Volgers weren van je blog

Beginnende bloggers hopen vaak op veel volgers. Zodra het aantal ergens op lijkt, zie je de teller trots prijken op hun site. Ook geven (succesvolle?) bloggers tips over hoe je zo veel mogelijk volgers krijgt. Want veel = succes, blijkbaar. Vandaag ga ik tegen deze gangbare stroom in. Want hoe leuk is het eigenlijk om veel volgers te hebben? En is reacties ontvangen altijd wel zo fijn?

Sinds de lancering van Raam Open komen er regelmatig nieuwe volgers bij. Na twee weken schreef ik  over mijn eerste ervaringen daarmee. Een half jaar later volgde Diepgang op een blog, onder meer over hoe onvoorspelbaar volgers kunnen zijn. En in Wanhopig op zoek naar aandacht? klinkt het eerste geluid over de keerzijde van ‘populair’ zijn. Want door sommige mensen wil je niet worden gevonden.

Het kan erger dan een volger krijgen die zich mooier voordoet dan hij is. Enkele bloggers hebben last van spammers, zo weet ik. Dat zijn mensen die doorlopend reageren en hen achtervolgen op ieder forum. Anderen krijgen een lading bagger over zich heen, omdat hun mening afwijkt van ‘de norm’.

Zelf heb ik een paar volgers gehad met tamelijk extreme opvattingen. Ik wilde niet met hen worden geassocieerd en daarvoor heeft WordPress een oplossing. Achter elke naam op de volgerslijst staat een rode knop met ‘verwijderen’. Dat die knop bestaat, zegt al genoeg.

Volgers hebben hun eigen motieven om je blog te lezen en daar op te reageren. Sommigen gedragen zich als een vriendin of deskundige, terwijl ze jou niet kennen. Dat kan flink gaan schuren. Zie Over confrontaties en onuitgesproken verwachtingen. Ook in Bloggen over gevoelige onderwerpen benoem ik minder leuke kanten, zoals agressieve reacties ontvangen. Gelukkig komen die zelden voor.

Volgers kunnen zich echter onbedoeld hinderlijk gedragen en juist daar worstel ik mee. Ik schrijf onder meer over persoonlijke zaken. Het is dan tamelijk storend wanneer iemand zomaar wat roept dat er niet toe doet. Of erger: als iemand steevast met zijn eigen verhaal reageert en verder mijn bestaan negeert. Ik wil mij als blogger prettig voelen bij mensen die meelezen.

Overigens besef ik dat zulke reacties kunnen voortkomen uit eenzaamheid. Uit sociale onhandigheid, autisme, of gewoon onbewust gedrag. Maar als dezelfde volger herhaaldelijk zo reageert, krijg ik daar onherroepelijk moeite mee. En dan verlies ik de lust om nog langer te bloggen.

Als blogger moet je soms keuzes maken. Zie je lijdzaam toe hoe een volger het reactieveld van jouw blog steeds gebruikt op een manier die jou stoort? Of grijp je in?

27 gedachtes over “Volgers weren van je blog

  1. Dank je wel. Het is altijd leuk om te vernemen of iemand wat aan mijn logjes heeft.
   Overigens staan er 932 berichten op Raam Open. Da’s wel een beetje veel om allemaal te lezen. 😉

 1. Blewbird

  Ja hoor, je mag naar believen editen in likes en volgers. Het is jouw blog. Mijn grens ligt bij ‘off topic’. Ook ‘gemakkelijke’ opmerkingen gooi ik er nog wel eens af.

  1. Ja toch, we zijn baas over eigen blog.
   Als je herhaaldelijk van dezelfde volger off topic of gemakkelijke opmerkingen krijgt, spreek je die persoon er dan op aan of verwijder je alleen stilletjes de reacties?

   1. Blewbird

    Ik heb dat wel eens geprobeerd, maar dat werkt niet echt. Sommige mensen reageren en kijken niet meer terug. Hen e-mailen gaat mij te ver. Het zijn er niet zo veel hoor, de meeste reageerders zijn fijn en positief.

 2. Ik heb nog nooit volgers of reacties verwijderd. Maar ik kan mij voorstellen dat een echt negatieve reactie mij echt wel zou raken. Als die reactie echt buiten proportie is zou ik deze ook verwijderen. Als er discussies ontstaan tussen de mensen die reageren vind ik fijn om volgen, ze brengen soms andere inzichten.
  Dus ik kan alleen maar bevestigen wat je schrijft: je blog is van jou en jij beslist wie jou volgt en op welke manier er gereageerd wordt.

