Ach nee, houtworm!

De afgelopen jaren heb ik het vaker verzucht: ‘De ene onderhoudsklus is nog niet af, of de volgende dient zich al aan.’ Dat heb je met een oud arbeidershuis. Deze week werd het boeideel weggehaald dat tegen het houten dak aan zat. Daarbij kwam houtrot tevoorschijn. En dat niet alleen. Er zit ook houtworm in het dak.

Het liefst zou ik deze feiten verdringen, maar er moet wat gebeuren. Houtrot en houtworm schijnen nogal schadelijk te zijn en er is weinig kans dat ze vanzelf verdwijnen. Zucht. ZUCHT. Diepe zucht. Want dit zijn niet de enige problemen. Ondanks vervanging van het riool zit er nog steeds vocht bij de toiletruimte. En die ruimte grenst aan de badkamer van de buurman. Kreun.

Na een half slapeloze nacht heb ik om 04.00 uur het volgende plan opgesteld:

 1. De klusser maandag volgens afspraak laten komen, maar afwerken boeideel gaat on hold. Mogelijk moet een deel er weer af.
 2. Eerst een stuk van een koofje in de woonkamer en een plafondplaat in de keuken weghalen. Afvoer van de badkamer en een deel van de houten vloer boven inspecteren. Ook kunnen we dan iets zien van het houten dak boven de keuken.
 3. Buiten een deel van de dakpannen en de dakisolatie weghalen. Het dak boven het toilet en de keuken bekijken. Zo zien we tot waar houtrot en houtworm zit.
 4. Voor advies een nieuwe bouwkundige keuring laten uitvoeren. Deze keer ga ik gericht vragen stellen. Ik ben onder meer benieuwd wat een lekkage doet met de draagkracht van hout. Vooral als daar een badkamer met betonvloer op staat.
 5. Besluit nemen over het dak: houtwormverdelger laten komen en houtrot wegwerken, of het honderd jaar oude hout geheel laten vervangen?
 6. De man van de rioolservice bellen als er geen lek zit in de badkamerafvoer. Hem een extra camera-inspectie laten uitvoeren vanaf de toiletruimte naar de afvoer buiten. Zo nodig de toiletafvoer tot aan de recent vervangen riolering laten relinen.
 7. Als dat niet helpt, ligt de oorzaak voor het vocht waarschijnlijk wederom bij de buurman.

Dit gaat hoe dan ook in de papieren lopen. Maar we zien wel waar het schip strandt. Toch denk ik soms terug aan mijn oude droomwens: wonen in een stacaravan.

10 gedachtes over “Ach nee, houtworm!

 1. Oh nee he! Gatverdamme… daar zit je niet op te wachten! Je was wel heel helder om 4.00 uur… Maar wat je zelf ook al constateert: ja, dit soort dingen gebeuren als je in een oud (arbeiders)huis woont. Hier durf ik ook niet al te veel overhoop te halen, uit angst wat er dan allemaal tevoorschijn kan komen… Ik hoop dat je er, al dan niet samen met de klusser, uitkomt wat je het best kunt doen nu. Op wonen in een stacaravan na dan 😀

  1. Dank voor je meelevende reactie. Ik kan mij voorstellen dat jullie ook op de nodige verrassingen stuiten. Maar een oud huis heeft zijn charmes en deze situaties zijn eveneens leerzaam. Die stacaravan kan altijd nog.

 2. Kees Groen

  Wellicht is het verstandig om even wat afstand te nemen voordat je weer halve maatregelen neemt. Dingen die mis zijn bij jou zijn waarschijnlijk ook niet in orde bij de buurman. Hoe lang verwacht je dat hij daar nog woont? Kun je de fundamentele probleembestrijding nog zo lang uitstellen, of moet je nu al echt aan de bak? Het gaat gemakkelijker als een nieuwe eigenaar naast je zijn deel fundamenteel gaat renoveren…

  1. Wijze woorden, Kees, over dat afstand nemen. Soms vliegt het mij een beetje aan, juist omdat ik bij dit soort zaken zo afhankelijk ben van anderen. Daarom wil ik eerst e.e.a. beter bekijken en advies inwinnen. Je zal zien dat die buurman nog jaren blijft.

 3. Mijn geliefde campinghouder in Frankrijk heeft een zeer oud huis, hij is klusser en renoveert veel oude huizen. Meestal is de dakconstructie vergeven van de houtworm maar die zit alleen oppervlakkig aan de buitenkant zegt hij, het hout is in z’n kern zo hard dat je er geen spijker ingeslagen krijgt. Als dat je niet gerust stelt weet ik het ook niet meer.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.