Recht is recht en wraak is krom

Wat zou jij doen als … en dan volgt er een gewetensvraag. Toevallig passeert dit terwijl ik worstel met een kwestie. Het betreft een slepend probleem met de buurman. Is het wijs om actie te ondernemen, vraag ik mij af. En zo ja, wat is dan de doorslaggevende reden? Wil ik gerechtigheid of wil ik wraak? Zo van: ‘Dit moet nu eindelijk worden opgelost.’ versus ‘Denk maar niet dat jij hiermee wegkomt.’ Er valt wat te winnen, maar verlies is evengoed een optie.

Het circus begint weer van voor af aan. Inspecties laten uitvoeren en zorgen voor beeldmateriaal. Dit om bruikbare informatie te verzamelen. Conclusies zorgvuldig onderbouwen. Vriendin F vraag ik om raad. Haar antwoord bevestigt mijn plan. Inmiddels heb ik actie ondernomen en is de kans op wraakneming reëel. Door de andere partij wel te verstaan.

Wat zou jij doen als iemand wraakzuchtig wordt, omdat hij het niet kan verdragen dat je hem zijn zin niet geeft? Of, omdat hij niet kan verkroppen dat je zijn bedrog ontmaskerd hebt? En wat zou je doen als hij laster over jou verspreidt, omdat hij weigert in te zien dat er een ongelukkig misverstand is geweest? Dus zelfs nadat je de situatie hebt uitgelegd.

Er bestaan tv-programma’s waarin huftergedrag wordt getoond. Ze voorzien in een behoefte aan sensatie en werken voor getroffenen als balsem op de ziel. Bij openbaar wangedrag kijken veel voorbijgangers weg, of ze doen niets. Enkele mensen reageren wel. Waarom? Verlangen zij naar correct gedrag en gerechtigheid, zoals de meesten zeggen? Of speelt er meer? Ik betwijfel of een wraakzuchtig persoon stilstaat bij dat laatste.

7 gedachtes over “Recht is recht en wraak is krom

  1. Kees Groen

    Moeilijk om hier iets van te vinden. Mijn sympathie ligt niet bepaald bij de buurman. Jouw tekst staat echter nu ook vol van morele verontwaardiging en bijbehorende grote woorden. Zo ben je samen op weg naar escalatie. Laat niet over je heen lopen, maar houd het conflict zo klein mogelijk. Schrijf je je verontwaardiging van je af, of gaan je geschreven woorden in dit al jarenoude conflict steeds meer je beoordeling beïnvloeden?

    1. Terechte opmerkingen. Ik was mij al zeer bewust van het gebruik van grote woorden en hoe die geleidelijk aan een beoordeling kunnen beïnvloeden. Gezien een eerder door hem geuit dreigement, is de kans op nieuwe wraakneming echter geen hypothese meer.

  2. Nog steeds (c.q. weer) lastig… vervelend voor je. Terechte, maar lastige vragen die je stelt. Ik zou in mijn schulp kruipen – waar de frustratie zich dan opbouwt en op enig moment als lava eruit komt. Dus dat schiet ook niet op. Hoe is de toestand nu?

    1. Het zeurt een beetje op de achtergrond, maar ik kan het redelijk op afstand houden. Zoals Kees schreef, vind ik het ook belangrijk om niet over mij heen te laten lopen, maar ik hoef de situatie evenmin onnodig op de spits te drijven. Ik ben niet iemand die zich ergens bij neerlegt zolang er nog een mogelijkheid is om iets te doen. Dus heb ik weer een stapje gezet.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.