IS-vrouwen en bevolkingspolitiek

Op een zonovergoten dag wandelen vriendin F en ik door landelijk gebied over het Marskramerpad van Lettele naar Holten. Onderweg bespreken we de toestand in de wereld. Wat moeten ‘we’ toch aan met die vrouwen van IS-strijders, die nu met hun kroost naar Nederland terug komen? Vriendin F is sociaal ingesteld. ‘Wat kunnen wij hen bieden?’, vraagt zij. Deze vraag lijkt mij als uitgangspunt precies de omgekeerde wereld. ‘Je kan beter aan hen vragen wat zij willen gaan doen voor onze maatschappij.’ Zo komen we uit bij bevolkingspolitiek.

Als vrouwen van IS-gangers terugkomen, worden ze berecht volgens ons rechtssysteem, ver weg van de slachtoffers. Maar wat heeft een Jezidi-vrouw daaraan? Of een Syrisch gezin, waarvan de vader en drie kinderen zijn gedood toen het huis werd beschoten? Veroordeel dergelijke misdaden liever in de nabijheid van de getroffenen. Stel getroffenen in staat om hun zegje te doen. Om, als zij dit wensen, de dader recht in de ogen te kijken en met hun leed te confronteren. Ik geloof meer in het effect van een soort Waarheid & Verzoening tribunaal.

En hoe anders zou het werken als daders en medeplichtigen voortaan voor genoegdoening moeten zorgen? Bijvoorbeeld in de vorm van een financiële vergoeding voor de herbouw van het huis. Die bijdrage kan worden voldaan door een zelf gekozen vorm van dienstverlening aan de samenleving. Dan kan de overheid met de ‘opbrengst’ een subsidiepot vullen, als bijdrage aan de wederopbouw. Dit is eenvoudig gesteld, maar het gaat om het idee. Daders en medeplichtigen die nu naar Nederland terugkomen, gaan rustig chillen in detentie. Sommigen van hen kijken daar zelfs naar uit, volgens interviews.

De vraag over terugkerende IS-ers raakt ook grotere kwesties rond bevolkingspolitiek. Bevolkingspolitiek heeft een negatief imago, maar neutraal beschouwd is dat onterecht. Het hangt gewoon af van de doelstelling, en van welke normen en waarden je hanteert.

Nederland is hard toe aan beleid op dit gebied. Welke richting willen we op met ons land? Welke grote internationale veranderingen staan ons te wachten? Hoe houden we het hier voor iedereen leefbaar? Wat is daarvoor nodig? Kunnen we dan ook eens uitgaan van het idee achter: ‘Ask not what your country can do for you—ask what you can do for your country.’ (J.F. Kennedy)?

Ondertussen wandelen we verder. Links en rechts zien we uitgestrekte groene biljartlakens en winterse maisstoppels op zwarte akkers. Her en der groeit een plukje bos of staat een knusse boerderij. Wat een ruimte. Het land ligt er stil en schijnbaar verlaten bij. We hebben deze ruimte nodig om bij te komen van alle hectiek in de huidige maatschappij.

9 gedachtes over “IS-vrouwen en bevolkingspolitiek

 1. Kees Groen

  Volgens mij gaat het in je voorbeeld niet om bevolkingspolitiek, maar om de rechtsorde, in het bijzonder de daderverantwoordelijkheid. Welke plicht heeft een dader aan de getroffenen, en aan de samenleving. Dat is zeker een goede discussie waard. Als misdaad niet moet lonen, dient schuldafbetaling (financieel en moreel) een essentieel onderdeel te zijn van het recht. Ik ben geen jurist, maar ik denk wel dat elke IS-ganger een hoge schuld heeft aan de Syrische en Irakese bevolking, van kok, huisvrouw tot strijder. Je bent bewust een onderdeel geworden van een misdadig systeem.

  Bevolkingspolitiek gaat over zaken als abortus, kindvoordelen, kinderbijslag, “basisinkomen”, euthanasie, invaliditeit, opleidingen en ouderenzorg. Allemaal hele moeilijke onderwerpen waarvoor afwegingen moeten plaatsvinden tussen persoonlijke verantwoordelijkheid, maatschappelijk geldende regels en maatschappelijke investeringen vanuit belastingheffing en premiestelling.

  1. Volgens de wiktionary is bevolkingspolitiek: ‘alle maatregelen die de omvang, samenstelling en/of kwaliteit van de bevolking beogen te beheersen.’ Zo heb ik het bedoeld.
   Mijn stuk gaat over vrouwen die willen terugkeren naar een land dat niet helder lijkt te hebben wat de toekomstvisie is qua bevolkingssamenstelling, etc, rekening houdend met diverse grote vraagstukken. Zoals: vergrijzing, immigratie in alle vormen, behoefte aan beroepen in de toekomst, mogelijk interne volksverhuizing als het halve land bij zeespiegelstijging onder water komt te staan.

   Van mij mogen deze vrouwen hun hoge schuld in Syrië of Irak zelf ‘afbetalen’, uiteraard wetende dat daar eerst een goed werkend rechtssysteem voor opgetuigd moet worden. Dat is weer een ander probleem.

   1. PS: Ik ben het zeker met je eens dat een (aparte) discussie zinvol is over welke plicht een dader heeft aan de getroffenen en aan de samenleving.
    Misschien komt het niet helder naar voren in mijn log, maar de basisgedachte is dat wij (inwoners èn nieuwkomers) ons allemaal kunnen afvragen wat we onze samenleving kunnen bieden.

 2. Ik vind altijd dat iedereen een tweede kans verdient. Behalve als je je hebt aangesloten bij een misdadig regime dat op dat moment aan de winnende hand was. Dan dien je gewoon de consequenties te aanvaarden.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.