Verras mij eens met muziek

Al jaren verlang ik naar radiozenders waar dj’s een breed scala aan muziekgenres draaien. De meeste zenders spelen steeds dezelfde commerciële succesnummers en presenteren hun luisteraars weinig alternatiefs. Een stad als Rotterdam telt ruim honderd culturen, maar het muziekaanbod op onze radiozenders is bijna volledig gesegregeerd. Van mij mag er veel meer worden gevarieerd.

Ga eens voor de B-kant van een vroegere hit. Wissel indie af met filmmuziek en soul. Geef ruimte aan musici uit andere culturen, zoals Afrikaanse bands. Besteed aandacht aan voorgaande eeuwen; varieer Gregoriaans gezang met gothic rock. Zoek de overeenkomsten en de verschillen op.

En laat eens wat horen van de Acadians. Nee, dat is geen band. Acadians waren Franse immigranten die neerstreken langs de kust van Louisiana en zij ontwikkelden een geheel eigen mixstijl in muziek.

Er is zoveel meer dan het gangbare mainstream geluid. Alleen kan ik moeilijk benoemen wat ik mis, zolang ik niet weet wat er allemaal is. Feitelijk zoek ik een dj die permanent het wereldwijde muziekaanbod scant én de algehele muziekgeschiedenis kent en daaruit vervolgens een mix van leuke vondsten presenteert. Dat moet een kenner toch kunnen, lijkt mij.

Hoe en waar maak jij kennis met onbekende of bijna vergeten muziek?

8 gedachtes over “Verras mij eens met muziek

  1. Ingrid van Bouwdijk Bastiaanse

    Mijn kinderen hebben spotify. Dat is niet gratis, maar heeft volgens mij alles. Ik kon me nog een liedje herinneren uit de Dominikaanse Republiek uit 1986 en in 3 seconden had mijn zoon het gevonden. Later heb ik het nog vele malen beluisterd via YouTube.

    1. Jouw kinderen zijn vast beter ingewijd in de mogelijkheden van spotify dan wij. Voor mij is het al een uitdaging om FIP, zie tip van KnutzEls, via de kabel op de radio te krijgen in plaats van via mijn laptop. Want dat is de bedoeling. Leuk dat jullie dat liedje uit 1986 zo terug konden vinden.

    1. Er is inderdaad enorm veel. Het lijkt nu meer dan ooit, omdat iedereen muziek op YouTube kan zetten. Toch waren er vroeger eveneens genoeg bandjes, alleen maakte een radio-dj toen een voorselectie.
      Wat belet je om je CD-collectie te herbeluisteren?

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.