In het Westen blijft het stil

Al maanden zien we de beelden van demonstrerende mensen op tv. Op het Malieveld, maar vooral in Hongkong. Daar gaat het er steeds grimmiger aan toe. Mijn gedachten gaan terug naar 1984. Toen was al bekend dat Groot-Brittannië haar kroonkolonie in 1997 ging overdragen aan China. Ik was 21 jaar oud en kwam voor het eerst buiten Europa. Met een Amerikaanse reisorganisatie reisde ik in een internationaal gezelschap door het westen van de Verenigde Staten.

De meeste groepsgenoten waren Engelsen en er was een leeftijdgenote bij uit Hong Kong. Het was mijn eerste kennismaking met iemand rechtstreeks afkomstig uit Azië. Ik wist nauwelijks iets af van haar regio. Ze vertelde dat Hongkong in 1997 zou worden overgedragen.

Haar precieze bewoordingen herinner ik mij niet meer. Maar wel het gevoel van schroom, van twijfel, van of het wel goed zou gaan daarna. Vaag had ik de indruk dat ze voor de zekerheid alvast serieus aan het rondkijken was in de Verenigde Staten. Om te onderzoeken of dat een geschikt land zou zijn. Voor ooit, mocht dat nodig zijn.

Uit de statistieken van Raam Open komt vandaag Zonder zaklamp app naar boven. Wat ik wil opmerken: het blijft in het Westen zo opvallend stil.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.