De naderende jaarwending

Jaarwisselingen beschouw ik als scharniermomenten in het leven. Het is dan extra belangrijk om dingen goed af te ronden, voordat het nieuwe begint. Maar steeds is er iets anders wat toch nog moet. Twee stappen vooruit; totaal onverwachts een stap terug. En sommige zaken komen gewoon niet goed. Daar zou ik misschien wel mee kunnen leven, als ik niet zo gevoelig voor jaarwendingen was. Bijgelovig zijn is soms best lastig.

12 gedachtes over “De naderende jaarwending

 1. Kees Groen

  Jaarwendingen zijn niks bijzonders. Er gebeurt van nature niets wat niet binnen de bandbreedte van de dag ervoor en de dag erna past. Om dat te overschreeuwen wordt er een heleboel herrie omheen gemaakt. De enige dag in de omgeving van de datum is 19 of 20 of 21 december, de dag van de winterzonnewende. De rest gaat om aangeprate gevoelens.

  Toch een heel goed nieuw jaar toegewenst! En ja, je kan – voor je gevoel – een nieuwe start maken, en nee, je krijgt het nooit van tevoren leeg onder het tapijt.

  1. Ah, de nuchtere kijk op zaken. Feitelijk weet ik dit allemaal, maar deze vorm van bijgeloof is nu eenmaal zoiets als een bezwering om grip te krijgen op iets waar ik nooit vat op krijgen kan.
   Jij ook een heel goed jaar toegewenst!

 2. Eens met Kees. Anders dan dat de ‘tijd’ in deze periode even stil lijkt te staan – er is niet 1 ‘kortste dag’ of ‘langste nacht’, maar meerdere – is de jaarwende een bedacht iets. Maar ook in vroeger tijden was dit wel een periode van inkeer, afsluiten en voorbereiden op nieuw. Dus dat gevoel deel ik met je. De foto brengt jouw gevoel prachtig in beeld – er blijft altijd wel wat hangen, zo interpreteer ik het. Zaak is het dan om al die losse eindjes bewust mee het nieuwe jaar in te nemen, als kleine cadeautjes die je later nog een keer mag (moet?) openmaken. Benoem het, schrijf het op, leg het op tafel… maar dan is het in ieder geval uit je hoofd 😉

  1. Ja, dat gevoel bij deze periode zal blijven.
   En hoor ik hier de stem van een persoonlijke coach? 😉 Ik ga de komende dagen misschien toch nadenken over jouw woorden om die losse eindjes (voornamelijk complexe onderhoudsklussen) als cadeautjes te zien. Dat wordt dan wel een pittige sessie omdenken.
   Verder is het mooie aan beeld dat iedereen er in mag zien wat hij of zij wil.

   1. Persoonlijke coach? Haha.. nee… als ik even jouw eigen woorden hier mag parafraseren: het mooie aan welgemeende woorden is dat iedereen er in mag horen wat hij of zij wil… 😉 Omdenken – daar is deze periode van het jaar ook heel geschikt voor 🙂

 3. Blewbird

  Ik herken dat gevoel van willen opruimen voor de jaarwisseling. Het is goed als het lukt, maar niet heel erg als niet. Geen reden voor extra stress. Houd moed!

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.