Levenslessen rond het jaaruiteinde

Op kerstavond zitten we aan de feestelijk gedekte tafel. Zes mensen samen, waarvan er vier elkaar niet of nauwelijks kennen. We zijn vrienden van een gastvrij paar. Aan gespreksstof is geen gebrek. Toch heeft de gastheer voor de zekerheid een speldoosje naast zich liggen. Het zit vol kaarten met prikkelende vragen. Zodra het even stil is, trekt hij een kaart. En wel deze: ‘Wat is de belangrijkste les in jouw leven?

Een week later spookt die vraag nog steeds rond in mijn hoofd. In deze periode van terugblikken en bezinning kan je het houden bij oppervlakkige feiten. Zo van: dit was het plan, dat heb ik gedaan. Check. Mooi hoor. Maar wat heb je daaraan?

Waarom schrijven we over onze ervaringen en gedachten? Waarom willen we dat ze worden gelezen door anderen? Wat is hier nieuw aan? Van de oude Grieken en Romeinen tot aan Bredero en Shakespeare. Zij zijn ons allemaal voorgegaan. Alle belangrijke levenslessen hebben zij al neergepend. Wat voegen wij nog toe aan hun woorden?

Ik denk dat we worden aangespoord door de tijdgeest. De menselijke aard blijft door de eeuwen heen vrijwel onveranderlijk. Maar wij zoeken naar manieren om met actuele situaties om te gaan. Onze leefomstandigheden zijn door intensieve globalisering en digitalisering aanzienlijk veranderd. We staan wereldwijd met alles en iedereen in verbinding. In onzekere tijden kan dat juist ons gevoel van saamhorigheid ondermijnen. Het knusse imago van vroeger lijkt verder weg dan ooit.

Als ik dit bijna voorbije jaar in één woord moet typeren, dan is het dit: miscommunicatie. Moedwillig of onbewust; uit machtsbesef, angst of onmacht. Miscommunicatie is van alle tijden. Maar met de huidige middelen kunnen de gevolgen wel veel verder reiken.

Aan ons de taak om aandachtiger te luisteren. Om vaker vragen te stellen. Om situaties beter te ontrafelen. Zodat we achterliggende beweegredenen kunnen zien voor wat ze zijn. En dan …

Misschien schuilt daarin het begin van een levensles. Welke belangrijke levensles wil jij voor 2020 doorgeven?

8 gedachtes over “Levenslessen rond het jaaruiteinde

  1. Fijn blog (weer). En hier ga ik eens een nachtje over slapen. Aandachtiger luisteren zouden we inderdaad met z’n allen eens wat meer mogen doen ja… ik wens je hierbij alvast een mooi nieuw jaar toe, met veel fijne wandelingen, mooie foto’s en kritische overdenkingen – en nog veel meer!

      1. Dank je Karin! Dat ‘mijn draai vinden’ is precies de ‘levensles’ die ik ga meenemen dit jaar in. Meer luisteren naar mijn eigen gevoel (in plaats van naar ‘men’), me meer laten meevoeren op het ritme van de natuur dat steeds meer mijn ritme wordt (en steeds verder af komt te staan van het het ritme ‘zoals het hoort’). En ja, daar horen ups en downs bij. We hebben inderdaad zoveel om van te genieten…

  2. Die vragen: ik had ook een paar doosjes bij me. We hadden een week lang gasten… Tsja, welke levensles? Ik heb er een aantal die al jaren mee gaan. Deze wil ik toch nog een keer noemen: Niet het resultaat telt, maar of je gedaan hebt wat je moest doen. Ter toelichting: vaak twijfelen we aan onszelf als ergens niet uit komt wat we wilden. We wilden iets bereiken, maar dat lukte niet. En dus hebben we het verkeerd gedaan. Maar het resultaat bepaalt niet of je goed of niet goed hebt gehandeld. De belangrijkste vraag is of je hebt gedaan wat je moest doen. Als je daar ‘ja’ op kunt zeggen heb je het goed gedaan, ook al is de uitkomst anders dan je had gehoopt.

    1. Met een week lang gasten over de vloer kun je vast een verzameling levenslessen beginnen. 😉
      De beschreven les vind ik wel een mooie. In een vergelijkbare variant hou ik mezelf dit voor: je maakt naar beste weten een keuze en kiest datgene wat op het betreffende moment de beste optie lijkt.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.