Tandartscontrole in coronatijd?

Rond het middaguur gaat de telefoon. De tandarts aan de lijn in hoogsteigen persoon. Ze mag vandaag haar praktijk weer opstarten. Vorige week werd mijn afspraak voor de halfjaarlijkse controle afgezegd. Nu belt ze om een nieuwe afspraak te maken. Dat zij zelf daarover belt, verbaast mij wel. Er werkt toch ook een assistente? Begin volgende week kan ik al terecht.

Maar de twijfel slaat toe zodra ik de telefoon weg leg. Waar ben je nu mee bezig?, denk ik. Welk risico neem je voor een reguliere controle? Kapperszaken moeten nog gesloten blijven en deze controle is niet eens urgent. Waarna ik terugbel, alsnog de assistente aan de lijn krijg, en de zojuist gemaakte afspraak weer afzeg.

De assistente wijst op de mogelijkheid om digitaal een nieuwe afspraak te maken, zodra ik mij bedenk. Kennelijk vindt ze mijn annulering spijtig, omdat de praktijk voldoende veiligheidsmaatregelen treft. Maar ik moet ook met openbaar vervoer reizen en ze heeft begrip voor mijn besluit. Dat zal best. Vermoedelijk zijn ze samen al de hele ochtend bezig om mensen te bellen.

Ik herinner mij een vorige behandeling, waarbij de tandarts halverwege werd weggeroepen naar een andere patiënt. Kort daarna betrad ze weer de behandelkamer. Ze had haar blauwe latex handschoenen al aan. Of droeg ze die nog steeds? Het bleef onduidelijk, want ik schroomde om haar dit te vragen. Maar zo’n beeld raak ik niet kwijt.

Lobbyisten van tandartsverenigingen weten waarschijnlijk beter de weg dan die van kappers en tatoeageartiesten.

Wat zou jij doen in deze coronatijd, als je geen urgente reden hebt voor een bezoek aan de tandarts?

14 gedachtes over “Tandartscontrole in coronatijd?

 1. Petronella

  Toch wel gaan denk ik, in het geval van een kwetsbaar gebit. Maar ik zou ook niet graag met het OV gaan. Is met de fiets een mogelijkheid?
  Morgen ga ik op de fiets naar het ziekenhuis voor een implantaat, zie er als een berg tegenop maar het is ook in mijn belang om dit in 2020 af te ronden. Zit nu al maanden met een lastig flink gat. Dat is ook nog zoiets, een tandartscontrole kan tijdig problemen signaleren. Ik kan me wel goed voorstellen dat mensen die zelden tot nooit gebitsproblemen hebben, kiezen voor uitstel.

  1. Ik kan mij voorstellen dat je een langer lopende behandeling wilt afronden. Naar mijn idee zijn ziekenhuizen ook nog iets beter ingesteld op het bewaken van de hygiëne. Sterkte alvast.
   De tandartscontrole zal ik wel gelijk regelen zodra de maatregelen wat meer versoepeld kunnen worden.

 2. Eerst naar de kapper, die tandarts, komt wel. Ik verbaas me over het besluit. Ze staan met z’n tweeën boven jouw mond. Blazen hun adem in jouw, geopende bakkes en jij ademt in hun gezicht. Risico van 2 kanten. Nee, ik blijf nog even weg bij de tandarts en mondhygiëniste.

  1. De tandarts en haar assistente moeten volgens de aangescherpte richtlijnen werken, dus met chirurgische mondkapjes op en dergelijke. Waarschijnlijk zijn ze zich nu ook zeer bewust van de risico’s. Maar ik stel die controle voorlopig nog even uit.

 3. Ingrid van Bouwdijk Bastiaanse

  Ik zou het ook uitstellen, want niet urgent. Mijn moeder moest vorige week vanwege het lekkende bloedvaatje achter haar oog haar ongeveer 6 wekelijkse prik gaan halen in het ziekenhuis. Ze is 89 dus echt een zeer kwetsbare groep. We hebben haar aangeraden het te verzetten, maar het ziekenhuis heeft haar overtuigd toch te komen, want anders kan haar oog blijvend achteruit gaan. Nog los van besmettingsgevaar in het ziekenhuis zaten we toen met hoe daar te komen? Met scootmobiel is een takkeneind en daar zag ze erg tegenop. Ik vanuit Delft naar Den Bosch, schiet ook niet op, want we blijven al sinds het begin uit haar buurt. Manlief en ik letten aardig op; maar onze kinderen gaan nog steeds werken en de hort op. En dan gaan we niet in onze redelijk kleine auto zitten met zijn tweeën. Taxi is ook zo wat: die vervoert misschien wel vooral zieke mensen tegenwoordig. Toen heeft ze toch de regiotaxi gebeld; dat is wel een professioneel bedrijf, niet zoals de seniorenbus. Deze stelde haar gerust: er wordt maar één persoon tegelijk vervoerd. De taxi wordt goed schoongehouden/gedesinfecteerd. Soms wordt je door een busje opgehaald en dan zit je dus ver van de bestuurder en de gewone taxi bleek een plastic scherm te hebben tussen voor en achterkant. In het ziekenhuis moest ze eerst in een rij met demarkeringsstrepen elke 1,5 meter en door een tent naar binnen na eerst haar handen gedesinfecteerd te hebben. Daarna via een met lint afgezet pad naar de volgende bestemming en bij aankomst op oogheelkunde nog een keer de handen desinfecteren. Op zich goed geregeld, maar een virus zit in een klein hoekje. Gelukkig gaat het goed in ieder geval tot vandaag.

  1. Zo, dat is echt een hele operatie om in het ziekenhuis te komen en daar een prikje te halen. Zo’n plastic scherm in de taxi lijkt mij een goede oplossing. Ik ken iets dergelijks met glas uit het buitenland, maar weet niet meer precies uit welke plaats: Londen of New York?
   Reizen is best gecompliceerd aan het worden. Voor familiebezoek moet ik drie treinen en een bus nemen. Ik ben daarom nog niet op pad geweest. Zojuist hoorde ik dat vanaf mei mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht worden en 11 mei beginnen de basisscholen weer. Vermoedelijk wordt het dan gelijk een stuk drukker.

 4. Vandaag een bezoek aan een aan de tandarts verwante behandelaar. Ik was ook wel benieuwd hoe dat allemaal in zijn werk zou gaan (omdat ik regelmatig met tandartsen samen moet werken). Ik moest met het OV, was goed te doen. Daarna OV-fiets huren, daar zijn ook allerlei voorzorgsmaatregelen voor genomen. De behandeling leek mij niet riskant, behandelaar heeft groot scherm voor het gezicht, schort aan, handschoenen enz. Supermarkt is gevaarlijker, evenals de verkeerslichten waar je als fietser voor moet stoppen en meteen gaan er mensen naast je staan.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.