Vakantie, of wat daar op lijkt, in eigen land

Voor veel mensen is het even wennen: je vrije dagen doorbrengen in eigen land. Voor mij is dat al langer het nieuwe normaal. In 2015 vierde ik voor het laatst vakantie in het buitenland. Daarna heb ik geen echte vakantie meer gehad. Voor wie dat dramatisch vindt, heb ik een tegenvraag. Want hoe erg is het, als je ieder jaar weer die vakantie keihard nodig hebt?

 • Om rust te vinden.
 • Om eindelijk goed door te slapen.
 • Om tot jezelf te komen.
 • Om de vrije natuur in te gaan.
 • Om datgene te kunnen wat je eigenlijk altijd wil doen.
 • Om het gevoel te hebben dat je lééft.
 • Om afstand te nemen en toekomstplannen te maken.
 • Om eens wat anders te zien.
 • Om nieuwe mensen te ontmoeten.

Hoe erg is het als je dat allemaal thuis niet hebt of kan doen?

Mijn reislust kwam voort uit een sterke drang om de wereld te ontdekken. Ik was dan ook behoorlijk jong toen ik met reizen begon. Jaren later, eenmaal halverwege de veertig, kwamen de vragen. Hoelang ga je hiermee door? Hoeveel moet je hebben gezien voordat je tevreden bent en je de antwoorden kent?

En voordat je gemoedsrust hebt. Als je dat thuis niet vindt, waar dan wel?

Vandaag. We wandelen met de 50-plus sportclub bij de Westerbouwing naar een grasveld op de stuwwal. Dit is zo’n spannend bosgebied met klimmetjes en kronkelpaden. Daar besef ik weer hoe waanzinnig het is, om op zo’n plek oefeningen te kunnen doen. Alsof dat normaal is, met zo’n uitzicht. Dit ken ik slechts van vakanties in het buitenland. Daarom ben ik nu permanent op vakantie in eigen land.

11 gedachtes over “Vakantie, of wat daar op lijkt, in eigen land

 1. Dat is precies de vraag die ik mezelf stel. Ik heb die vakantie behoorlijk nodig. Maar aan de andere kant moet het Frankrijk zijn. Een vakantie in een ander land heb ik niet nodig. Ik hoef niks van de wereld te zien. Voor mij is het elk jaar een ontdekkingsreis naar vroeger en een eerbetoon aan mijn vader. Dat is het antwoord.

 2. francien44

  Ik geniet van je foto’s. Allemaal bekend terrein, maar zo leuk om het nu weer terug te zien. Wel tijden geleden dat ik bij de Westerbouwing was.
  We komen, nu we in de Liemers wonen wat meer in de Achterhoek. Ook al weer een tijd niet in Arnhem geweest.

  1. Dan is de fotomissie geslaagd. Een bezoekje aan de Westerbouwing is een aanrader. Zelf doe ik al enkele jaren verwoede pogingen om in de Achterhoek te wandelen, maar er komt steeds wat tussen. Binnenkort gaat het hopelijk lukken. (Eerst nog even het Marskramerpad voltooien.)

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.