Straks gaat alles weer van het slot

De eerste uitnodigingen komen al binnen. We gaan direct van start zodra de lockdown versoepeld wordt. De sportclub verhuist van de gymzaal naar het park; de planning van het straatfeest wordt hervat. Alles volgens de regels van onze nieuwe anderhalvemetersamenleving. Volgende week zal ook de drukte in het verkeer weer toenemen.

Weg rust, weg stilte. Dag vogelgeluiden, dag schone blauwe lucht zonder vliegtuigstrepen. Het was fijn, maar nu wordt het wederom dringen geblazen.

Ik zie ons imminente gekrioel met gemengde gevoelens tegemoet. En velen met mij. Daarom is het zo opmerkelijk als zulke mensen mijn berichten verkeerd interpreteren waarin ik op genuanceerde wijze schrijf dat ik Nederland te vol vind.

7 gedachtes over “Straks gaat alles weer van het slot

 1. Izerina van der Linden

  Ik gun de horeca en middenstand weer een goed inkomen. Maar het was even zo heerlijk rustig .Ik verbaas me wel over alle berichtgeving waarin vakantie MOET. Het is toch geen eerste levensbehoefte zoals eten?

   1. Ik niet. Maar ik geloof ook niet dat een milieugroep daar iets aan kan doen. Dat is een gegeven waar je niks mee kunt.

 2. Ingrid van Bouwdijk Bastiaanse

  Ik snap het wel zoals je het in je blog beschrijft, maar als ik het hoor, zoals het soms in het algemeen wordt gebruikt, zegt het me zo weinig: we zijn met te veel in Nederland. En al helemaal als het gaat om te veel op de wereld. Te veel voor wat?
  En wie moeten er dan geen kinderen meer krijgen, want dat is de enige manier om met minder te zijn in de toekomst, afgezien van minder mensen door oorlogen, natuurrampen, epidemieën. Of als het om Nederland/Europa gaat, wordt er dan bedoeld minder vluchtelingen en migranten toelaten?
  Alles hangt samen met hoe we leven. Een kind in Ethiopië heeft gemiddeld een 100 x kleinere voetafdruk dan een kind in Nederland. Als een kind in Nederland 2 jaar is heeft hij al 2 of 3 voetbalvelden vol gepoepte wegwerpluier geproduceerd. Als het om het kraken van de voegen van onze aarde gaat, dan komt dat niet door dat Ethiopische gezin met 7 kinderen dat van zijn eigen stukje grond leeft, maar eerder door mijn eigen gezin met maar 2 kinderen, met een auto en vliegreizen en consumptiepatroon dat vervuilend is.
  Dus we zijn met te veel doordat degenen die vervuilen niet duurzaam leven. En ik snap ook wel dat we in een systeem zitten dat het ons niet makkelijk maakt om wel duurzaam te leven.
  Dat van rust herken ik wel. In vakanties vind ik het prettiger om naar kantoor te fietsten omdat het rustiger is op de weg. Maar het zou ook al schelen als er minder auto’s waren, dus als er veel meer mensen met openbaar vervoer of op de fiets zouden gaan. Dus dan is het weer niet het aantal mensen, maar hoe we ons gedragen.
  Dat besef van rust is ook weer relatief: nu ik niet meer in Wageningen, maar in Delft woon, valt me de rust altijd zo op in Wageningen. Dan kom ik erachter dat ik dat mis. Ik kan ook in Delft blijven en mijn leven anders proberen in te richten, zodat ik meer rust vind op de plek waar ik nu leef.
  Dus wat mij betreft hoeft het geen agenda punt te worden in Nederland (de bevolking neemt al jaren niet meer toe), wat mij betreft concentreren we ons op een duurzame eerlijker wereldeconomie. Aantallen kinderen is ook nauwelijks te beïnvloeden, behalve met een streng regime, zoals in China, En mensen in landen waar het vruchtbaarheidscijfer hoog ligt, krijgen vanzelf minder kinderen als ze een beter leven krijgen.

  1. @ Izerina, Mies, Jan Jaap en Ingrid,
   Dank voor jullie reacties. Vanzelfsprekend zit er een veel groter verhaal achter mijn laatste zin. Een aantal punten stip ik aan in eerdere logjes:
   Grote afwezige op de klimaattop. Dit sluit aan bij de opmerking van Izerina over milieugroepen. Overigens ontbreekt dit punt voor zover mij bekend ook op de agenda van religieuze instanties. Bedenk verder dat bepaalde regeringsleiders bevolkingsaanwas vertalen naar meer eigen macht. En economisch gezien betekent bevolkingstoename meer klanten en meer (goedkope?) arbeidskrachten.
   Met ‘vol’ bedoel ik meer dan alleen de hoeveelheid mensen (op de hele wereld, eigenlijk). Het gaat mij ook om de ruimte die wij op allerlei manieren innemen, waaronder door ongebreideld consumentisme, en de ruimte die de daarvoor benodigde productie inneemt (grondstoffen, transport, fabrieken, vervuiling, etc.)
   Geboortebeperking als redding.
   Nederland is vol … bedrijven.
   Stop de bebouwing in het groen.
   @ Ingrid, ik herken en onderschrijf veel van wat je benoemt. Wellicht ga ik nog eens nadenken over een goede samenvatting van mijn standpunten.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.