Categorieën en tags in WordPress

Al dagen ben ik bezig met het opschonen van mijn blog. Zes jaar en 1.060 berichten doorlopen is een monsterklus, maar wel nodig. Raam Open is een omniblog met sterk uiteenlopende onderwerpen en ieder log krijgt meerdere trefwoorden of ‘tags’. Ondanks een vroegere opruimbeurt was dat aantal flink gegroeid. Daarnaast gingen sommige titels van categorieën wringen. Ik pas het nodige aan, zodat Google de inhoud van dit blog beter kan vinden.

Neem de oude categorie ‘Mensen onder elkaar’. Die ging over hoe mensen onderling met elkaar omgaan. Veel bloggers gebruiken daar echter andere termen voor, zoals ‘Leven’ of ‘Psychologie’.  Dan kan je wel lekker tegendraads creatief en origineel gaan doen, maar daar houdt Google niet van. Dus heb ik er braaf ‘Leven’ van gemaakt. Je moet toch wat.

Verder is het voor WordPress lastig als een categorie en een trefwoord identiek zijn. Daarom staan er bij logjes in de categorie ‘Reizen’ trefwoorden als ‘reis’ en ‘reisverhalen’. Terwijl ik liever ‘reizen’ wil schrijven. Nou ja, we doen het maar.

‘Humor en genieten’ is nu ‘Plezier’ geworden. En de oude categorie ‘Plaatsen’ heet voortaan ‘Locatie’. Ik ontdekte namelijk via de WordPress Reader dat geen mens ‘plaatsen’ als tag intypt. Behalve ik dan. Echt ideaal vind ik dat ‘Locatie’ nog niet. Maar ja, je moet je op internet aan de meerderheid aanpassen. De massa wenst geen eigenzinnigheid.

Ik vind het wel jammer, hoor. Vroeger had ik een nog mooiere categorie, namelijk ‘Station to Station’ (je weet wel, die plaat van David Bowie). Dan begrijp je toch meteen wat ik bedoel? Inmiddels heb ik de verweesde berichtjes verdeeld over ‘Reizen’, ‘Leven’ en ‘Persoonlijk’. Het wordt allemaal wel erg standaard zo.

Dit lijkt net regulier werk, compleet met richtlijnen en regels, protocollen en stramienen. Sterker, voorheen werd ik betaald om grote bestanden van websites op te schonen volgens een vaste methode. Was dat maar weer zo. Ik vind deze klus nog leuk ook.

Alleen mag Google eindelijk eens aangeven wat er echt goed werkt. Daar doen ze toch zo geheimzinnig over; de meeste zoekopdrachten blijven verborgen. Wie het weet, mag het zeggen.

16 gedachtes over “Categorieën en tags in WordPress

 1. Ellie Schmitz

  Een logje naar mijn hart. Ik stoei ook op mijn website, Sinds een paar weken een nieuwe en moet alle oude logjes nog aanpassen aan categorieën, heb mij er voorheen niet zo mee beziggehouden en om mij er nu toe te zetten…er is altijd nog meer te doen zoals bv schilderen. Maar nu ik dit heb gelezen…

 2. Ik snap amper waar dit over gaat. Wat heeft Google met je categorieën te maken? Als ik een categorie “poep” wil noemen, maak ik dat toch zelf uit? Ben je nu met kijkcijfers bezig?

  1. Oei, die laatste vraag klinkt bijna als een verwijt. Nee hoor, ik heb weinig behoefte aan veel bezoekers, omdat het merendeel toch slechts oppervlakkig leest.
   Maar voor mensen die geïnteresseerd zijn, probeer ik het makkelijker te maken om berichten te vinden over onderwerpen waar ze misschien wat aan hebben. En dan kom je uit bij de wisselwerking tussen Google en lezers/gebruikers van het internet.
   Af en toe zoek ik zelf naar andere WordPress-blogs over specifieke onderwerpen. Dat gaat eenvoudig via zoeken op tags in de Reader. Daarom vind ik het belangrijk om de meest gangbare tags te gebruiken.
   Voor zover ik weet, klikt er zelden iemand op een woord in de categorieënwolk in de rechterkolom. Daarom heb ik nu aan het menu boven een pagina ‘Onderwerpen’ toegevoegd. Zodat belangstellenden op Raam Open iets sneller kunnen vinden. Zelf kijk ik ook bij onderwerpen op blogs van mensen die ik nog niet volg om snel in te schatten of ik hen wil volgen.
   Doe jij iets met tags?

   1. Nee, ik doe daar niks mee. En dat het als een verwijt klonk kwam omdat ik het ’s ochtends op mijn mobiel typte en ik dacht dat een gelijkgestemde (jij) ineens voor de bezoekersaantallen ging. Sorry. Ik weet niet hoe mensen op mijn site komen, en of dat belangrijk is. Ik typ eigenlijk alleen verhaaltjes en hoop wel dat mensen dat leuk vinden.

   2. Geeft niet. Ik vermoedde al dat je dacht dat ik aan die gekkigheid mee ging doen.
    Zo te lezen ben je heerlijk ongecompliceerd bezig met jouw blog. Dat is prima, toch?

  1. Ik snap dat geworstel wel en ben van plan daar in een volgend log over te schrijven. Want die categorieën en bovenstaand proces doen mij denken aan de hokjes op geautomatiseerde curriculum vitae formulieren. Daar pas ik ook nooit goed in.

   1. Herkenbaar. Ik heb tegenwoordig een categorie Lifestyle. Vroeger genaamd Wiebels’ Way. Dat laatste dekt meer de lading dan het eerste, maar (zeker nu ik niet meer op Wiebeltjes schrijf) niemand zoekt op Wiebels’ Way.

 3. Op die categorieën van mij zoekt geen mens. Ik heb ze meer voor de leukigheid. Ik hoef ook niet zo nodig daarop gevonden te worden. Ligt ook erg aan het soort blog dat je hebt.

  Ik ben het helemaal met je eens wat de gaswolk betreft. Dat geldt m.i. ook voor het archief in een widget. Wie klikt daar inderdaad ooit op? Related posts zijn iets zinvoller is mijn ervaring.

  1. Mee eens en herkenbaar. Ik geloof ook dat de related posts nog het meest zinvol zijn. Omdat die binnen WordPress waarschijnlijk samenhangen met de ingevulde tags, koppel ik trefwoorden nu consequenter en zorgvuldiger aan logjes.

 4. Op de website ‘Ubersuggest’ vindt je gegevens over de zoekfrequentie van steekwoorden en suggesties voor andere steekwoorden. Een heel handig hulpmiddel om de juiste categorieën en tags te vinden bij een blogpost.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.