Geen mondkapje om medische reden

Naar verluid kunnen anderhalf miljoen Nederlanders geen mondkapje dragen vanwege medische of psychische problemen. In de krant vertelt een mevrouw met lichte PTSS hoe zo’n kapje haar benauwt. Ze stuit op veel onbegrip op straat. Sommige omstanders spreken haar zeer belerend aan. Daarom pleit zij voor meer begrip en verdraagzaamheid.

Ik kan mij voorstellen hoe een mondkapje haar kan benauwen. Zelfs al valt het in werkelijkheid mee; zodra je het idee krijgt dat je stikt, kan de paniek flink toeslaan. Een paar jaar geleden overviel mij dat gevoel toen ik in een grote menigte klem kwam te zitten. Het was een beangstigende ervaring waarbij ik kortstondig ging hyperventileren. Maar ik ben mentaal nog gezond genoeg om mezelf tot kalmte te dwingen. (Vooral dat laatste is best een geruststelling.)

Binnenkort ga ik een dagje naar het archief. Dan moet het mondkapje ook weer op. Eerst in de bus, dan in het stationsgebouw, daarna in de volgende bus, waarna ik heel even frisse lucht kan happen langs een stervensdrukke weg vol uitlaatgassen. Daarna gaat opnieuw het kapje op in de studiezaal. Dus urenlang en ook tijdens de lunchpauze. Waarna het zuurstofrijke wandelingetje terug naar de bushalte volgt, wederom onder het genot van uitlaatgassen. En verder, hop van de ene bus naar het stationsgebouw, weer in de volgende bus met mondkapje. Aan het eind van de dag krijg ik waarschijnlijk last van duizeligheid. Maar hè, alles voor het onderzoek.

Nu hoop ik wel dat mijn neus zich een dag lang wil gedragen. Het is namelijk koud en dan ontstaan er geheid gênante toestanden. Iedere winter is het raak: tranende ogen en glibberige snottebellen. Maar lastiger is dat ik nooit weet wanneer de bloedneuzen beginnen.

Zal ik dan alvast maar een demonstratiebordje fabriceren met een medische verklaring voor mijn niet-ontvankelijkheid? Dan kan ik dat aan iedereen tonen. Of zal ik preventief tamponnetjes in mijn neusgaten doen? Zo bezien heeft een mondkapje toch wel voordelen.

7 gedachtes over “Geen mondkapje om medische reden

  1. Ik kan gelukkig het dragen van mondkapjes beperken en draag het enkel als ik een winkel in ga of een overdekt winkelcentrum, waar ik overigens zo min mogelijk naar toe ga. Er is altijd gezegd dat het totaal geen nut heeft en nu ineens moet het, dus ik ben er niet zo over te spreken. Het lijkt mij ook erg onwaarschijnlijk dat zo’n ieniemienie virusdeeltje door een mondkapje wordt tegengehouden. Belangrijker is afstand en niet in elkaars gezicht lopen praten of niezen of hoesten of wat dies meer zijn. Maar afijn, inderdaad, alles voor de loopgraven. Ik hoop wel dat het een keer weer normaal moet om zónder te lopen.

  2. Ik vind het een dilemma. Aan de ene kant onderschrijf ik het onnuttige ervan. Dat virus is 10x dunner dan een mensentaal, aan de andere kant wil ik mensen ook niet provoceren. Wie er heilig in gelooft, zou wel eens raar kunnen reageren. Maar ik draag het het liefst zo min mogelijk.

  3. Ja, dat lijkt me lastig, met een bloedneus. Het is eigenlijk onzinnig dat we ineens allemaal met zo’n ding oplopen en dat normaal gaan vinden. Ik heb er niet zo’n moeite mee, dus ik draag ze gewoon in winkels en zo.

  4. Ik las vanochtend dat een natte neus de beste bescherming biedt tegen allerlei indringers. En stoppen met zeep gebruiken om je immuunsysteem te versterken. Maar bij dat laatste kun je je afvragen wat beter is.

    1. Kijk, hier heb ik wat aan. Bij een droge neus raakt het neusslijmvlies inderdaad geïrriteerd.
      Stoppen met zeep is wel wat rigoureus, ja. Toch geloof ik ook dat je extra vatbaar wordt als je super hygiënisch bent. Zeep doodt eveneens de goede bacteriën die juist voor weerstand zorgen.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.