Modieus in je eigen stijl

Is het normaal dat je vanaf een zekere leeftijd minder kleding koopt? Ik heb nog weinig behoefte om steeds wat nieuws te kopen. De garderobekast hangt vol. Vroeger genoot ik vaak van een dagje statten. Vooral van het moment waarop ik met veel tassen thuis kwam en alle aanwinsten uitstalde. Dat gaf een intens tevreden gevoel. Nu doe ik meer aan vervanging door iets vergelijkbaars en dat is voldoende. Want na verloop van tijd weet je wat goed zit. Zo ontwikkel je vanzelf een eigen stijl.

Het modebeeld herhaalt zich om de zoveel jaar. Daar ga ik tot op zekere hoogte in mee. Lange broeken reiken weer tot de taille; truitjes laten navels bloot. Wanneer was dat voor het laatst populair? In de jaren negentig, vermoedelijk, want uit die periode heb ik nog zo’n truitje. Dus wie wat bewaart, heeft wat. Hoewel? Zelf verander je toch ook. Dus om nu als semi-ouwe taart met een blote navel rond te lopen …

Wat vaak langer beklijft, zijn klassieke ‘basic’ modellen (jeans, T-shirt) en favoriete kleuren. Mij kan je uittekenen in zwart. Heel veel zwart, plus blauw en groen en alles wat daar aan blauw-groentinten tussen zit. Turkoois bijvoorbeeld. Verder hou ik van goud, goudgeel en bruin. En een beetje rood. Dit kleurenpalet komt overal in terug. In kleding, woonaccessoires en bloemen in de tuin. Ja, zelfs in tandpasta.

Daarom vrees ik de dag waarop ik zichtbaar ouder wordt. Dan maakt zwart een gezicht namelijk zo ‘hard’. Maar als toekomstige bejaarde ga ik niet rondlopen in een ruim zittend beige jasje met dito pantalon voor senioren. En dan beige gezondheidsschoenen eronder, met kleine gaatjes in het bovenleer. No way. Hoort dat bij de huidige oude garde of gaat de volgende generatie zich daar ook aan overleveren? Jongens, blijf trouw aan je eigen stijl!

8 gedachtes over “Modieus in je eigen stijl

 1. Het is dat ik nog werk dat ik nog met enige regelmaat kleding koop, en dan vaak online. Een dag statten is niet meer aan mij besteed. Ik heb inderdaad ook een eigen stijl en probeer kleding te kopen wat bij mijn gemoed past en ook bij de leeftijd, hoewel dat echt moeilijk is vind ik. Weinig inspiratie. Overal wat je ziet is jong, jong, jong. Of heel oud. Ach ja.

 2. Hmmm, ik weet het niet. Ik koop in alle geval veel minder dan vroeger. Maar dat komt vooral denk ik omdat ik minder snel weggooi. Of mogelijks inderdaad niet zo snel verander omdat het allemaal een beetje meer standaard is en minder mode volgend. Ik denk even na en bedenk dat ik doorgaans mijn kousen per 12 paar van hetzelfde koop. Grijs of zwart en heel zelden een kleur. Werkt eigenlijk perfect. Ik kan dus wat dat betreft lang weg. ook mijn onderbroeken. Altijd weer dezelfde aanspannende shorty’s, voor 80% zwart. Als ik al mijn nog aanvaardbare T-shirts zou dragen dan kom ik de helft van de zomer door. Enkel broeken, die vervang ik sneller, want die verslijten blijkbaar meer. Dus daar moet ik af en toe eens gaan shoppen. En dan durf ik ook al eens een pull kopen. Maar schoenen, hmmm, daar ga ik echtw el voor shoppen. Dat is een shopzwakte. Daar kan ik echt blij van worden. Net als van uurwerken.
  Maar om de kleding hierboven nu een “eigen stijl” te noemen dat vind ik net te ver gaan.

  Had dus geen idee wat statten is. Maar ik snap dus dat het shoppen is op zijn Hollands?
  Persoonlijk heb ik zo het gevoel dat jij een semi-oude taart bent (je eigen woorden hoor) die best wel nog even met de navel bloot kan 🙂

  1. Ah, over de ondermode had ik nog niet nagedacht. Leuk dat jij dat wel benoemt en dan ook vooral bij zwart uitkomt. Zwart is gewoon een prachtige basis. Heb je veel T-shirts met een printje erop of in een enkele kleur en kan je met een T-shirt op het werk verschijnen? Dat zou al schelen, dan hoef je geen dubbele garderobe aan te houden. Frappant dat jij broeken sneller verslijt; daar doe ik soms lang mee. Wellicht dat die ook net even mode-gevoeliger zijn?
   Uhm, ontwaar ik hier een heimelijke schoenen fetish? Mijn zus had als tiener een zaterdagbaantje in een schoenenzaak en had haar salaris vaak al aan de koopwaar uitgegeven voordat de maand om was. 😉 Maar schoenen doen ook veel voor je. Sowieso klopt het spreekwoord ‘kleren maken de man’.
   Dat statten (stadten vind ik eigenlijk logischer) schijnt als uitdrukking bekend te zijn bij 17% van de Nederlanders en 12% van de Vlamingen volgens Wiktionary. Wellicht is het dialect, geen idee. Is er toevallig een Frans equivalent?
   En ja, sinds ik weer strakker in mijn vel zit, zou die navel wel weer kunnen. 😉

   1. De meeste T-shirts zijn unicolor. Ik denk net iets meer met print dan zonder. Aangezien ik in een productie-omgeving werk kan ik in T)-shirt op het werk verschijnen, dus dat is goed meegenomen.
    Oh jee, de schoenenfetish is eigenlijk niet heimelijk 🙂
    Waarschijnlijk verslijten mijn broeken net iets sneller omdat ik geen “Levi’s” koop maar de versie van JBC 🙂

   2. Wat prettig dat je op je werk T-shirts naar eigen smaak kan dragen en met een schoenenfetish is niets mis. Maakt me wel nieuwsgierig, overigens.
    Leuk logje heb je over mode geschreven. 😉

 3. Gewoon even checken, ik was een eigen logje gelinkt aan dit aan het typen end dacht nog even mijn reactie na te lezen. Maar ik zie er geen staan. Mag ik even vragen of je die verwijderde? Of misschien kwam ze nooit aan door een foutje bij mij?

  1. Hè, dat is vreemd. Jouw eerdere reactie was in de spambox terecht gekomen en dat was zeker niet de bedoeling wat mij betreft. Er staat ook geen weblink in de tekst, waardoor een reactie automatisch ‘on hold’ wordt gezet.
   Gelukkig heb je het gemeld. Bedankt! Nu ga ik eerst jouw reactie lezen.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.