Littekens aan de binnen- en de buitenkant

Stel dat al onze littekens en bloeduitstortingen zichtbaar zouden zijn en blijven. Daaraan denk ik aan terwijl ik voor de spiegel sta. De open wond die mijn verstandskies achterliet, heelt langzaam. De zwelling in mijn wang en een bloeduitstorting op mijn kaak zijn gelukkig verdwenen. Vorige week liep ik met dat gezicht op een feest rond. Niemand zei er wat van. Opmerkelijk. Zag men het niet of wekte het gêne op? Want littekens en blauwe plekken duiden doorgaans op iets onaangenaams.

Littekens op de huid zijn het ongewenste resultaat van vechtpartijen, ongelukken, sportblessures, operaties en dergelijke. Andere zichtbare littekens brengen mensen vrijwillig aan. Scarificatie is versiering, een teken van rang of rite de passage binnen een cultuur. Vergelijk het met tatoeages. Daar gaat een diepere betekenis achter schuil.

Sommige littekens zijn echter een roep om aandacht. Die wijzen op andere littekens aan de binnenkant. Ik vermoed dat de meeste mensen meer inwendige littekens hebben dan uiterlijk. Stel nu dat al onze fysieke en mentale littekens permanent zichtbaar zouden zijn. Zouden we dan anders met elkaar omgaan?

Vroeger was het tenslotte normaal dat een weduwe in het zwart gekleed ging. Dan kon iedereen zien dat zij in de rouw was en daar rekening mee houden. In de Volkskrant van 28 mei 2019 staan portretten van de Mongrel Mob uit Nieuw-Zeeland, gemaakt door Jono Rotman. De meeste bendeleden zijn Maori, nakomelingen van de oorspronkelijke bevolking daar. Tatoeages zijn bij hen van oudsher gangbaar. Net zoals bij alle Polynesische volkeren, waartoe ook de Maori behoren.

Ik zie provocatieve, maar vooral zwaar gehavende mannen. Ze rouwen allemaal. Alleen zijn hun echte littekens hier niet zichtbaar.

8 gedachtes over “Littekens aan de binnen- en de buitenkant

 1. Jij ziet wat de meeste mensen niet (zullen, kunnen?) zien op die foto’s van de Maori. Ontroerend vind ik dat. Stoere mannen, grote bek (wellicht), klein hartje en jij voegt daar nu iets aan toe. Littekens van binnen… kwetsbaarheid… mooi. De vraag die je stelt, of we anders met elkaar zouden omgaan als onze innerlijke wonden aan de buitenkant zichtbaar zouden zijn, stemt tot nadenken. En dan zeg ik: waarschijnlijk wel. Of dat ten goede of ten kwade zou zijn – geen idee. Je raakt een beetje datgeen wat ik probeer als mijn levensmotto uit te dragen: ‘Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always’. Maar wat een mooi blogje lees ik weer hier. Beterschap met het gat in je kaak…. (het geeft wel ruimte voor heel mooie bespiegelingen… 😉 maar daar hoef jij ook niet een kies voor te missen)

  1. Ellie Schmitz

   Littekens van buiten, maar zeker van binnen dragen we allemaal met ons mee. Ik ook en de meest stoere vrouwen én mannen ook, maar niet iedereen durft ervoor uit te komen. Jammer, er zou misschien wat meer begrip voor elkaar zijn, mededogen, empathie, hoe je het ook wilt noemen.

   1. Of je voor littekens uit durft te komen, hangt wellicht van opvoeding en omgeving af. Voor mij maakt het daarbij veel verschil of iemand in de slachtofferrol stapt of objectief is en kan relativeren. Kwetsbaarheid tonen getuigt van kracht.
    Ik geloof ook dat inwendige littekens bepaald gedrag helpen verklaren, wat mogelijk leidt tot meer begrip.

 2. Je hebt gelijk, ik heb het ook moeten leren om mij kwetsbaar op te stellen incl. littekens, ben opgevoed met ‘voor het oog van het kerkvolk’, nooit ets persoonlijks naar buiten te brengen, ten koste van alles.

  1. Oei, van dat boek had ik nog nooit gehoord, maar het klinkt niet best als je nooit iets van jezelf mag laten zien.
   Bij mij was het eerder andersom qua opvoeding. Toch vind ik het wel goed als er enige reserves zijn. Niet iedereen hoeft alles te weten, soms is de situatie er niet naar om iets te vertellen, alleen voor intimi. Dat idee.

 3. Ellie Schmitz

  Gelukkig heb ik daar mijn eigen weg in gevonden. En het klopt, niet alles kan verteld worden, maar er zijn altijd betrouwbare mensen bij wie dat wel kan.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.