Over man/vrouw-prestaties gesproken

Geef drie voorbeelden van iets wat niet is gelukt in je leven. Dat vroeg Elizabeth Day aan succesvolle mensen. Zij is auteur van het boek Durf te falen. Volgens haar kijken mannen wezenlijk anders naar het concept ‘falen’ dan vrouwen.

Vrijwel alle vrouwen ‘zeiden ze dat ze zo veel mislukkingen hadden gekend dat ze geen idee hadden hoe ze die tot de vereiste drie moesten terugbrengen.’ De meeste (maar zeker niet alle) mannen daarentegen ‘antwoordden dat ze zich afvroegen of ze wel echt ergens in mislukt waren en dat ze wellicht niet helemaal de juiste gast voor haar podcast waren.’ (Artikel Succes met falen, VPRO-gids # 4.)

Vrouwen wijten mislukkingen vaak aan zichzelf, terwijl mannen sneller wijzen naar anderen of omstandigheden. Ook kunnen vrouwen falen doordat zij zich onvoldoende profileren. Vroeger was bescheidenheid een vrouwelijke deugd; nu is dat een probleem. Je moet zichtbaar maken wat je presteert, anders worden je daden over het hoofd gezien.

Sommige mannen gaan nog een stap verder. Die beweren al dat ze wat presteren voordat ze ook maar iets hebben gedaan.

6 gedachtes over “Over man/vrouw-prestaties gesproken

 1. Dit is een wat vreemd logje maar ik heb er geen probleem mee.
  Toch denk ik dat je een invalshoek vergeet naast je message van “de man overschat zich en de vrouw onderschat zich”. Thuis is het zo dat ik een vuile keuken niet als falen zie maar als een gewoon feit, terwijl mijn echtgenote dat als falen ziet. En zo zijn er nog tal van voorbeelden.

  1. Als vrouw zou ik een vuile keuken ook gewoon als feit beschouwen. Voor jouw echtgenote gaat er vermoedelijk een bepaalde doelstelling of verwachting schuil achter dat gevoel van ‘falen’.
   Er zijn inderdaad nog tal van voorbeelden. In dit logje heb ik het zeer beknopt en toch genuanceerd gehouden.

 2. Mannen en vrouwen die rijk zijn geworden zeggen allemaal dat dat komt omdat ze er hard voor gewerkt hebben. Als ze arm zijn geworden zegt alleen de man dat het aan de omstandigheden lag.

   1. Oh, nu roep je wel herinneringen op. Vrouwen die gescheiden waren of vroeg weduwe waren geworden en opgroeiende kinderen hadden. Vooral in een tijd waarin ze geacht werden achter het aanrecht te blijven en de salarisverschillen tussen mannen en vrouwen nog groter waren.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.