Stratigrafisch onderzoek: toiletdeur bekent kleur

Toiletdeur bekent kleur na 100 jaar 1

Ooit zullen ze me dankbaar zijn, de bouwkundigen en de geschiedschrijvers van Arnhem en omstreken. Omdat ik hem heb gered van de sloop en omdat ik zijn kleurenpalet heb vastgelegd. Hem, dat is de voormalige toiletdeur van mijn 106 jaar oude arbeidershuis. Er wordt hier barbaars omgegaan met honderdjarige deuren. Ze dumpen ze gewoon. Rücksichtslos. Maar dit gaat mijn deur niet gebeuren, zo lang als ik hier woon. Nu kunnen toekomstige navorsers stratigrafisch onderzoek doen naar Gelders erfgoed.

Stratigrafisch. Ik had er zelf nooit van gehoord, tot het huis van mijn oma onderwerp werd van onderzoek. De term staat als volgt omschreven in het rapport: ‘Stratigrafisch onderzoek betekent dat de verf trapsgewijs, laag voor laag wordt vrijgelegd met een scalpel. Het resultaat, ook wel een ‘kleurentrappetje’ genoemd, is vervolgens gedocumenteerd en gefotografeerd met een kleurreferentiekaart.’ Mijn oma’s huis is van bouwjaar 1912 en dat van mij stamt uit 1913.

Wie weet wat deze oude toiletdeur kan onthullen? Toen ik hier kwam wonen, zaten er aan weerszijden moderne gladde platen op. Wel deed de kelderdeur vermoeden dat er iets bijzonders achter schuil kon gaan. Die heeft namelijk panelen aan de kelderkant. Nu heeft de klusser beide deuren gestript en straks krijgen ze grijze verf. Maar voordat hij deze deur gaat schuren, heb ik dus de oude kleuren vastgelegd.

Toiletdeur bekent kleur na 100 jaar 2De onderste laag bestaat uit donkerbruine verf. Die stamt dan uit 1913. Daaroverheen zit een matte blauwgrijze laag. Mogelijk was dit oorspronkelijk mintgroen/turkoois. Die mengkleur is namelijk nog op de rand te zien. Vermoedelijk waren deze kleuren rond de jaren dertig populair. De laag is overgeschilderd met mat groen (in de jaren zeventig?) en later met mat wit en grijswit. Deze verflagen dateren vermoedelijk van de jaren tachtig en daarna. Oude verfsoorten hebben kennelijk zelden hoogglans. Het rozerood lijkt alleen rond de deurklink te zijn gesmeerd.

Toiletdeur bekent kleur na 100 jaar 3Op de witte verf zitten bij de deurranden lichtbruine vegen. Dat zijn lijmsporen waarmee een jute stof moet zijn vastgeplakt. Ik ben wel benieuwd in welke periode dit mode is geweest. Hier en daar zie je nog wat geweven materiaal, dat er later weer is afgehaald. Er zitten ook heel veel spijkertjes bij de rand in het hout. Verder is er bij de randen flink gekrast. Ik heb geen idee wat daarvan de bedoeling was. Wie de raadselen kan ophelderen, mag het zeggen.

9 gedachtes over “Stratigrafisch onderzoek: toiletdeur bekent kleur

 1. Erg leuk en interessant. Ooit heb ik een pot gedroogde paddenstoelen achter een voorzetmuur gemetseld, overigens heel per ongeluk. Wie weet wat ze zeggen als die ooit ontdekt wordt.
  Soms staat er no wat geschreven op een oude balk of muur.

  1. Die pot gaat vast nog voor veel stof tot nadenken zorgen. De buurvrouw kwam bij de verbouwing van haar huis inderdaad nog een grappige tekst tegen. Ik weet ook van een timmerman die bij de verbouwing van een Leids weeshuis de naam van zijn opa op een zolderbalk aantrof. Dat was toch sterk.

 2. Zou je deur ooit als prikbord dienst hebben gedaan? Met dat jute? En jute was in in de jaren 70. Als behang weliswaar. Hadden mijn ouders. Vond de kat heel handig (om in de – warme – TL-bak te komen boven de gordijnen) En ja, dit zou ik ook vastleggen en bewaren… 😉

  1. Hm, een prikbord met jute … dat zou zomaar eens kunnen en hiermee breng je mij ook gelijk weer op een idee. Er staat namelijk nog zo’n deur waarvan de klusser vergeten is een kant goed glad te schuren. Moet ik alleen wel de kat van de buurvrouw op afstand houden. Die wil hier maar al te graag rondstruinen.

   1. Wil je zo’n mooie deur als prikbord dan? En die kat vindt bij jou blijkbaar iets wat hij/zij bij de buurvrouw niet vindt… misschien wil het blijven? Zo is mijn kat ooit naar de overburen overgelopen. Hij was daar continu, kwam alleen bij mij om te eten. Dat vond ik geen goede verdeling van lusten en lasten meer, dus ik heb met de buurvrouw overlegd, zijn etensbakjes daar neergezet en ik heb hem nooit meer gezien… luister eens naar die kat… 😉

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.