Trage tocht in ruige uiterwaard

Uiterwaard Waal Ewijk trage tocht

Na een paar duizend wandelkilometers in Nederland ben ik aardig verwend geraakt. Weidse zeegezichten, meren en meanderende uiterwaarden. Plus landelijke routes met statige beukenlanen, geheimzinnige bossen, heuvels en dalen. Ik heb het gezien. Daarom verrast een gebied mij nog zelden. Maar gisteren was het raak. Op de trage tocht bij Ewijk in de ruige uiterwaard langs de Waal.

De Waal, dat is toch die druk bevaren rivier? Een soort vrachtsnelweg van en naar Rotterdam? Eh ja, de containerschepen varen inderdaad af en aan. Maar ik kan intens genieten van kalm tuffende mammoetschepen op het water. Het geluid is rustgevend en hoort er bij.

Bij Ewijk is een stukje land ‘teruggegeven aan de natuur’. Hier geen strak gemaaid gras, waar andere gewassen geen kans maken. Integendeel. Een brede strook langs het water is tot heuse wildernis omgetoverd. Er loopt trouwens ook echt groot wild rond. En wat een plantensoortenrijkdom tref je daar aan. Er groeien zo veel geurende kruiden, dat je je bij een warme windvlaag op een weide aan de Middellandse Zee waant.

Ik heb weinig scherpe foto’s kunnen maken, want het waaide en de groep liep door. Misschien een volgende keer. Deze wandeltocht is namelijk een echte aanrader, maar dan wel in het juiste tempo: traag.

10 gedachtes over “Trage tocht in ruige uiterwaard

      1. Haha, die ben ik ontvlucht! Heel symbolisch vorig jaar op de dag van de intocht vertrokken uit Nijmegen, richting ‘ro’ (rust). Dus daar heb ik geen heimwee naar hoor. Maar de Waal, en de IJssel, en de Maas… zucht. We hebben hier een Storå. Dat is Grote Rivier, letterlijk. Het is een SLOOT. Maar ja, ik klaag verder niet hoor, met uitzicht op zee… én de fjord, wat eigenlijk ook wel een soort heel brede rivier is … 😉

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.