Wees informatief, interessant en amusant

Voor thuiszittende bloggers in coronatijd is boeiend blijven bloggen best een uitdaging. Je wereld wordt kleiner en alle inspiratie moet uit jezelf komen. Oké, je kan je eigen ditjes en datjes delen in blogvorm. We lezen daarin graag iets herkenbaars. Of we zoeken een inkijkje in een leven dat juist verrassend anders is dan het onze. In elk geval moeten onze logjes informatief zijn, interessant en/of amusant. Althans, willen ze op de lange duur de moeite waard blijven voor anderen.

Hierover schrijft Tim Urban op Wait But Why. Eerlijk gezegd is zijn post 7 Ways to Be Insufferable on Facebook nogal confronterend. Voor mij dan. Na 6 ½ jaar vind ik logjes schrijven nog steeds zo leuk, dat ik elke dag wel iets wil publiceren. Alleen mis ik soms een goed onderwerp. Of ik heb wel een idee, maar kan er geen pakkend verhaal van maken. Blijkbaar ben ik zo verslaafd, dat ik dan toch zo’n krakkemikkig stuk plaats. Desnoods publiceer ik een wauwel verhaaltje over mezelf. (Je moet wat, nietwaar?)

Nou, daar rekent Tim Urban genadeloos mee af. Want, schrijft hij: ‘A Facebook status is annoying if it primarily serves the author and does nothing positive for anyone reading it.’ Ja, Tim, dat weet ik ook wel, maar ik … Nee, nu ff geen smoesjes.

Er is geen ontkomen aan. Irritante berichten op Facebook (of in mijn geval op dit blog) rieken volgens Tim naar een of meer van deze vijf achter-liggende drijfveren: eigen imago opbouwen, narcisme, behoefte aan aandacht, bij anderen jaloezie willen opwekken, of eenzaamheid. Nu kan je denken dat je je hieraan niet schuldig maakt. Totdat je de voorbeelden herkent die hij geeft van het bijbehorende gedrag.

Nou, lekker dan. Hier kunnen we het mee doen. Ik schrijf niks meer vandaag.

15 gedachtes over “Wees informatief, interessant en amusant

  1. Uhm, nou, dit zijn een paar kenmerken die in zijn profiel staan:
   ‘Getting yelled at by people who think he thinks he’s an expert on things he writes about.’
   En ‘Pacing around in his underwear hating himself.’
   Hij valt wel mee, vermoedelijk.

 1. Ingrid van Bouwdijk Bastiaanse

  Ja, dat zal het allemaal wel zijn. Ik mis trouwens een zesde: de behoefte aan macht. De behoefte om anderen onder controle te hebben: dus via een blog om hun ideeën te beïnvloeden En dat komt vast weer voort uit het feit dat het thuis of op het werk niet lukt om de macht te hebben. Dan maar via een blog. En al die behoefte aan controle komt weer voort uit angst om niet gezien te worden, om er niet toe te doen met aan de basis doodsangst. En die laatste is al helemaal niet te beteugelen en dus gaan we maar op andere gebieden los om er toch nog een beetje de illusie te hebben dat we controle hebben. De mensen die reageren lijden trouwens aan hetzelfde. Ik denk ook vaak: Ja hoor, ik moet weer zo nodig ook iets melden, mijn ei leggen. Ik lees niet eens goed, maar moet me zo nodig laten horen. Het is één kant van het verhaal. Een andere kant is bijvoorbeeld: de behoefte om te leren, een sociale behoefte door met elkaar in gesprek te zijn, en nog vast meer politiek correctere behoeftes.
  Ik zou zeggen: zie het voor wat het is, en ga lekker door.

  1. Tim weet kennelijk heel goed hoe hij een gevoelige snaar kan raken. 😉 Inderdaad, de behoefte aan macht lijkt mij ook wel een aparte vermelding waard. Zijn artikel stamt uit het pre-Trump-tijdperk, misschien heeft hij later een aanvulling daarover geschreven.
   Sociale media vormen sowieso een valkuil, want ze nodigen juist uit om iets over jezelf te schrijven, maar dat sluit weer aan bij wat jij benoemt: de sociale behoefte door met elkaar in gesprek te zijn.
   Overigens ben ik het grotendeels met Tim eens dat ik als blogger kan streven naar boeiende, leerzame en prettig leesbare logjes. Hij bedoelt het op zich goed.

 2. Herkenbaar dat je je afvraagt voor wie en waarom blog ik , ik blijf lekker bij mezelf en blog wat ik leuk vind (zit ook wel in de luxe positie dat ik er geen geld mee hoef te verdienen, )
  Volgens mij doet iedereen het voor zich zelf of om er iets aan te verdienen of om een boodschap uit te zenden of omdat men er gewoon plezier in heeft. Dus wat mag dan wel volgens Tim en wat niet

  1. Welkom. Tim mag van vinden wat hij wil, zoals wij dat ook mogen. Voor alle doelstellingen en blogonderwerpen zijn er wel liefhebbers c.q. volgers te vinden. Dus als je plezier hebt in het bloggen, is dat prima.

 3. Ik ben schuldig !
  Aan, en dat zowel op IG als FB als mijn langzaam herstartende blog :
  eigen imago opbouwen & narcisme
  een behoefte aan aandacht
  Maar kijk, ik overweeg eens een stukje te schrijven dat niet dient om mezelf de dienen/bedienen maar wel tegemoet komt aan wat de lezer graag wil lezen.
  Dus bij deze: laat maar weten wat je graag wil lezen. IK kijk of ik dat kan invullen.

  1. Oh, dit is heel eerlijk van je. Bovendien doe je het aanbod om tegemoet te komen aan wat de lezer graag wil lezen. Dan heb ik de volgende vraag voor je, die tevens aansluit op de drijfveren die jij bij jezelf herkent: Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen, en overeenkomsten met jouw (bestaande of gewenste) imago en je ware zelf?

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.