naar toe ging is zeer voortvarend. Ik kon ’s middags al komen bij de oogarts in Rijnstate. na bestudering vertelde ze me dat het loslating van het achterste netvlies betrof. Ze vertelde me ook welke site ik kon bezoeken die alles heel duidelijk uitlegt. En die bol plus bolletjes eromheen betrof een bloeding. Dat gaat stollen, vandaar die bollen. Als ik lichtflitsen zag moest ik direct bellen. En na 4 weken weer komen. Niets met de macula dus, maar net zo eng om mee te maken. Mijn tweede oog heeft het nu ook gehad.
  Betreft het bij jou macula degeneratie? Ik had er nog nooit over gehoord, maar heb me nu wel ingelezen.

  1. Dit verhaal klinkt gedeeltelijk bekend en die website was vast oogartsen.nl, of niet?
   Bij mij is het net even anders: er zit een klein gaatje in mijn macula en er is sprake van vitreomaculaire tractie. Vandaar de injectie met gas. Zie website. 😉
   Nu hoop ik maar dat het voldoende herstelt, zodat er geen operatie nodig is.
   Zijn bij jou de klachten nu voorbij?

   1. Francien.

    Ja het werd ook geadviseerd om het thuis op te zoeken en goed te lezen om alles helder te krijgen. Achterste glasvochtloslating gebeurt vooral bij ouderen. Op zich kan het geen kwaad. Maar ik had een stevige bloeding waardoor mijn zicht vertroebelde en ik gek werd van die grote en kleine bolletjes in het oog. Na zes weken was het zicht gedeeltelijk hersteld, echter hetzelfde gebeurde met het andere oog. Er blijven troebele deeltjes voor de lens zweven. Het kan wel een jaar duren.
    Op zich kan het geen kwaad maar als het verder gaat, m.a.w als ik lichtflitsen zie, laat het glasvocht los van het netvlies en moet ik direct naar de oogarts. Met een operatie zetten ze dan het netvlies weer vast.
    En ik was me ineens bewust van mijn leeftijd. Heb altijd gedacht, dat met mijn gezonde leefstijl, veel wandelen en fietsen, ik de kwaaltjes buiten de deur kon houden.

   2. Het mag dan geen kwaad kunnen, het is toch wel even schrikken wanneer het glasvocht loslaat. Het is heel belangrijk om goed zicht te hebben. Ik lees zeer veel en doe aan fotografie. Nu zijn die zwarte bolletjes nog even grappig, maar het lijkt mij niets om troebele deeltjes te houden. De ouderdom komt met gebreken. 😉

 2. Het lijkt me super eng om mee te maken, maar zoals jij het vertelt is het bijna leuk. Ik hoop dat alles gauw weer goed is en je geen verdere last krijgt. Tja bij ouderdom krijg je veel gratis 😉 sterkte.

  1. Dank! Achteraf is het makkelijk om je groot te houden, maar ik vond de kortdurende behandeling wel doodeng. Als het de eerste keer is, weet je nog niet hoe je zoiets zal ervaren. Het deed overigens geen pijn en de naald is buiten mijn zicht gebleven.

 3. Ingrid van Bouwdijk Bastiaanse

  Wat een heerlijke droge blog. Het idee van een injectie in mijn oog leek mij ook doodeng. Het is de plek waar ik het het minste zou willen van mijn hele lijf. Maar mijn moeder heeft er al 20 gehad in haar trombose oog en die vindt het een fluitje van een cent, behalve als één arts van de vele artsen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis het doet; dan doet het pijn. Alle anderen doen het prima. Zij krijgt een injectie met Avastin, dat is misschien weer anders dan gas.

  1. Het leek mij wel aardig om dit eens ‘van binnenuit’ te beschrijven. In praktijk valt het inderdaad erg mee; het is meer het idee dat angst aanjaagt.
   Wat ik lastiger vind, is hoe rap informatie ter plekke verstrekt wordt. Gisteren heb ik bijvoorbeeld mijn ziekenhuisarmbandje doorgeknipt in de veronderstelling dat het weg kon. Nu lees ik op internet dat daarop in code staat dat er gas in mijn oog zit; wat belangrijk is i.v.m. een eventuele narcose. Nu heb ik de stukjes weer uit de vuilnisbak gevist en alles aan elkaar geplakt. Bij mijn OV-chipkaart en in mijn telefoonhoesje heb ik ook briefjes met waarschuwingen gestopt; voor het geval dat.

   1. Francien

    Waarom denk je dat? Moest wel een beetje lachen om de vraag. Mack is maar twee jaar ouder dan mijn oudste zoon, maar ik wil hem er best bij hebben. Volgens mij is hij een aardige zoon. Hij schrijft liefdevol over zijn overleden vader en zijn moeder die nu ziek is.

   2. Dat dacht ik even, omdat de moeder van Mack ook met oogproblemen tobt, volgens Mack zelf. Dus als ik dan ‘1943’ in een e-mailadres zie en één plus één optel, dan kom ik op dergelijke gedachten. En ik kan mij voorstellen dat je hem er wel als zoon bij wilt hebben.

   3. Francien.

    Die 1943 ben ik niet. Dat is echtgenoot. Ik gebruik heel ouderwets zijn mailadres. Heb zelf wel een g mail, maar gebruik het nooit. Dat komt er van als je zolang getrouwd bent. Om even Mack gerust te stellen, we fietsen niet op dezelfde fiets met het zelfde windjack aan.
    En ik ben van 1944, en dat scheelt een heel jaar!!!!

   4. Oh, zo zie je maar dat er soms een andere persoon achter een naam schuil kan gaan, vooral op internet. Wat dat windjack betreft: wie weet wat Mack nog gaat doen wanneer hij even lang als jullie getrouwd is.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.