Verschil in waardering voor fotobloggers

Arnhem graffiti Nederrijn bij Mandelabrug

Hoe krijg je als fotograaf waardering voor je werk? Dat vraag ik mij al langer af sinds ik een aantal fotobloggers (ploggers) volg. Zij publiceren foto’s van uiteenlopende onderwerpen en thema’s. Daar zitten amateurfotografen bij en echte professionals. Wat precies het verschil maakt, kan ik moeilijk duiden. Het gaat verder dan je toestel recht houden, goede belichting en weloverwogen uitsneden maken.

Er bevinden zich mensen tussen die van elke macrofoto een waar kunstwerk maken. Ja, die zelfs een heuse fantasiewereld creëren met hun camera. Anderen vangen gebouwen en straten consequent in zwart-wit. Dan zijn er nog de vele natuurfotografen. Zij krijgen vogels en andere dieren vele malen beter te pakken dan ik. Sommigen maken zo veel poster-waardige foto’s dat ik afhaak. Dan is de overdosis aan schoonheid te groot, te intimiderend. Ze zijn gewoon te goed.

De waardering voor deze fotografen is structureel heel verschillend. Tenminste, gelet op het aantal likejes en reacties dat zij vergaren met hun foto’s. Vandaag verschenen er twee plogjes in mijn reader. Het ene met een wolkenlucht van een niet nader te noemen plogger. Er staan nu 56 likejes en 24 reacties onder. Het andere is deze van Beeldenplukker met in water weerspiegelde graffiti. Dat plogje krijgt slechts vier likejes van volgers.

Deze week nam ik zelf foto’s van een wolkenlucht, maar het resultaat was te weinig bijzonder. Toch deden ze in niets onder voor de foto van die andere blogger. (Deze zijn vergelijkbaar.) Eerder legde ik ook Arnhemse graffiti vast (zie hierboven). Mijn foto’s pakten minder fraai uit dan die foto van Beeldenplukker. En zijn foto raakt mij sterker dan de wolkenfoto. Waarom plaatsen dan toch zo veel meer mensen daar likejes onder?

18 gedachtes over “Verschil in waardering voor fotobloggers

 1. Ik heb de wolkenlucht niet gezien (of misschien wel maar mij er dan nu niet van bewust dat je het over die wolk hebt) maar ik ben dol op wolken.
  Heb je link gevolgd naar de grafiti, en ik zie dat het een mooie foto is, kwalitatief goed, maar hij spreekt mij niet aan. Of de graffiti spreek mij niet aan. Dat kan natuurlijk ook.
  Ik herken het fenomeen wel. Zie het op Instagram ook gebeuren.

  1. Smaken verschillen uiteraard en dat is prima. Het is inderdaad meer het fenomeen waarover ik mij verbaas. Wellicht worden de blogs van sommige mensen minder snel gevonden en wisselen anderen eigen foto’s uit met alle 300 leden van hun fotoclub.

   1. Het zal inderdaad afhangen van de volgers en de reactiebereidheid van die volgers.Hoewel een like natuurlijk zo is gegeven. Wat de like meteen ook devalueert.

 2. beeldenplukker

  Dank je om voor mijn fotoblogje een beetje publiciteit te maken. Ik maak al heel lang foto’s en heb al verschillende blogs gehad en weet dus maar al te goed dat een foto soms heel weinig reacties of likes krijgt. Dat is een kwestie van smaak en ook een beetje als je wel of niet reacties geeft op andere blogs denk ik. Wat de graffiti foto betreft, het is niet een van mijn betere foto’s vrees ik. Eerder een kiekje, iets dat je op je weg tegenkomt. Wie interesse heeft in mijn foto’s verwijs ik graag naar Stefishome op Flickr.

  1. Geen dank, het kwam spontaan in mij op door de tegenstelling tussen jullie blogs. Ik geloof ook wat je schrijft over reacties.
   Je noemt de betreffende foto een kiekje. Wellicht ‘kijk’ ik de randen weg, waardoor mijn focus ligt op de graffiti met de weerspiegeling in het water. Hoe zou je dit zelf liever in beeld hebben gebracht om het een betere foto te maken?
   Via één van je andere graffitifoto’s op Flickr ontdekte ik overigens de naam van de artiest: Mataone.

 3. Mack

  Likes kun je ten eerste kopen. En als dat niet zo is, dan is het kuddegedrag. Als mensen niet weten dat een schilderij van Van Gogh is, hoe moeten ze dan weten of ze het mooi vinden?

  1. Het heeft inderdaad wat weg van kuddegedrag. Ik zou graag zien dat een foto of schilderij objectief wordt beoordeeld. Maar ja, smaak en marketing spelen ook mee en daar is weinig objectiefs aan.

 4. Adje Paps

  Ploggen of plogging komt van het Zweedse woord ‘plocka’, wat verzamelen betekent en het woord jogging. Het concept komt dus uit Zweden waar steeds meer mensen tijdens het joggen zwerfafval verzamelen en dat na het lopen in de vuilnisbak gooien

 5. Tja, ik zeg vaak: er zijn 7 miljard fotografen op aard, het is toch ook een beetje rare hobby, je maakt iets moois en eigenlijk kijkt er nooit meer iemand naar. Ik blijf het maar gewoon voor mijn eigen lol doen. En ik probeer zo eerlijk mogelijk te liken, niet als netwerktrucje of zo.

   1. Ja maar iets in mij wil natuurlijk ook gewoon wereldberoemd worden, met tien miljoen volgers of zo, maar dat zal niet gauw gebeuren denk ik…;-)

 6. Ik heb het idee dat vrouwelijke bloggers vaak een trouwer leespubliek hebben dan mannen en meer reacties. En de reageerders zijn dan ook vrijwel alleen vrouwen! Heeft dat iets te maken met ‘vrouwelijke solidariteit’, of zoiets? Of schakelen vrouwen hun eigen netwerk in als ze gaan bloggen??

  1. Misschien is het zo dat vrouwelijke bloggers een trouwer publiek hebben, maar het is moeilijk na te gaan. In de andere reacties onder dit logje staan mogelijke andere redenen. Nou ja, het belangrijkste is dat je er zelf plezier in hebt.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.