Stof uit mijn tropische verleden

Zodra de temperatuur boven de 27 graden komt, mogen ze weer naar buiten: mijn souvenirs uit de tropen en andere warme oorden. Klassieke souvenirs zoals beeldjes, glazen en asbakken met ‘Torremolinos’, ‘Parijs’ of ‘Bali’ erop heb ik nooit verzameld. Maar kleding en gebruiksartikelen des te meer. Vooral die kleren en mijn doekenverzameling zijn nu ideaal.

Een deel van de kleding is authentiek. Hiermee bedoel ik dat de plaatselijke bevolking er ook zelf in rondliep. Slechts een deel van dergelijke kleding is voor westerlingen geschikt. Vrouwen in Afrika en Azië hebben nu eenmaal een ander postuur dan de gemiddelde vrouw in Nederland. En populaire bloesjes in die werelddelen wijken nogal af van onze mode. Mijn luchtigste jurkjes uit Azië zijn speciaal gemaakt voor de toeristenmarkt. De stof is viscose en voelt heerlijk koel aan.

Ook doeken en sjaals komen van pas tijdens een hittegolf. In de voortuin staan mijn hortensia’s sinds deze week in bloei. Ze branden echter weg in de zon en dat is niet de bedoeling. Ter bescherming heb ik een azuurblauwe omslagdoek met tropische vissen print over enkele struiken gelegd. Dat is een souvenir uit Samoa, een eilandenrijk in de Stille Zuidzee. En mijn witte Ethiopische sjaal met gouddraad bedekt twee andere struiken.

Doeken op heggen en struiken zijn voor mij een vertrouwd beeld. Het is in sommige landen de gangbare manier om wasgoed te drogen. Vroeger deed men dat hier op bleekvelden eveneens.

Wat de overburen ervan denken, moet ik nog horen. In elk geval zal mijn naaste buurvrouw de doeken wel waarderen. Tenslotte hangen er bij haar nu twee bontgekleurde exemplaren uit Congo. Ze is als kind van expats in dat land opgegroeid en zo houdt ze haar keukenraam uit de zon. Dit gebruik ken ik dan weer uit Libanon, waar gestreepte doeken hangen voor menig balkon.

Toch heb ik nog even snel gewoon vliesdoek voor de hortensia’s besteld. Dat zal nodig zijn vanwege de verwachtte hitte. Hopelijk komt het aan voordat iemand in de verleiding komt om mijn mooie doeken weg te graaien.

9 gedachtes over “Stof uit mijn tropische verleden

 1. Dat zou mijn ‘angst’ inderdaad zijn. Dat iemand er met mijn doek vandoor gaat.

  Ik ben aan het hannesen met een parasol, maar als ik het niet meer zie zitten, trek ik de bruidsari uit de kist en hang die voor de bloemenkast.

   1. Ik woon nogal multi-culti … En hier kunnen ze alles gebruiken. Al blijft men wel af van alles wat bij de voordeur of over de balkonrand hangt. Dus misschien is het risico wel kleiner dan ik gisteren dacht.

  1. Lucky you. Eigenlijk kan ik er beter tegen dan de hortensia’s en binnen hou ik de temperatuur onder de 25 graden.
   Mijn hitterecord staat op zes weken achter elkaar iedere dag rond de 42 graden en ’s nachts niet lager dan 25. Dat was niet eens in de tropen, kun je nagaan. 😉

 2. Het was best pittig, inderdaad. Ik heb toen geleerd om mijn tempo (bewegingen) aanzienlijk te vertragen en benutte elk flintertje schaduw. Gek genoeg went het. Toen ik later in een gebied kwam waar het 20 graden was, trok ik een wollen trui aan omdat het daar zo koud was. 😉

  1. Goede tip. Deze week heb ik boomschors gekocht om de zandgrond beter vocht vast te laten houden. De bloeiende struiken komen er ook mooier op uit. Eigenlijk staat ze vanwege de volle zon op een verkeerde plek.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.