Nog meer droogte

bloesem

Vandaag patrouilleert de brandweer in helikopters boven de Veluwe vanwege de droogte. Ik woon ernaast en het is 13 april. ’s nachts vriest het en de zomer moet nog beginnen. De afgelopen weken zag ik hoe droog de natuur is in de duinen bij Schoorl, op de Veluwe bij Arnhem en Harderwijk en langs de Rijnstrangen bij Zevenaar. Het grondwaterpeil is sinds vorig jaar veel te laag. Akkerbouwers werpen hoge stofwolken op als ze de aarde bewerken.

De Vereniging Eigen Huis meldt dat een miljoen huizen in Nederland door de lage grondwaterstand dreigt te verzakken. In Gouda, Rotterdam en Zaandam weten ze dat al. Mijn huis zal dit niet overkomen. Het staat bovenop een berg zand. Dat betekent wel dat het grondwater hier extra diep wegzakt.

Het voelt belachelijk om de voor- en achtertuin in april te sproeien met de tuinslang. Maar met emmers is het niet meer te doen en mijn struiken zijn juist nu fris groen. Dus heb ik het gedaan.

Nog altijd jubelt Nederland wanneer het zonnig is en twintig graden, zoals afgelopen maandag. Let maar op de manier waarop het weer wordt aangekondigd. Het wordt zonnig. (Joepie!) Het blijft droog. (Gelukkig!)

Hoelang nog?

6 gedachtes over “Nog meer droogte

  1. Ik werk op een boomkwekerij en maak de droogte van dichtbij mee. De pas geplante coniferen moeten een paar keer per week water hebben, anders gaat het mis. Stofwolken op de weg langs de kwekerij als er verkeer passeert. Het onkruid sterft nu makkelijk af, dat dan weer wel 🙂

  2. Ook hier in Vlaanderen is het veeeel te droog. Dat belooft denk ik dan. Nu ja, het maakt net iets duidelijker wat al regelmatig in de krant kwam… de nieuwe “rijkdom” is (drinkbaar) water.

  3. Ik ben niet vies van een buitje. Liefst ‘s-nachts, dan kan ik overdag naar buiten.
    Maar je hebt gelijk, het is veel te droog. Ook hier, waar het Maaswater een paar weken geleden ons nog aan de lippen stond. Het is hopen dat de pyromanen dit jaar staken.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.