  1. Gelukkig heb je nog geen onaangename ervaringen met je blog opgedaan. Houden zo.
   Discussies zijn inderdaad boeiend, vooral als daardoor een ander perspectief zichtbaar wordt.
   En dank voor de bevestiging. 😉

 3. Zeker bij persoonlijke of gevoelig liggende zaken kan het tot onprettige reacties leiden. Ik kan me best voorstellen dat je dan wenst in te grijpen. Soms moet dat zelfs. Ik weet niet wat ik zou doen. Vermoedelijk de tekst weghalen en er verwijderd bij zetten. De paar onplezierige reacties die ik heb gehad, heb ik laten staan. Als iemand éénmalig schrijft ‘wat een bagger’ dan mag dat van me. Als het uit de hand zou lopen, zou ik maatregelen nemen.

  1. Ook jij bedankt voor je reactie en hier gedeelde ervaringen.
   Wanneer iemand een onplezierige reactie achterlaat, heb je dan de behoefte om er op in te gaan of om verduidelijking te vragen?

   1. Dat ligt eraan. Iemand schreef eens dat mijn stukjes zo slecht waren dat hij ze niet meer zou lezen. Vond ik prima verder. Toen hij de keer daarop weer reageerde heb ik hem flink van repliek gediend. Nooit meer last van gehad daarna.

   2. Jeetje, wat beledigend! En die persoon was toch zeker niet verplicht om jouw blog te lezen? Groot gelijk dat je hem van repliek hebt gediend.

 4. Mack

  Ik had een echte stalker. Iemand die mij gevonden had nadat hij gezocht had omdat ik steeds met hem in de clinch lag op een ander forum. Die liet niet meer los. Ik moest maatregelen nemen.

 5. Nee, als iemand onfatsoenlijk reageert, of kwetsend dan verwijder ik zo’n reactie. Maar dat heb ik eigenlijk nog maar zelden gehad. Niettemin vind ik het wel belangrijk om in de gaten te houden. Mijn blog moet een veilige plek zijn, ook voor de andere bezoekers.

  1. Ook voor jou de vraag bij bijvoorbeeld een kwetsende reactie: ga je met zo iemand het gesprek aan of niet?
   Ik ben het met je eens dat onze blogs een veilige plek moeten zijn voor alle betrokkenen (en daarom moeten we wel ingrijpen).

 6. Ja, helemaal mee eens. Goed verwoord! Wat mij betreft gaat het allemaal om oprechte aandacht. Spammers blokkeer ik sowieso meteen. Ontvolgen heb ik volgens mij nog niet gedaan (op facebook, twitter en linkedin doe ik dat wel vaak). Eerlijk gezegd weet ik niet precies wie ik zelf allemaal volg op wordpress. Ik lees via de wordpress reader af en toe de meest recente blogberichten van de bloggers die ik volg. En ik lees meestal ook even wat recente berichtjes van bloggers die een reactie of like op mijn blog achterlieten.

   1. Ja, daarvan kun je je afvragen wat hun bedoeling is. Ze kunnen gewoon interesse hebben, maar zodra ze naar hun bedrijf verwijzen, komt het over als marketing.

 7. Ik krijg eigenlijk zelden niet leuke reacties. Soms wel reacties waarvan ik denk, je hebt slecht gelezen. Maar dat overkomt mij ook wel eens.
  Een keer zwaar beledigd geweest door een reactie. Uiteindelijk het gesprek aangegaan, en dat heeft mij uiteindelijk heel erg geholpen in mijn schrijven. Dus blij dat ik het gesprek aan ben gegaan.
  Verder hetzelfde als Bentenge. Behoor ik tot de ‘mindere volgers’ let me know en ik haal je uit mijn lijstje op netvibes. 😉

  1. En ook voor jou geldt hetzelfde als voor Bentenge: je hoort beslist bij de ‘betere’ volgers. 😉
   Mooi dat je uiteindelijk verder bent gekomen door het gesprek aan te gaan. In feite is dat het beste en soms doe ik dat ook. Maar alleen als ik het gevoel heb dat dat zin kan hebben.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.