We gaan niet dood van de hitte

Het is bloedheet. De hitteprotocollen zijn in werking getreden en er geldt Code Oranje. We moeten goed op elkaar letten. We moeten de zwakkeren in de samenleving in de gaten houden en zelf ons hoofd koel houden. Vooral dat laatste is nodig, in dit land. Want ik noem maar wat:

  • Als vijftiger in je eentje gaan zwemmen in zee, terwijl je veertig jaar geleden je A-diploma hebt gehaald en daarna zelden nog hebt gezwommen.
  • Als hoogbejaarde vrouw de nectarines in de plantenkas van je dochter plukken. ‘Ze zijn rijp en moeten er nodig af.’ Op het heetst van de dag, wanneer die kas een oven is.
  • Als oudere thuis opgehaald worden voor een sociaal uitje in een zorgcentrum en daar een aangeboden drankje afwimpelen. ‘U moet bij deze hitte wel genoeg drinken.’, zegt een bezorgde vrijwilligster op tv. ‘Nou, ik niet, hoor, dat doe ik namelijk nooit.’, riposteert de oudere, en ze blijft weigeren. Doen ze daar al die moeite voor.
  • Als 65-plusser alle ramen in huis open zetten, terwijl het buiten 36 graden is. ‘Want ik kan er niet tegen als alles dicht zit.’ Ach, waarom ook niet. Zet er een vernevelaar bij en je hebt een sauna.

Mensen gaan hier vermoedelijk minder snel dood door de hitte, dan door stronteigenwijs gedrag.

Ach, hadden zij ook maar tropenervaring.

11 gedachtes over “We gaan niet dood van de hitte

  1. Tja, alles heeft tegenwoordig een protocol, dus ook de hitte, al gaan we er niet zo gauw aan dood. Toch meldt het CBS dat tijdens de hittegolf van 2018 wel degelijk 100 personen per week meer overleden dan tijdens een week met ‘normale’ temperaturen. Dat is maar een kwart van de mensen die in 2006 tijdens een hittegolf extra overleden (400 meer overlijdens per week). Dus dat hitteprotocol werpt wel vruchten af. Maar ik ben het met je eens; dat stronteigenwijze gedrag zal er zeker aan bijdragen.

  2. In de krant las ik een analyse van het NRC (weliswaar uit 2000) mbt de hitte, namelijk dat volgens de statistieken er in Nederland het minst mensen sterven bij een temperatuur van 19°C.

    1. Dat wil ik geloven en daar zitten we nu in de schaduw (bij Arnhem) bijna twintig graden boven. Bij jullie is het ook zeer warm, begrijp ik, maar in België arriveert de verwachte regen wel eerder. Dat is nu een voordeel.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.