Een erg domme post op de buurtapp

De wekker gaat om 06.45 uur, want voor 9.00 uur moet mijn bed de kamer uit zijn. Vanaf dat tijdstip kan mijn nieuwe ledikant met toebehoren arriveren. Althans, de levering is niet geannuleerd vanwege dat coronavirus. Ik haal het beddengoed af en stop dat in de was. Het matras gaat zolang naar de werkkamer. Dat wordt volgende week opgehaald. En mijn oude bed schroef ik uit elkaar; de losse planken gaan naar zolder. Stofzuiger over de leeggehaalde vloer en klaar. Intussen is het 07.30 uur geworden. Dan gaat de telefoon.

De bezorgers. Ze kunnen de bestelling wel brengen, maar leveren vanwege het coronavirus slechts tot de deur. Sh.t. Komen ze nu pas mee, terwijl de beddenzaak wekelijks updates heeft gestuurd over de levering. Eventueel kan het bed later worden geleverd, zegt de meneer. Maar ja, hoe lang gaat deze crisis duren? Ik wil nog vragen of het scheelt als ik uit de slaapkamer blijf, maar meneer is resoluut. ‘Nee.’ Slik. ‘We komen uit Brabant’ vult hij aan. Oké, briljante zet. Nu hoeft dat monteren voor mij ook gelijk niet meer.

Terwijl we afspreken dat de levering vandaag doorgaat, denk ik koortsachtig na over hoe dit moet worden opgelost. Losse onderdelen kan ik misschien nog wel naar de eerste etage slepen, maar dat matras lukt nooit. Dus aan wie moet ik nu weer om hulp vragen?

Eerst ontbijt. Tussen elke hap door regel ik alvast praktische zaken. Steekkarretje uit de schuur halen. Oud laken bij de deur leggen voor het geval ze het met fluweel beklede ledikant zo op de straatstenen neerzetten. Er zal toch wel overal plastic omheen zitten? En zal ik twee huizen verderop voor hulp aanbellen? Hm. Dat voelt een beetje raar: een sterke buurman vragen of hij mijn bed wil monteren. Betrof het maar een tafel. Zo’n meubelstuk is tenminste neutraal.

Eerst koffie, dat werkt rustgevend. Na een mok rijden ze voor. De bezorgers zijn aardig en begripvol. Het lukt om alle onderdelen zonder direct contact in de woonkamer te krijgen. ‘Ik heb mijn handen en het pinapparaat zojuist ontsmet.’, meldt een van hen. Nou, gelukkig maar. Hij geeft nog snel wat uitleg. Tenslotte is het verwachte kant-en-klare ledikant plots omgezet in een doe-het-zelf bouwpakket. De aanblik van alle zware onderdelen die de woonkamer blokkeren, bezorgen mij een zorgelijk déjà-vugevoel. Gaat dit weer weken duren?

Cordaat plaats ik daarom een oproep in de buurtapp. Gezocht: een sterke en handige persoon die vandaag kan helpen. Even later komt er een reactie van een mevrouw: ‘Nou ja. Sociaal contact vermijden is samen met handen wassen het belangrijkste om besmetting te voorkomen. Vind dit een erg domme post van je. …’

Tjonge. Zou ze nu werkelijk geloven dat ik niet serieus nadenk over risico’s en voorzorgsmaatregelen? Zoals: afstand houden, voor ventilatie de ramen wijd open zetten en desinfecterend middel klaarzetten.

Volgens mij is een bezoek aan de stervensdrukke supermarkt in ons dorp vele malen riskanter. En hoe veilig is het contact tussen honden van verschillende eigenaren? De buurtapp staat ook vol aanbiedingen van mensen die vanwege de coronacrisis op thuiszittende kinderen willen passen, zodat de ouders naar hun werk toe kunnen. Daar zou ik dan weer niet aan beginnen.

Maar goed, ik weet het niet. Ben ik nu echt zo dom?

22 gedachtes over “Een erg domme post op de buurtapp

 1. Mijn moeder zei altijd: nee heb je, ja kun je krijgen. Je zit wel met een probleem nu zou ik zeggen. De tijd van pragmatisch denken is aangebroken nu je niet kunt vertrouwen op andermans hulp. Wie weet reageert er nog iemand. Ik hoop het voor je, dat je vanavond tenminste in een bed kunt slapen.

  1. Dat zijn wijze woorden van jouw moeder. Gelukkig kan ik mijn oude matras nog terug naar de slaapkamer slepen en morgen heeft er iemand uit de buurt tijd. Lastiger is dat ik geen van de mensen ken die nu reageren. Wie kan ik vertrouwen, wie niet.

 2. Welnee, maar het kan wel dom overkomen als ze jou niet kennen. Wij weten dat je slim bent, maar weet de buurt dat ook? Bovendien, altijd leuk om op een buurtapp de wijsneus uit te hangen.

  1. Nondeju, heb ik in hier de buurt nu ook nog een imagoprobleem? Zucht.
   De plaatselijke wijsneus is een veelreageerder. Ze adviseerde mij zelfs om alle onderdelen één voor één naar boven te brengen. Goh, daar zou ik nou echt nooit op gekomen zijn …

   1. Zo, nou, er lopen blijkbaar nog genoeg jongens met bravoure rond. Ik wilde je een uur geleden al een reactie sturen, maar ik werd even afgeleid door de heren op de buurtapp.

  1. Hé Bentenge, je bent er weer.
   Fijn dat je dit vraagstuk hebt verhelderd. Hier in de buurt houden mensen voldoende afstand, maar hun honden zoeken elkaar natuurlijk wel op. Dan krijgen ze eerst een aai van het ene baasje en even later een aai van het andere baasje … Oei, denk ik dan.

 3. Zo’n veelreageerster heeft onze “Nextdoor-buurt-app” ook ;-/ Die heeft ALLES gezien, parels zien vallen, elders-vermoorden voor het laatst gezien in háár straat, en leeft zich momenteel uit in complotdenken ;-}
  Ondertussen biedt hier iedereen elkaar JUIST allerlei hulp aan. Ik hoop dat je er goede hulp vindt 🙂

  1. Sommige mensen gloriëren op zo’n buurt-app. Wat zouden ze anders met hun leven moeten aanvangen? Toch zijn ze ook nuttig. Ik weet bijvoorbeeld zeker dat er prachtig blogmateriaal schuilt in een analyse van hun reacties. 😉
   Ook hier zijn veel oproepjes en aanbiedingen hartverwarmend. Het komt goed.

   1. P.S, een kleine update over onze “veelreageerster” (niet dat zo’n update interessant is, maar ‘een mens dat wat niets op een dag’ 😉 )
    Haar achterdochtige + “alles gezien en overal deskundig in” berichten worden nu weggehaald. Kennelijk waren er meer mensen die doorhadden dat doorgeslagen meningen minder praktisch zijn dan “gewoon hulp” bieden. En ik hoop dat je de juiste hulp hebt kunnen vinden!

   2. Jawel hoor, deze update vind ik interessant. Het is toch een troost om te merken dat je bijna nooit alleen staat, wanneer je zo je bedenkingen hebt bij het gedrag van iemand. Zoals bij de veelreageerster in jullie buurt.
    En het bed is inmiddels gemonteerd. Slaapt heerlijk.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.