Het afwenden van een writer’s block

Wanneer je als blogger vast dreigt te lopen, kan het helpen om terug te keren naar het begin. Wat wilde je bereiken met je blog? Wat was je oorspronkelijke drijfveer? Zelf zocht ik een podium voor het delen van mijn kennis, ervaringen en ideeën. Een blog is hiervoor een goed medium, vanwege de opties voor interactie en mooie vormgeving.

Op 4 november 2013 ging Raam Open van start. Het eerste log bevat een foto van een kijkgat in de muur rond de tempels in Agrigento. En de volledige tekst luidt: ‘Op ontdekkingsreis gaan.’ (Wat een schrijftalent, nietwaar?)

Je kijkt vanuit de binnenruimte achter de muur door de opening naar de buitenwereld toe. Het is een metafoor voor hoe wij in onszelf besloten zitten en alles buiten onszelf vanachter een barrière observeren. De buitenwereld lonkt en trekt, maar is tegelijk grenzeloos en onbekend. Dan helpt het wanneer je uit nieuwsgierigheid vertrekt, of kennis en plannen als leidraad hebt.

Stap door de poort in de muur en laat de ontdekkingsreis beginnen. / … laat je verwonderen. /… sta open voor nieuwe ervaringen.

Uhm, dit gaat nog even duren, maar de foto’s en anekdotes komen vast weer.

14 gedachtes over “Het afwenden van een writer’s block

 1. Een foto kan veel zeggen. Deze maar ook in je vorig blog, de tak van de kastanje. Op eerste zicht leek mij de tak van onder gezien maar later zag ik dat die van boven gezien was. Kijken met een open blik en niet met een vast idee.
  Fijne dag en inspiratie.

   1. Dat klopt: ik leg ook de lat te hoog :): twijfels over de kwaliteit van mijn teksten, maar ook mezelf voortdurend afvragen of de onderwerpen wel boeiend genoeg zijn…daarnaast vind ik het niet evident om onderwerpen te zoeken (ik schrijf voornamelijk over werk en werkgeluk 🙂 en gaat er dus nog wat tijd over om inspiratie te vinden. En dan twijfel ik weer 🙂 Gelukkig blijf ik wel schrijven, want ik doe dit eigenlijk ontzettend graag!

   2. Oh, dit is zo herkenbaar. Ik zie het duidelijk terug in jouw blog, want je bent heel consequent qua keuze voor onderwerpen en je schrijft weldoordachte stukken. Dergelijke zorgvuldigheid waardeer ik ook.
    Oorspronkelijk wilde ik voornamelijk over maatschappelijke en sociale kwesties schrijven, deels met een persoonlijke insteek. Dit in het verlengde van mijn vroegere werk in de internationale ontwikkelingssector. Gaandeweg heeft het persoonlijke de overhand gekregen. Dat is prima. Wel wil ik blijven streven naar goed opgebouwde en begrijpelijke logjes, zodat het voor anderen prettig blijft om ze te lezen.

  1. Verdorie. Het had zo mooi kunnen zijn. Wat stond jouw alleenheerschappij in de weg, denk je?
   Gisteren vond ik mijn achterliggende doelen terug in een soort projectvoorstel voor Raam Open. Ik stond er zelf versteld van. Hou je vast:

   ‘Doel is drieledig:
   Nudging: beïnvloeden politiek beleid en denkwijze bevolking.
   Visitekaartje: goede presentatie naar potentiële werkgever of zakenrelatie.
   Plezier in schrijven en mijn ei hierin kwijt kunnen.’

   Ja ja. Nu weet je dus dat ik jouw poging tot alleenheerschappij heb geprobeerd te beïnvloeden. 😉
   Dat idee van het visitekaartje heb ik trouwens snel losgelaten, maar de derde doelstelling is aardig gelukt.

   1. Eigenlijk ontstonden die plannen toen ik hoorde dat Nederland in de jaren 30 plannen had klaarliggen om nazi Duitsland binnen te vallen. Toen dacht ik, als dat kan, moet ik ook dictator kunnen worden. Uiteindelijk heb ik wel een keer de onafhankelijkheid van Gelderland uitgeroepen. Ik heb daar niet teveel ruchtbaarheid aan gegeven omdat ik nog geen leger had om een eventuele inval van Den Haag af te slaan. Maar deze tactiek werkt veel beter. Gelderland is al jaren onafhankelijk zonder dat Rutte het in de gaten heeft.

   2. Goh, ik dacht ook al, wat gedragen de mensen zich hier toch onafhankelijk. Nu weet ik eindelijk hoe dat komt. Nou, laat ze daar in de Randstad maar lekker in de waan.

  1. Dat is toch evengoed prima. Deze quote heb ik jaren geleden bij ‘Over mij’ gezet: ‘Kies kalm je weg te midden van het rumoer en de haast en herinner je hoeveel vrede er in de stilte kan zijn.’ Uit: Desiderata, Max Ehrmann, 1927.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.