Een heel weekend lang kiespijn

Heb je Tom Hanks in de film Cast Away bezig gezien met zijn rotte kies? Dan weet je dat je niet moet doorlopen met kiespijn. Maar net zoals hij, geef ik daar geen prioriteit aan wanneer ik een zeurende pijn voel. De pijn verdwijnt af en toe weer, dus misschien valt het mee. Tot donderdagavond lukt het om mezelf dit wijs te maken. Dan bijt ik in een stuk chocola. Een scherpe pijnscheut trekt – letterlijk – door het merg en been van een kies en mijn kaak heen. Na flink spoelen gaat het een beetje beter.

Ik wil geen kiespijn. Het komt nu niet goed uit. De klusser is net weer begonnen en ik wil dat hij door kan gaan. Daarom geef ik er geen prioriteit aan, hoewel het weekend voor de deur staat. Maar als het misgaat, verrek ik straks het hele weekend lang van de pijn. Toch laat ik het er bij. Even voor alle duidelijkheid: ik ben niet de enige die zulke stomme beslissingen neemt. Tom Hanks deed dat ook.

Het betreft de achterste kies linksonder. Daarop zit een kroon. Vier maanden geleden werd de verstandskies ernaast getrokken. Dat was nogal een drama, dus alle mogelijke oorzaken spoken door mijn hoofd: kaakontsteking, wortelinfectie, rotte kies, zenuwpijn, beschadigd tandvlees, een breuk, etc.

In het weekend slik ik meer pijnstillers dan ooit. Vooral ’s nachts. Ik val al moeilijk in slaap en word steeds wakker van de pijn. De paracetamol in mijn toiletkastje smaakt naar vergif. Daarvan verliep de uiterste houdbaarheids-datum in mei 2016. Een doosje ibuprofen is wel tot september 2020 bruikbaar, maar dat ligt er onaangetast bij. Bang als ik ben voor de waslijst aan ernstige bijwerkingen. Toch moet ik eraan geloven.

Op zaterdag vertelt een wandelgenootje dat je van ibuprofen maagkanker kan krijgen. Zij heeft net zo’n vermogen aan tandartsrekeningen uitgegeven als ik. ‘Ik heb een hele auto in mijn mond’, is hoe zij het verwoordt. Daar krijg ik een wat vreemde gedachte bij. Zelf meet ik dit soort dingen af aan prijzen voor reisbestemmingen. Zes weken Australië, bijvoorbeeld. Of: genoeg om een half jaar van te leven. Dat komt aardig in de buurt van mijn realiteit.

Op zondag spreek ik de buurvrouw over de herdenking van Operatie Market Garden, die op een steenworp afstand plaatsvindt. Thuis kunnen we de muziek horen. We praten over de mannen, vaak jongens nog, die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. En we beseffen hoe goed we het hier nu hebben; dat we onszelf gelukkig mogen prijzen. Dus: ‘Dank u, God, voor deze kiespijn, want daardoor voel ik dat ik tenminste leef.’

Op maandag bel ik om 08:01 uur de tandarts. Tegen die tijd straalt de pijn uit van halverwege mijn onderkaak naar mijn oor tot bij mijn oog. Waarschijnlijk ben ik de eerste klant aan de lijn. De assistente hoort mij aan, voert overleg en spreekt dan de verlossende formule uit. Om 11:15 uur mag ik komen.

Bij de tandarts. Ze kijkt eens goed naar mijn beet, voelt het scharnieren van mijn kaak, en trekt dan haar conclusie: een overbelaste kies. Wie verzint er nou zoiets?

