Van de Volkskrant naar Trouw

Sommige mensen wisselen na elk proefabonnement van krant. Ik niet. Ik ben zo’n hondstrouwe abonnee die jarenlang dezelfde houdt, namelijk de Volkskrant. Die is er bij mij met de paplepel ingegoten. Thuis hadden mijn ouders hem; het was een katholiek blad. Maar nu stap ik over. Voortaan lees ik Trouw.

De bezorger zal er vast aan moeten wennen, en ik evenzeer. Al ben ik eerder kortstondig ‘vreemd gegaan’. Zo experimenteerde ik jaren geleden met het Parool en met het Leidsch Dagblad. Ook in het buitenland had ik andere kranten. Tijdens mijn verblijf in Perth (WA) las ik de The West-Australian. En in Kenia kocht ik zaterdags The Daily Nation. Die laatste was veertien jaar geleden, dus zo lang heb ik geen andere krant meer gehad dan de Volkskrant.

Vanwaar die overstap? De Volkskrant speelt soms in op emoties, zodat ik denk: ‘Wat een schande!’ De volgende dag volgt er dan een artikel met nuancering. Ook laat de krant weleens een mening doorschemeren, terwijl ik objectiviteit wens. Verder zie ik herhaling. Columnisten hebben hun stokpaardjes en de nieuwskeuze is selectief. Waarschijnlijk geldt dat voor iedere krant, maar ik wil weer wat variatie en alternatief nieuws.

Daarbij bevat de Volkskrant uitgebreide rubrieken over kunst, mode, wonen, lifestyle, eten en literatuur. Die zijn vast boeiend voor Amsterdamse yuppen, maar minder afgestemd op mijn leefwijze, smaak en budget.

Waarom nu Trouw? Nou, gewoon. Een voormalige collega was positief over deze krant. Daarom kocht ik als proef een paar zaterdagedities. En wat bleek: Trouw straalt een zekere rust uit te midden van al het tumult. Het lijkt alsof deze krant nieuwsonderwerpen evenwichtiger belicht.

Of, zoals in de bevestiging staat:
‘Een krant die elke dag nieuws en achtergronden brengt, zonder sensatie. Die feiten en meningen scheidt en het nieuws op een constructieve manier brengt. Vanzelfsprekend besteden we veel aandacht aan religie, filosofie en duurzaamheid. We stellen vragen over belangrijke ontwikkelingen in het nieuws en zoeken ook naar de antwoorden. Op deze wijze hopen we u evenwichtig te kunnen informeren en te helpen bij uw meningsvorming.’

Afijn, ik ben dus naar de protestanten overgelopen. Het zal wel even wennen zijn.

19 gedachtes over “Van de Volkskrant naar Trouw

 1. Ik heb het altijd een fijne krant gevonden, Trouw. Inderdaad: rustig te midden van tumult. Volkskrant was mij altijd te schreeuwerig en nadrukkelijk. En wat je zegt: wellicht voer voor Amsterdamse yuppen, maar ook niet voor mij. Ik ben grootgebracht met De Telegraaf… en ik ben niks trouw. Niet qua krant, nergens mee eigenlijk. De laatste 20 jaar wel qua echtgenoot… 😬

  1. Ja, bekering, daar komt het zo ongeveer op neer. De Stentor ken ik van naam en is regionaal voor de Veluwe en de IJssel, begrijp ik. Ik heb hem als proef toegevoegd aan de krantenlijst in de Topics-app. Gebruik je die app ook?

   1. Ik heb het traject doorlopen. Ik weet niet wat er nu gaat gebeuren, maar ik voel dat ik hier spijt van ga krijgen. Ik heb ook geen app ofzo? Krijg je dat op je mail?

   2. Goed zo (traject doorlopen). Uhm spijt? Zelf heb ik een app op mijn smartphone gedownload en als het goed is, moet je de eerste keer een toegangscode of iets dergelijks invullen. Nou ja, ik ben de helpdesk niet hoor. 😉

 2. Ellie Schmitz

  Benieuwd hoe het bevalt. De Volkskrant vond ik ook lang dé krant, maar ook al lang niet meer. Wel vind ik het magazine, waarvan ik zo nu en dan een stapel in een draagtas krijg toebedeeld, leuk om door te bladeren. Het interview, het binnenkijken, de column van Eva Hoek, dat zijn de dingen die ik dan graag lees. Ook ooit Trouw gehad en het is een van de meest rustige kranten binnen het tumult, dat klopt. Nu heb ik de streekkrant voor regionaal nieuws en in de hoop dat er daarin een huis wordt aangeboden.

  1. Ja, het Volkskrant magazine bevat een aantal boeiende rubrieken en columnisten. Leuk dat je af en toe een stapel krijgt. Bij ons gaan er ook diverse tijdschriften rond binnen de familie, inclusief dat magazine. Voor nu krijgt Trouw een kans.

   1. Ellie Schmitz

    Leuk dat jij hetzelfde gevoel over het Volkskrant magazine hebt…er zijn wel meer raakvlakken, kom er steeds meer achter 🙂

   2. Ellie Schmitz

    Ik zou wel even wat meer uitleg willen geven op je reactie op mijn laatste blogpost, helaas kan ik je niet bereiken, maar wil er op die plek niet uitgebreider op ingaan….😉

   3. Ellie Schmitz

    Ik heb het zo ook begrepen Karin, maar ‘durfde’ aan jou wel wat meer achtergrond te geven. Mooi weekend 😊

  1. Op jouw blog verwijs je inderdaad naar andere kranten. Als abonnee van Trouw of De Volkskrant (van de Vlaamse Persgroep) heb ik via de Topics-app ook toegang tot artikelen uit BN DeStem, Het Laatste Nieuws en De Morgen. Jij ook?

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.