Laten we ons nog inperken?

Waren het beelden uit Kenia? Te zien is een rommelig kruispunt, van bovenaf gefilmd. Zo’n stoffige plek met karretjes van straathandelaren, langsrijdende auto’s en wandelende voorbijgangers. Plots komen er mannen op motoren aan. Ze springen eraf en meppen met wapenstokken wild om zich heen naar elke passant die ze raken kunnen. Iedereen stuift uiteen. Binnen een mum van tijd is het kruispunt leeg. Zo, ook weer gedaan. De avondklok in coronatijd is ingegaan.

Dat zouden ze hier eens moeten doen. Het land zou meteen te klein zijn.

Oh, da’s waar ook: ons land ís te klein. Vanwege al die mensen die zichzelf heel wat vinden. Die altijd zelf wel bepalen wat goed voor hen is. Die zich door niets of niemand de les laten lezen. Zij hebben nu wel lang genoeg binnen gezeten en dus gaan ze naar buiten. De trend van IC-opnames daalt en het gevaar is geweken. Trouwens, ze hebben het ‘verdiend’. Ze houden al weken rekening met anderen, zoals de hardwerkende IC-verpleegkundigen. Dat is toch een flinke opoffering.

Vrijheid is in Nederland een groot goed. Het is verworden tot een vanzelfsprekendheid. Iets wat je kan en moet opeisen. Oh wee als iemand daar paal en perk aan stelt. Zelfs al is dat om de grenzen van anderen te beschermen. Want je hebt er recht op en we hebben er voor gestreden.
(Oh ja, wanneer dan? Tijdens de reformatie, 460 jaar geleden?)

Tot nu toe leven we hier met een ‘intelligente’ lockdown. Dat is niet altijd leuk. Mijn eigen bewegingsruimte is flink ingeperkt door de maatregelen in het OV. Maar mijn persoonlijke vrijheid wordt nog veel drastischer beknot door degenen die te veel ruimte innemen. En wat geeft hen daartoe dan het recht?

12 gedachtes over “Laten we ons nog inperken?

  1. Blewbird

    He, heerlijk uit mijn hart! Nederlanders zijn waarschijnlijk een van de meest ongedisciplineerde volkeren ter wereld. En dat terwijl we met zo veel zijn dat we wel rekening met elkaar moeten houden. Ik bedoel gedisciplineerd niet in de militaire zin van het woord, want daar heb ik (ook) geen boodschap aan. Ik bedoel dat we ons niet (kunnen) voorstellen hoe anderen ons gedrag ervaren. In feite zijn we kudde- of massadieren voor wie sensitiviteit en nuance vreemde grootheden zijn. Wij en ons en ik heb toch recht.

    1. Fijn dat jij en anderen zich in bovenstaand logje kunnen vinden.
      Op het eerste gezicht zou ik wat je schrijft willen beamen, maar daarbij stuit ik toch op te veel generalisaties. ‘De’ Nederlander bestaat niet.

  2. De eensgezindheid van de eerste weken lijkt voorbij te zijn. En toch … gelukkig houden de meeste mensen nog wel rekening met anderen. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf soms ook, onbedoeld, wat slordig aan het worden ben.

  3. Ik merk er persoonlijk niet zoveel van. Ik liep net in het bos en ik dacht nog: als dit de zwaarste crisis sinds de tweede Wereldoorlog is, heb ik er zelf weinig van meegekregen. In die zin dat als het nu voorbij zou zijn, zou ik het snel vergeten.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.