Laptop aan vervanging toe

‘Ondersteuning voor Office 2010 eindigt 13 oktober.’, staat er boven het Word-document waarin ik de conceptversie van dit logje typ. ‘Houd ondersteuning door over te stappen naar een huidige versie van Office.’ Bij weigering, zo klinkt het dreigend, kan ik worden blootgesteld aan beveiligingsrisico’s. Nou, da’s weer lekker dan. Want mijn laptop is acht jaar oud. Dus is de volgende vraag of ik ook maar gelijk aan een nieuwe laptop moet. De huidige bevalt nog goed.

Er is veel veranderd op de elektronica-markt. De prettige winkelketen waar ik mijn trouwe Asus kocht, is kapot geconcurreerd en bestaat niet meer. Daarom moet ik nu naar een voormalige vijand toe. Bol.com? Geen denken aan. Maar welke winkel dan?

Ik wil geen nieuwe laptop. Daarom heb ik deze stap ook zo lang uitgesteld. Als ik naar het actuele Asus-aanbod kijk, kom ik toch weer bij een vrijwel identieke laptop uit. Eentje met 17,3 inch scherm, anti-glare display, werkgeheugen 8 GB, en opslag 512 GB. Plus apart cijferblok rechts op het toetsenbord inclusief de + en de – erbij. Dat ben ik zo gewend van toen ik dagelijks met een rekenmachine werkte. ‘Intel Core i5-10210U’ zegt mij dan weer weinig. Verder moeten er goede speakers in zitten. Dat is belangrijk, omdat ik vaak naar muziekvideoclips luister tijdens het typen.

Nog zoiets. Het contactpunt voor de internetkabel zit aan de verkeerde kant bij de beoogde nieuwe laptop. ‘Hoe kan dat nu een probleem zijn?’, zou je denken. Nou, toevallig heb ik de internetkabel na de verhuizing via gootjes langs de plinten en onder de drempel bij de kamerdeur door naar de eettafel getrokken waar ‘ie weer boven komt en precies lang genoeg is om in een rechte lijn bij mijn vaste werkplek uit te komen. En als de aansluiting straks aan de verkeerde kant zit, is het snoertje precies 40 centimeter te kort. Dus moet ik dan de hele boel weer los trekken en het opgerolde deel van het snoer 40 centimeter uitrollen en dan weer alles 40 centimeter opschuiven en terug in de gootjes duwen en onder de drempel door halen en dan weer bij de eettafel naar boven halen, zodat het snoer precies recht ligt.

Ik heb helemaal geen zin in een nieuwe laptop. Waarom verandert alles toch steeds?

9 gedachtes over “Laptop aan vervanging toe

 1. We weten het antwoord wel natuurlijk, stilstand is achteruitgang, zo vindt men. Maar ik had mijn werk nog prima kunnen doen met windows 95 volgens mij. Al dat nieuwe is alleen maar ballast en je zoekt in de nieuwe besturingsprogramma’s of pc’s toch hoe je zo snel mogelijk weer verder kunt met het oude vertrouwde.

  1. Ja, meestal stel je alles weer zo snel mogelijk in zoals je het gewend bent. Ik wil best wat nieuws kopen, maar dan moet er een duidelijke behoefte of verbetering zijn. Gewoonlijk gebruik ik lang niet alles van wat er aan software op een laptop zit.

   1. Niemand natuurlijk. Met de mogelijkheden die op een laptop zitten er zijn kun je een land veroveren volgens mij. Wij doen een beetje internetten, een paar simpele berekeningen maken en een mailtje sturen.

   2. Al die mogelijkheden nemen ruimte in en ik heb weleens gekeken of er wat af kan. Maar dat durf ik dan toch weer niet, want je weet niet altijd waar ze goed voor zijn.
    Ik gebruik ook zelden meer dan de verkenner, Word, Excel, Pdf, e-mail, internet en een fotoprogramma. Misschien gebruiken we onbewust meer toepassingen, zoals een programmaatje om foto’s van het ene naar het andere apparaat over te zetten.

 2. Kees Groen

  Een nieuwe Office versie (2016, 2019 of zo) kun je waarschijnlijk prima installeren op je huidige laptop. De problemen zitten in de combinatie Windows 10 en een antivirusprogramma, die vragen steeds meer van je hardware. Als je 4 Gb RAM hebt moet het wel lukken met Office, maar het Oude Normaal van 2 Gb gaat waarschijnlijk wringen.

  En een voordeel van een nieuwe machine is dat je een SSD harddisk kan aanschaffen, dat scheelt een heleboel tijd met opstarten en met fotobewerking (als je dat doet…)

  1. Het opstarten gaat inderdaad wat trager, maar daar valt mee te leven. (Gewoon intussen even koffie zetten of zo.) Wel probeer ik vooruit te denken aan toekomstige behoeften. Ik wil meer gaan doen met fotografie en begrijp van jou dat een SSD harddisk daarvoor handig is.

   Wat antivirusprogramma’s betreft, heb ik beveiliging via KPN en verder niets. Dit omdat ik die loodzware antivirusprogramma’s zo mogelijk nog erger vind dan de kwaal. Uiteraard blijf ik weg bij dubieuze websites en kijk ik goed uit met e-mail. Ik mag het afkloppen, maar dit lijkt wel afdoende te zijn.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.