De grenzen van je invloedssfeer

Met een vriendin bespreek ik de plus- en minpunten van de klusser die in huis bezig is. Zij is ervaringsdeskundige als eigenaresse van twee woningen. Ik vertel hoe vaak hij zich ziek meldt (vaak) en hoe vaak dat bij mij twijfels oproept (regelmatig). Bij twijfel werkt een last-minute afmelding flink op mijn gemoed. Dan is het alsof ik geen grip heb op de situatie.

Deze vriendin kent dit dilemma. Wij kunnen ons allebei in iemand inleven en we tonen begrip. Dat is riskant. Een gevolg kan zijn dat een ander gaat denken: ‘Ach, ik kan het mij permitteren, want zij begrijpt dit wel.’ Voordat je het weet, neemt zo iemand een loopje met je. ‘We zijn te aardig.’, verzucht vriendin. Zij is nota bene manager van een heel team.

Ligt de oplossing binnen je invloedssfeer, dan kan je er wat aan doen. Ligt de oplossing buiten je macht, dan moet je met de situatie leren leven. We weten het allebei. Alleen duurt het soms even voordat duidelijk is waar de grenzen van mijn invloedssfeer liggen. En voordat ik die grenzen accepteer. Tot dan weeg ik belangen af en slik ik een heleboel woorden in. Vooralsnog bereik ik met een milde confrontatie op zijn tijd en een enkel woordje commentaar bij deze klusser meer.

Hoe ga jij om met de grenzen van jouw invloedssfeer?

4 gedachtes over “De grenzen van je invloedssfeer

  1. Het verschilt per situatie en persoon hoe ver je de grens legt. Ik denk dat je het met de klusser goed doet zo. Als er niks ‘op leven en dood’ gerepareerd of aangepakt hoeft te worden, en je kunt verder goed op hem vertrouwen en hij levert goed werk: gewoon aardig blijven… Ik heb mijn grenzen flink verlegd tijdens mijn laatste baan. Het zou een korte, tijdelijke baan zijn. Ik hoefde geen ‘vrienden’ te maken of mijn uiterste best te doen zodat ik een vast contract in de wacht kon slepen. Ik kon dus gewoon heel eerlijk en direct zijn over alles wat binnen mijn invloedssfeer lag. Het was zowel voor mijzelf als voor de collega’s een verademing 🙂 dat had ik 30 jaar geleden al zo moeten doen… 😉

      1. Ha, die laatste vraag! Uhm…. daar heb je zeker een punt. Maar als je jong bent, en je wilt nog ‘iets’ bereiken, dan ben je denk ik eerder geneigd jouw grenzen aan te passen aan die van de ander. Naarmate je ouder en wijzer wordt (zo gaat het bij mij tenminste) worden de grenzen van de ander meer iets wat je respecteert, maar bovenal geldt jouw (mijn) eigen grens.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.