De strijd om het riool

Vandaag heb ik gelogen. Het gebeurde niet expres; mijn geheugen is gewoon zo waardeloos. Ik vertelde tegen de jurist van de omgevingsdienst dat ik hier morgen precies vier jaar woon. Maar het jubileum was drie dagen terug, zag ik op Raam Open. Nou, morgen ga ik toch mooi gebak halen.

Vandaag moest ik die jurist weer bellen. Dat moest van mijzelf. Er was weer een deadline verstreken en een verlengde termijn. Die termijn wou ik niet laten verlengen, maar dat heeft de juriste van de buurman bewerkstelligd. Die luizige … Afijn. Zo ver is het dus gekomen. Wie had dat kunnen voorzien toen ik hier kwam wonen, vier jaar minus drie dagen geleden?

We zijn er bijna. Ik moet nog even volhouden. Alleen duurt dat ‘even’ altijd te lang. Sinds we vorig jaar november de oorzaak van de rioolproblemen ontdekten, zijn er zeven maanden verstreken. Zéven maanden.

Het vergt nogal wat van mij, deze toestand. Ik moet constructief blijven en eerlijk zijn. Ik moet strategisch denken en anticiperen. Ik moet mensen bespelen en manipuleren. ’t Is niet anders. Ook moet ik steeds afwegen: zet ik nu mijn professionele zelf in, of moet hier wat meer emotie bij?

Ik moet begrip tonen, redelijk zijn. En zorgen dat dat niet te veel doorslaat naar begrip voor de andere partij. Ik moet dicht bij mezelf blijven en elke seconde mijn belang voor ogen houden. Ik moet vasthouden, doorzetten en van mij af bijten. Ik moet opgewassen zijn tegen een juriste die minimaal vier jaar rechtenstudie heeft gedaan en ik nul.

Ik moet het hebben van mijn vernuft (waar hangt dat uit als je het nodig hebt?), en van mijn creativiteit, als het gaat om argumenten. En voortdurend moet ik in de gaten houden hoe de hazen lopen op een voor mij onbekend terrein.

Ik moet mijn hoofd koel houden, hoe kwaad ik ook ben. Want ja, ik snap waarom ze het doet. Maar tegelijk ben ik zo verontwaardigd over die andere juriste, van de tegenpartij. Hoe háált ze het in haar hoofd om vrijwillig iemand te verdedigen die bekend staat om zijn egoïsme en zijn eigenzinnigheid? Iemand die zijn buren zo heeft voorgelogen?

Een buurvrouw verderop in de straat heeft letterlijk aan mij gevraagd ‘of het voor mij wel uit te houden was naast hem.’ Nou, gek genoeg wel. Het is hier zeer goed wonen.

Nog even doorbijten dus. Dan wordt de eerste van die kwesties hopelijk eindelijk getackeld. Als alles goed gaat. Als hij niet wéér gelogen heeft en de jurist van de omgevingsdienst er in is getrapt. En als die jurist niet van mening verandert. Want je weet nooit. Ook hij wordt bespeeld door de juriste van de tegenpartij. Een vrouw. Dit is feitelijk een catfight en we zullen zien hoe dit eindigt.

De buurman zal mij nergens over informeren. Maar ik weet genoeg als de auto van de rioolserviceman voorrijdt: een zwarte Dodge RAM.

13 gedachtes over “De strijd om het riool

 1. Sjonge. Echt. Dat vraagt nogal energie heb ik de indruk. De beschrijving lijkt wat op de regeringsvorming in België. 🙂 Maar dat is geen catfight eerder bullfight of zo. Hmmm, zou daar een andere term voor bestaan ?

  1. Het vréét energie, als ik dat toelaat of niet tegen kan houden. Echt, laat mij dan liever als politicus de regering in België vormen. Da’s toch zoiets als vergaderingetje hier, onderonsje daar en aan het eind van de maand met een leuk salaris naar huis gaan? 😉

 2. Ik weet niet precies hoe het zit en wat het probleem is. Ik weet wel: riool—>raam open. Ik weet ook dat het een serieus probleem is voor je. Ik zou een mix doen van 70% professioneel blijven en 30% emotie erin. En juristen, pff… je hebt goeie en je hebt hele slechte.

  1. Ja, het Raam moet Open bij rioolperikelen! Ah, dus jij zou ook je emoties in de strijd gooien. Dan ben ik toch goed bezig.
   Overigens geloof ik wel dat de jurist van de omgevingsdienst een ‘goede’ is (betrouwbaar, integer). Het punt is alleen dat ik daar pas zeker van kan zijn als alles achter de rug is. Dank voor je begrip.

   1. Ik zei trouwens wel dat ik dat zou doen, maar ik bedoelde, als ik jou was zou ik dat doen. Nou goed, je begrijpt me wel. Succes in elk geval. Met een gezond verstand kun je ver komen tegen een jurist. 😉

   2. Ik begrijp je helemaal. 😉
    En je succeswens werkt kennelijk, want vanmiddag was er een soap-waardige ontwikkeling en nu lijkt het de goede kant op te gaan.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.