Sta je samen sterker?

De afgelopen week raakte ik een beetje uit balans. Het had te maken met langs elkaar heen praten. Met weinig inlevingsvermogen; vermoedelijk door desinteresse voor de persoon zelf. Zoiets schuurt. Het betrof mensen met wie ik een goede verstandhouding wil hebben, hoewel ze geen grote rol in mijn leven spelen. Er stond wel iets positiefs tegenover, maar het negatieve gaf de doorslag.

In de documentaire Zweden doen het anders zag ik dat Zweden gereserveerder zijn dan wij. Daar is weinig voor nodig, want Nederlanders gedragen zich tamelijk vrij. Ik begreep dat Zweden zich al jong onafhankelijk opstellen. Ze doppen hun eigen boontjes en kunnen zich kennelijk zonder anderen goed redden. In hun eentje ingesneeuwd in een afgelegen blokhut vermaken ze zich wel. Dat werk. Misschien hebben ze daar minder ‘huidhonger’ (het nieuwe modewoord). Dan is de mate daarvan deels aangeleerd en cultureel bepaald.

Met zijn tweeën sta je steviger dan alleen, dat is bij ons het idee. Leef je samen met een zielsverwant, dan is je basis zo stabiel, dat vrijwel niets of niemand je nog uit balans brengt. (Behalve natuurlijk die zielsverwant zelf.) In goed gezelschap verwerk je tegenslagen sneller. Ik ben benieuwd hoe zielsverwantschap past binnen het Zweedse model.

Persoonlijk ben ik selectief gereserveerd. Soms denk ik: ‘Ik kan er wel over praten, maar uiteindelijk moet ik het toch zelf oplossen.’ Bij de meeste mensen, echter, komt het hier op neer: ‘Ik kan er wel met jou over praten, maar het enige wat jij gaat doen, is mijn probleem gebruiken als kapstok voor je eigen verhaal. Dus laat dan maar.’

Waarschijnlijk kan ik het heel goed uithouden in Zweden.

18 gedachtes over “Sta je samen sterker?

 1. Huidhonger vind ik een smerig woord. Ronduit goor. Ook zonder een voorzetsel ervoor. En verder, met zijn tweeën blijf je makkelijker in balans ja, maar zegt dat ook niet iets over onze onzekerheid?

   1. Omdat het suggereert dat je huid eet? Ik vind huid al een raar woord. Ik heb het nooit over mijn huid. Ik heb pijn aan mijn huid.

   2. Kipkluifjes met huid. Gebakken kibbeling met huid. Lekker krokant.
    Maar een enorme huidhonger? Alsof ik zo graag Jan en alleman wil aanraken, of door iedereen aangeraakt wil worden. Niet dus.

   3. Oh, nog een misverstand. Dit doet denken aan het gedoe waarmee ik het logje begon in de eerste alinea. Maar zo zien we wel hoe verschillend onze associaties kunnen zijn bij een enkel woord.

 2. Ik denk even na over dat zielsverwantschap. Moeilijk concept denk ik. Zeer moeilijk zelfs.
  En wij Belgen dragen onze leuze (L’union fait la force) anders ook niet echt in het hart laat staan in de dagelijkse praktijk.

 3. Je kunt wel gemakkelijk dingen naar elkaar uitspreken, dat vind ik wel een voordeel van een relatie. Bovendien vinden mijn vrouw en ik het fijn om af en toe een halve avond over slechts 1 onderwerp te kletsen, terwijl dat tijdens visites haast nooit voorkomt. Gisteravond waren we met zijn zessen en toen vloog het ene na het andere onderwerp over tafel. Soms complexe dingen, die naar mijn idee best wat uitgebreider besproken hadden mogen worden. Maar soms krijg je er geen woord tussen en zijn mensen heel erg zeker van hun zaak terwijl ze er vaak maar heel weinig vanaf weten. Ik vind het ook niet erg als een gesprek of een discussie meer vragen dan antwoorden oproept.

  1. Hier benoem jij iets wat mij ook echt zou aanspreken: een serie themagesprekken met een klein clubje waarin iedereen voldoende aan het woord komt en iedereen, zonder stellige meningen of oordelen vooraf, open en geïnteresseerd naar elkaar luistert. Bijvoorbeeld over levensvragen.
   Ik kan mij voorstellen dat jij en je vrouw elkaar door dit soort gesprekken nog beter leren kennen en (hopelijk) jullie onderlinge band versterken.
   Mag ik vragen welke onderwerpen jullie zoal bespreken?

   1. Dat kan uiteenlopen van dingen uit het nieuws, persoonlijke zaken waar we mee zitten, de verschillen tussen mannen en vrouwen (door daarover te spreken kun je als stel een hoop ergernissen voorkomen) en bepaalde beslissingen die we willen/moeten nemen. Heel divers dus. Het is ook belangrijk dat we de band goed houden want we zijn op 1 dag per week na altijd samen dus dan is het fijn dat je eigenlijk alles kunt bespreken. Maar we hebben het de laatste tijd steeds vaker over het gemak waarop mensen snel een mening vormen terwijl die onderwerpen vaak meerdere lagen hebben en helemaal niet zo zwart/wit zijn. En het feit dat mensen steeds sneller gaan praten en gelijk inhaken als je iets zegt, ook als ze niet goed hebben geluisterd. Maar ik hoef jou over dat laatste niets nieuws te vertellen, want jij loopt daar ook regelmatig tegen aan toch.

 4. Wat je laatste zin betreft: zeker. Bij bepaalde mensen was die ‘gejaagdheid’ in gesprekken er altijd al; bij anderen zag ik het in de loop der jaren geleidelijk toenemen. Soms is er sprake van een wisselwerking, omdat ik dan zelf ook onvoldoende de tijd neem om goed te luisteren of door te vragen. Ik denk dat weinig mensen zich bewust zijn van dergelijk gedrag. Zie jij dit als een verschijnsel van de huidige tijd?
  Zo te lezen, kiezen jullie er als stel bewust voor om zaken te benoemen en die van meerdere kanten te bekijken. Dat nodigt ook uit om kwesties te bespreken voordat ze kunnen escaleren.

 5. Ik merk bij een aantal mensen dat ze door de jaren heen sneller zijn gaan praten, alsof ‘dat moet’ en vaak zijn het dan meer kreten en oneliners dan volledige zinnen.

   1. Ik vermoed het wel. Of voelen sommige mensen zich constant opgejaagd door hun overvolle agenda’s zodat ze niet in staat zijn om rustig een gesprek aan te gaan.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.