Een raadselachtig pand in kerstsfeer

Een foto van een oud huis in Deventer met kerstkrans aan de voordeur. Je zou er zo een wenskaart van kunnen maken. Het pand valt op door de smaakvolle rood-grijs-groene kleurencombinatie. Maar het zit ook vol raadsels. Want wat zien we hier allemaal?

De roodbruine stenen muur draagt versterkt grijs metaal als raamluiken en voordeur. Dat doet denken aan een club voor leden of een bewoner met hang naar de middeleeuwen. Boven de deur prijkt een zwarte gevelsteen met Centaurs en dames. En dan die schaatsen in de kerstkrans. Griekse mythologie meets oer-Hollands winterplezier? Hm, dit maakt nieuwsgierig. Welk karaktervol type zou hier nu wonen?

Hoe dan ook, fijne dagen toegewenst.

9 gedachtes over “Een raadselachtig pand in kerstsfeer

      1. Het huis is in het bezit van de NV Bergkwartier, het is een monument. Wier er nu woont, weet ik niet. Mijn oud-collega en tegenwoordig schrijver en levenskunstenaar Jan van Kessel (die in hartje Deventer woont) meent dat de vorige bewoonster (danseres en dichteres) dr. Henriette Put is geweest. Samengevat gevonden artikel: ‘Het huis kent een bewogen geschiedenis. Alhoewel het slechts gaat om een begane grond en zolder, hebben alleen al in de 18e eeuw een winkelier, een timmerman en een smid er hun zaken gedaan. Het huis wordt voor het eerst vermeld in 1431. De gevel weerspiegelt zowel de ouderdom van het huis als het intensieve gebruik dat ervan werd gemaakt. Aanzetten en resten van oude vensters en deuren werden bij de jongste restauratie weer gebruikt voor de nieuwe gevelopeningen. De met zink beklede raamluiken en voordeur zijn een variatie op een oud thema. In de latei boven de voordeur zien we een optocht van centauren, bereden door vrouwen van jong tot oud; een symbool van de opkomst en neergang van het leven.’ Maar álle huizen in het Bergkwartier hebben eigenlijk wel een bewogen geschiedenis…

      2. Wat leuk om dit allemaal te lezen en wat leuk dat je informatie hebt opgevraagd! Een huis uit 1431. Wow, uit de middeleeuwen. Dat spreekt tot de verbeelding. En dan die optocht van centauren, bereden door vrouwen van jong tot oud. Iemand heeft ooit voor dit tafereel gekozen. Waarom, waarom? 😉

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.