Liefdewerk oud papier

Buren vragen wat er straks gebeurt met de collages, nu de einddatum van de foto-expositie nadert. Een bewoonster informeerde twee weken geleden al naar de lijsten. Ze schildert en noemt zichzelf ‘kunstenaar’. Zelf heeft ze de expositie nog niet bezocht en evenmin daarvoor fotomateriaal ingeleverd. Onze fondsenwerver vindt dat we de hele expositie aan de sponsor moeten overdragen. Als dankbetuiging en donatie. Want, zo meent hij, ‘die stichting heeft financieel de grootste bijdrage geleverd aan de expositie.’

Gisteren bracht hij het voor de tweede keer ter sprake. Deze keer tijdens een bijeenkomst waar leden van de feestcommissie en andere bezoekers bij zaten. Het bezorgde mij nogal een kater.

Want ik beschouw de collages als het gezamenlijke ‘erfgoed’ van de huidige en toekomstige bewoners van onze straat. Daarom moeten ze voor iedereen toegankelijk blijven. Gaan de collages naar de sponsor toe, dan verdwijnt alles uit beeld. Het Gelders Archief is naar mijn mening een veel betere bewaarder.

Bovendien rust er copyright op alle foto’s en collages. Daarom kan niets worden overgedragen zonder voorafgaande toestemming van alle makers of eigenaren. Zeker twintig mensen hebben materiaal aangeleverd, maar veruit de meeste foto’s heb ik zelf genomen of verzameld. De volledige organisatie en samenstelling van de expositie lag bij mij. En dan zou de sponsor de ‘grootste bijdrage’ hebben geleverd? Er zit een zee aan tijd in van mij.

Sommige mannen uit de bestuurderswereld beseffen pas werkelijk wat je vrijwillig hebt bijgedragen, wanneer je je werk voorziet van een prijskaartje. Daarom heb ik onze fondsenwerver een e-mail gestuurd met mijn plan voor de toekomstige bestemming van de expositiematerialen. Ik heb er een rekensommetje in opgenomen van al mijn uren x mijn vroegere zzp-tarief. Dit voor het geval de sponsor ‘eigenaar’ van de expositie wil worden.

6 gedachtes over “Liefdewerk oud papier

 1. Kees Groen

  Ja dat is een lastige zaak, ik zou niet weten wat de jurisprudentie is in zo’n geval. Wat ik wel weet is dat je niet achteraf een overeenkomst mag wijzigen. Dat geldt voor ALLE betrokkenen. Wat staat er hierover dus in de overeenkomst met de sponsorwerver? Als er niets in staat, dan is het aan alle belanghebbenden om zich er over uit te spreken; iedereen die geen overdracht van zijn materiaal wil, kan zich terugtrekken (incl. zijn materiaal).

  Wat ik wel weet, is dat als de xxxBank een mooie Renaissancetentoonstelling in Museum YYY sponsort, het niet de gewoonte is dat zij na afloop de getoonde schilderijen in haar bezit krijgt…

  1. Dank, Kees, voor je reactie en praktische aanwijzingen. De constructie is dat ik een plan heb geschreven waarin nog niets stond over de bestemming van het materiaal na afloop van de expositie. Daar waren namelijk nog geen afspraken over gemaakt.
   Mondeling heb ik herhaaldelijk in vergaderingen van het feestcomité benadrukt dat er auteursrecht zit op alle foto’s.
   Het is inderdaad de fondsenwerver zelf die nu met een onverwacht voorstel komt en ook dat heb ik benadrukt. En gelukkig weten meer mensen in de groep dat een sponsor niet automatisch het werk in bezit krijgt.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.