Wie gaat dat straks betalen?

Terwijl de IC-units vol coronapatiënten liggen, blikken economen vooruit op de gevolgen van deze crisis. In mijn honger naar voorspellende signalen kijk ik met hen mee. Beleggers uit de hele wereld doen uitspraken in Corona Crash, een ingelaste aflevering van VPRO Tegenlicht. Zij interpreteren de fluctuaties op de beurzen, evenals het overheidsbeleid in diverse landen en de verschuivingen in de wereldwijde economische interafhankelijkheid. Wat betekent dit alles straks voor ons, gewone mensen?

Ik heb slechts een vaag idee en staar hier al een poosje in het luchtledige. De lucht is schoon. Dat is een voordeel.

7 gedachtes over “Wie gaat dat straks betalen?

  1. Dat zou kunnen, wat de AOW betreft. Vooralsnog heb ik het idee dat onze regering de pensioenfondsen indirect steunt via de eenmalige bijdrage aan ondernemers ‘zodat zij de huur en vaste lasten kunnen betalen’. Bij mijn weten zijn veel winkel- en bedrijfspanden in bezit van grote institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen.

 1. Izerina van der Linden

  Zeker fiks hogere inkomsafhankelijke en nominale premie ziektekosten verzekering. Korting pensioen? Maar dat laatste is minder erg dan werkloos zijn

  1. Wij dus, bedoel je. Ja, die premie voor ziektekostenverzekering gaat straks vast de pan uit rijzen. Met de rest heb ik weinig moeite, want ik heb al nauwelijks pensioenopbouw en werkloos ben ik al jaren (zonder uitkering). Wat je niet hebt, kan je ook niet verliezen.
   Eigenlijk ben ik vooral benieuwd naar het grotere geheel: welke groepen en welke bedrijfssectoren op wereldniveau. Dit betreft tenslotte een pandemie.

 2. In België wordt er met premie’s gesmeten. Deze crisis gaat ongetwijfeld een diepe financiële put nalaten. Ik vrees dat de ‘Corona- taks’ er zit aan te komen.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.