Toerist in Giethoorn

Huizen en boerderijen in Giethoorn 03

Het gebeurt zelden dat ik mij een toerist waan in eigen land, maar gisteren was het goed raak. In Giethoorn of all places. Het deed mij terugdenken aan een bezoekje aan Volendam lang geleden. Die plaats beschouw ik nu niet bepaald als schoolvoorbeeld van wat ons land te bieden heeft. Afijn, we gingen wandelen in Giethoorn en een boottochtje was inbegrepen. Het was nog leuk ook.

Toch snap ik iets niet. Want wat is er zo bijzonder aan Giethoorn? Bevangen door de toeristenkoorts ging ik heel veel foto’s nemen. Na thuiskomst heb ik ze eens goed bekeken. En hoe meer ik er zag, hoe vaker ik dacht: ‘Verrek, dit lijkt wel het Groene Hart.’

Oké, in Giethoorn hebben de boerderijen een andere stijl. ‘Camel style’ zei Captain Jack van onze rondvaartboot. ‘You can leave your tip in the wooden clog.’, by the way. Het lag er allemaal nogal dik op, vond ik. Net als in Volendam, overigens.

Maar goed, die boerderijen op een eilandje aan het water hebben we ook bij Leiden. In Zoeterwoude, Koudekerk, Hoogmade en vooral aan de Kaag. Dus wat zat ik daar te doen op die boot, tussen de Chinezen, de Arabieren, de Duitsers, en Captain Jack?

En er was iets bevreemdends. Want heel vaag meen ik mij te herinneren dat ik als klein kleutertje eerder in Giethoorn ben geweest. En wat ik zeker weet, is dat het er toen niet krioelde van de hortensia’s. Die uitsloverige dingen groeien daar echt overal. Zijn ze from the English cottage gardens komen overwaaien, soms? Of is dit de invloed van de Amsterdamse kliek? Vroeger hadden ze toch gewoon geraniums in Giethoorn?

Ik miste ze, die bescheiden bloeiers. Geraniums zijn authentiek.

11 gedachtes over “Toerist in Giethoorn

 1. Je gaat je afvragen of er nog wel Giethoorners in Giethoorn wonen… Ik kwam er als kind vaak. Punteren. En herinner me inderdaad ook gewoon geraniums, en nette, maar niet ‘over the top’ gerestaureerde luxe rietgedekte boerderijen…

 2. Kees Groen

  Interessant dat je geraniums authentiek vindt. Dat zijn ze namelijk niet. Ze horen in het rijtje wajangpoppen, Chinees porselein, aardappelen, tomaten en mais. Ze komen van een ander continent (Zuidelijk Afrika) en zijn vanaf het begin van de 17e eeuw ingevoerd en in kasteeltuinen en kassen gecultiveerd. In Nederland zijn ze populair, maar nog veel meer in Duitsland en Zwitserland, waar de huizen in dorpen er vaak vol mee hangen.
  De volksnaam is weliswaar Geranium, ze horen ook wel bij de Geraniumfamilie, maar ze heten eigenlijk Pelargonium. Geraniums zijn wilde Europese planten, waarvan er ook enkele gecultiveerd zijn, maar alleen in de volle grond groeien. Ik kan je adviseren om het lemma Pelargonium in Wikipedia te lezen, geeft kort en bondig een heleboel interessante informatie, tot aan rozenparfums voor mannen en een museum toe.

  1. Ik dacht al: ‘misschien moet ik even nakijken wat de geschiedenis van geraniums is voordat ik ze als ‘authentiek’ bestempel.’ 😉
   Eerder relatief authentiek, dus. Leuk om er nu iets meer over te weten, dankzij jouw reactie.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.