Levenslessen: (5) Blijf open en nieuwsgierig

Aan sommige levenslessen moet je een leven lang blijven werken. Ik tenminste wel. Zoals deze, in mijn persoonlijke serie belangrijkste levenslessen:

Levensles 5. Blijf open en nieuwsgierig

Ga een gesprek in met open vizier. Luister zonder (voor)oordeel. Luister met aandacht en oprechte belangstelling. Vanuit nieuwsgierigheid. Wees stil en hoor de ander. Vraag door. Vraag waarom. Vraag door op dat waarom; zo vaak als nodig is. Net zo lang tot je bij de kern komt. Om te leren en te begrijpen.

Wanneer je je open opstelt en nieuwsgierig bent, maak je jezelf kwetsbaar. Daardoor ontstaat er ruimte voor verbinding en inzicht.

Niet dat mij dat altijd lukt, hoor. Maar ik blijf het proberen, omdat ik niet wil vastroesten qua denkbeelden. Een flexibele en nieuwsgierige geest ervaart meer diepgang en plezier in het leven.

10 gedachtes over “Levenslessen: (5) Blijf open en nieuwsgierig

  1. Een andere invalshoek. Er gaat een vorm van agressie uit van dit soort doorvragen. De persoon kan niet willen dat je tot de kern doordringt, voelt zich bedreigd en klapt dicht. Openheid en belangstelling voor je medemens, prima. Nieuwsgierigheid niet. En vooral zien wat de ander nog op prijs stelt. Wellicht wil die geen verbinding (met jou).

    1. Goed punt en ik begrijp wat je bedoelt. Bij het doorvragen horen ook controlevragen: of de persoon in kwestie wel over een gevoelig onderwerp (verder) wil praten.
      Nieuwsgierigheid kan een negatieve connotatie hebben. Bijvoorbeeld: gluren naar de buren. In deze levensles doel ik op nieuwsgierigheid om te leren, met respect voor eventueel betrokkenen. Dit kan ook betrekking hebben op een meer algemeen onderwerp.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.