7 gedachtes over “Een heel weekend lang kiespijn

 1. Ingrid van Bouwdijk Bastiaanse

  En hoe liep het af met de overbelaste kies? Mocht je een tijdje niet kauwen of zo?
  “Ik wil geen kiespijn. Het komt nu niet goed uit.” Herkenbaar: dat heeft iedereen altijd, volgens mij. Pijn komt nooit uit. Leven en dood komen ook nooit uit. Toen ik moest bevallen van mijn dochter, dacht ik bij de eerste weeën: nu niet, want ik wil nog naar de AH. Alleen mijn schoonmoeder’s overlijden kwam wel handig uit: in de kerstvakantie. Aangezien we met de hele familie naar Kenia moesten, was de planning goed. Ik had toevallig een tijd voor die kerstvakantie al twee dagen eerder van school vrij gevraagd voor de kinderen, want we wilden er toch al heen, maar toen mocht het niet, dus wilden we het uitstellen tot de grote vakantie. Het mocht niet van school met als reden dat Marokkaanse kinderen ook vaak een of twee dagen eerder voor de grote vakantie weg, want dan zijn de tickets goedkoper. Zij missen dan altijd de afsluiting van het schooljaar. De schooldirecteur wilde één lijn trekken, al ging hij wel zelf een keer eerder op wintersport vakantie, vernam ik later. Ik dus weer naar school met nu een geldige reden, maar ook met het gevoel dat ik waarschijnlijk in zijn ogen de boel aan het naaien was. Maar we kregen eerder vrij, mits we bewijs leverden in de vorm van bijvoorbeeld een overlijdensadvertentie.

  1. Ha nee, mijn huidige tandarts is niet van de zachte aanpak. Volgens haar ontzie ik mijn gebit te veel, terwijl ik dat gewoon moet gebruiken. Op zich logisch, alleen nu even niet, wat mij betreft. Maar ze heeft (zonder verdoving!) een stukje aan de bovenkant van de kroon afgeslepen, zodat er minder druk op de kies komt. Gisteren liep ik met een halve tennisbal in mijn mond, zo leek het wel als je keek naar mijn wang. Inmiddels worden zowel de pijn als de zwelling minder. Binnen een paar weken moet ik terug voor controle en dan zal ik nog een vraag stellen. Want waarom kreeg ik dan zoveel pijn toen ik chocolade at? Ik vermoed dat er meer dan één oorzaak is.
   Verder mooi verhaal van die ‘planning’. Heb je nog een overlijdenskaart getoond?

   1. Ingrid van Bouwdijk Bastiaanse

    Geen kaart, want die gebruikten ze daar niet, maar wel een overlijdensadvertentie uit de krant.

 2. Is er geen foto genomen? Heel toevallig, had ik vorige week namelijk hetzelfde. Al weken kiespiijn onder, wat bleek, een kroon. Bij het nemen van de foto werd een flinke ontsteking zichtbaar tussen de wortels en moest de kies ter plekke getrokken worden. Na van de eerste schrik bekomen te zijn, zit ik nu al een week met een langzaam helend gat op weg naar een implantaat, het 2e al. Het lijkt wel alsof je niet een béétje pech kunt hebben met je gebit. Het is of geen gaatjes of all the way ellende. Ik hoop voor je dat de pijn is gaan liggen en je tandarts gelijk heeft. Kiespijn is voelen dat je leeft, ja dat wel. Dat doet een kater ook maar van die laatste heb je de avond ervoor nog lol ;-).

  1. Nou, jij kan ook je lol op met zo’n kies/kroon. Ik weet wat je bedoelt.
   Er is inderdaad een foto genomen en volgens de tandarts zit er geen ontsteking bij de wortel of in mijn kaak. Daar heb ik nadrukkelijk naar geïnformeerd. Maar ik vrees nog steeds dat er misschien ook een ontsteking zit onder de kroon zelf, bij het randje tussen de kroon en de ernaast staande kies. Het gedeelte van een kies onder de kroon, is dat wel zichtbaar op een foto, vraag ik mij af.
   Een echte kater heb ik nooit gehad, maar als het lijkt op zeeziek zijn, dan lig ik liever in katzwijm. 😉

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.