4 gedachtes over “Bobbels in het wateroppervlak

  1. Kees Groen

    Veel of weinig water doet er niet toe. De planten tegen het wateroppervlak beïnvloeden de oppervlaktespanning, en daardoor krijg je bobbels en kuiltjes. In een borrelglaasje kan het ook: heel voorzichtig vullen, dan kun je een kop op het glaasje zetten, door de spanning tussen de vloeistof en de glasrand. Je kunt het verschijnsel ook goed zien onder de pootjes van insecten die op het water lopen, vooral met zonlicht zie je kussenvormige schaduwen onder de pootjes.
    Overigens is niet elke ondergedoken waterplant een pest. Op je foto staat Grof hoornblad, een algemene vijver- en slootjesgroeier. Slanke en Brede waterpest zien er heel anders uit, kun je zo vinden op het internet.

    1. Dank voor de toelichting. Dit is een leuk voorbeeld van die oppervlaktespanning. Ik heb de naam van de plant aangepast. Zo zie je maar dat internet niet zaligmakend is, want daar vond ik foto’s van dezelfde plant met waterpest als benaming.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.